Hlavní navigace

Jak testuje T-Mobile digitální televizi do mobilu?

25. 10. 2006
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Šestitýdenní test služby Televize do kapsy, digitálního televizního vysílání pro mobilní telefony ve formátu DVB-H, včera v Praze odstartovala společně se svým akcionářem, Českými radiokomunikacemi, společnost T-Mobile. Tři stovky dobrovolníků z řad politiků, novinářů, státních regulačních orgánů a studentů mohou až do konce listopadu sledovat na vypůjčených přijímačích deset televizních programů. Sedm z nich vysílá volně, tři jsou kódované.

Demonstrace pro regulační orgány

Test je pokračováním červnového týdenního experimentu, během něhož si T-Mobile vyzkoušel nový typ kódování COFDM módu 4k pro lepší příjem televize na mobil při pohybu. Fakticky jde ale o demonstraci společnosti, že je připravena na komerční provoz, a určitý nátlak na Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), aby urychlily přípravu vysílacích sítí pro DVB-H a udělování licencí pro jejich obsah. T-Mobile a České radiokomunikace vlastní od letošního dubna krátkodobou šedesátidenní licenci pro zkušební provoz DVB-H, jejíž část vypršela už během červnové týdenní zkoušky. Zbylý čas musí obě společnosti využít do konce letošního roku.

Motorola DVB-H

Multiplex DVB-H vysílá ze Strahova na kanále 29 (výkonem 50 kW) v kompresním standardu MPEG-4 H.264/AVC a obsahuje deset televizních programů. Volně jsou přístupné stanice ČT 24, Prima, EuroNews, Óčko, t-music (původní program vytvářený společností T-Mobile), Tourist (informační kanál státní agentury Czech Tourism), Top TV a Playboy TV. Poslední dva jmenované programy sdílí jednu programovou pozici, přičemž Top TV vysílá od šesté hodiny ráno do desáté večerní a poté ji na noc střídá Playboy TV. Prémiové (kódované) kanály jsou tři: FilmBox, National Geographic Channel a Jetix. Kromě toho T-Mobile/ČRa nabízejí také elektronického programového průvodce (EPG), podobně jako u zemského digitálního vysílání (DVB-T), a několik interaktivních aplikací.

Dosah na většině území Prahy

Vysílání je dostupné na většině území hlavního města Prahy rovněž uvnitř budov (při prvním červnovém testu s ním byly problémy). Vysílací technologii dodala společnost Rohde a Schwarz, od které České radiokomunikace odebírají vysílače také pro řádné vysílání přechodného digitálního multiplexu A v Praze, Brně a Ostravě. Dodavatelem servisní platformy je Siemens, řešení ochrany přístupu do sítě dodaly společnosti Gemalto a Nagravision. Příjem multiplexu se testuje na mobilních telefonech od společností Motorola (hlavní dodavatel), Samsung a Sagem. Od prvního představení Televize v kapse jsme učinili významný pokrok – ať už v oblasti interaktivity, široké nabídky televizních programů či dalších služeb pro zákazníky, pochvaluje si marketingový ředitel T-Mobile Jiří Dvorjančanský.

DVB-H Praha pokrytí

Oproti všem dosavadním testům DVB-H je nynější experiment unikátní v šifrování vysílaného obsahu. Kódování jednotlivých programů je základním předpokladem pro úspěšný komerční provoz služby, jelikož umožňuje dostatečnou ochranu vysílaných televizních kanálů. T-Mobile tak garantuje mediálním partnerům autorizované šíření jimi poskytovaného obsahu, upozorňuje firma. Klíčovým prvkem celého systému je inovovaná SIM karta T-Mobile. Ta umožní uživateli přístup k objednanému obsahu, a to jak k ucelené nabídce programů v rámci zvoleného balíčku, tak i k prémiovým televizním kanálům či speciálním pořadům dle přání uživatele. Zákazník si tak bude moci objednat například přenosy jednotlivých sportovních utkání nebo hudebních koncertů.

DVB-H si může vyzkoušet každý

Samsung DVB-H

Kromě tří stovek dobrovolníků si bude moci DVB-H vyzkoušet každý, kdo navštíví připravovanou prezentační místnost T-Mobile v centru Prahy (jakmile budeme vědět víc, zveřejníme na DigiZone.cz podrobnosti). Kromě sledování televizních programů operátor nabídne také stahování melodií, objednávání SMS a MMS informačních kanálů, přístup k internetovým stránkám, ale také EPG s přehledem programu vysílaných televizních stanic na týden dopředu včetně možnosti nastavit si upozornění na vybraný pořad. Hlavním cílem pilotního provozu je otestovat jednotlivé prvky služby, preference a chování zákazníků před komerčním spuštěním služby. To si T-Mobile naplánoval na příští rok, ale vzhledem k několika nedořešeným legislativním problémům k němu zřejmě dojde později (viz níže).

Pro České radiokomunikace, s nimiž T-Mobile testoval DVB-H už na loňském veletrhu Invex v Brně, experiment znamená důležitou zkoušku před výběrovým řízením ČTÚ na provozovatele komerčního multiplexu DVB-H. O licenci bude mít dozajista zájem i konkurenční společnost Telefónica O2 Czech Republic, která ještě pod názvem Český Telecom zkoušela DVB-H rovněž na loňském Invexu. Společně s dceřinnou firmou Eurotel přenášela program hudební televize Óčko a nabízela i službu Video on Demand ze svého portálu Starzone.cz (internetová videopůjčovna). Při přípravě testovacího vysílání ve formátu DVB-H jsme mohli využít své bohaté zkušenosti s digitálním televizním vysíláním. Některá specifika DVB-H, jako je například pokrytí uvnitř budov, však představovala i pro nás technologickou výzvu, připustil ředitel Úseku vysílacích služeb ČRa Martin Roztočil.

Komerční vysílání? Jen po změně zákona.

Ačkoli T-Mobile i ostatní dva mobilní operátoři počítají s poměrně rychlým zavedením komerčního provozu DVB-H, tomu zatím brání několik vážných překážek. Například ČTÚ v původním, letos v srpnu neschváleném Technickém plánu přechodu na zemské digitální vysílání (TPP) vůbec neřeší otázku sítí pro DVB-H a nevyčlenil pro ně ani žádné kmitočty. Na půdě ČTÚ sice proběhlo několik seminářů se zástupci všech tří operátorů, do vypnutí analogových televizních kmitočtů ale není možné sestavit celoplošný multiplex pro digitální vysílání na displeje mobilních telefonů. Zapracování problematiky DVB-T do definitivního návrhu TPP požadoval T-Mobile už ve své srpnové připomínce k tehdejší verzi TPP. Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák poté prohlásil, že není problém vydat přechodné kmitočty pro DVB-H ve velkých městech.

Dvořák ale zároveň zdůraznil, že je nutné, aby se všichni tři operátoři dohodli na využití jedné vysílací sítě. V té by mohlo vysílat na čtyřicet televizních programů, každý z operátorů by tedy mohl nabídnout více než deset televizních stanic a zůstal by mu i prostor pro doplňkové služby. T-Mobile se zatím dohodl s Vodafonem, otázkou zůstává postoj O2, jehož mateřská firma Telefónica by ráda provozovala nejen obsah, ale i samotný multiplex DVB-H. Oproti tomu T-Mobile dává logicky přednost svému akcionáři, Českým radiokomunikacím. Problém je i s licencováním obsahu, protože T-Mobile bude chtít přenášet nejen převzaté programy, ale vytvářet i vlastní obsah. To mu ale současný zákon o rozhlasovém a televizním vysílání nedovoluje, protože zakazuje křížení vlastnictví mezi provozovatelem multiplexu a provozovateli programů, které v něm vysílají (což by byl problém ve chvíli, kdy by multiplex skutečně spravovaly ČRa).

T-Mobile na projektu pracuje dva roky

První tým pro vývoj služby DVB-H vznikl v českém T-Mobilu přede dvěma lety. V té době provedla mateřská společnost v Německu první test tohoto vysílání v rámci multiplexu zemské digitální televize DVB-T. Koncem roku 2004 vznikl definitivní standard DVB-H a rok na to jej doplnil IP datacast pro distribuci libovolných dat přes IP protokol (dopravní informace, multimediální zpravodajství). Loňský rok se pak nesl v duchu mnoha testů v různých zemích světa včetně České republiky (zmíněný experiment na brněnském veletrhu Invex). Český T-Mobile navázal spolupráci se současnými partnery a zajistil si obsah od České televize a televize Prima. Na Invexu se například vedle zpravodajského kanálu ČT 24 objevily i živé vstupy z vily VyVolených při populárnější první řadě této reality show.

Sagem DVB-H

Letos v únoru se T-Mobile dohodl s italskou telekomunikační společností Telecom Italia na společném testu DVB-H během Zimních olympijských her v Turíně. Mobilní operátor TIM zprovoznil ve čtyřech nejdůležitějších dějištích olympiády multiplex DVB-H s programy italské veřejnoprávní televize RAI a českým zpravodajským kanálem ČT 24. Pro T-Mobile to znamenalo ostrý test DVB-H roamingu. A konečně v dubnu získala firma společně s Českými radiokomunikacemi krátkodobou licenci pro experimentální vysílání DVB-H v Praze, na jejímž základě hned v červnu vyzkoušela nový typ kódování a provozuje současné pilotní vysílání. Jde vůbec o první dlouhodobější test T-Mobile s tak rozsáhlou programovou nabídkou ze všech devíti zemí, kde tento mobilní operátor působí.

DVB-H dostalo přednost před UMTS

T-Mobile dává tímto testem také najevo, že definitivně opouští službu UMTS a chce u přenosů televizního vysílání plně věnovat formátu DVB-H. Podobný krok už dříve učinila společnost Vodafone. Důvodem je lepší kvalita a úspornost DVB-H, které nabízí čtyřikrát vyšší rozlišení obrazu než UMTS (352×288 oproti 176×144). Kompresní standard MPEG-4 H.264/AVC je navíc o 49 procent efektivnější než kódování UMTS a výrazně nižší je i spotřeba baterie mobilního telefonu (okolo 0,1 W). Zemské digitální vysílání DVB-H také nabízí kvalitnější dvoukanálový stereo zvuk porovnatelný s rozhlasovým FM vysíláním. Samotný formát DVB-H vychází z příbuzného DVB-T, je ale lépe uzpůsobený pro příjem za pohybu a čip pro příjem má desetkrát nižší příkon energie než u DVB-T.

Další výhodou DVB-H je skutečnost, že může vysílat i v rámci multiplexu DVB-T jako hybridní digitální síť. V současné době tuto službu testuje čtyřiadvacet států a osm z nich (včetně České republiky) deklarovalo zájem zahájit v příštím roce komerční provoz. Ten zatím probíhá pouze v Itálii, kde si tuto službu za první měsíc provozu objednalo přes 100 tisíc zákazníků (oficiální vysílání začalo v červnu). V asijských zemích a Německu se ale stále častěji prosazuje konkurenční formát T-DMB, součást systému T-DAB pro zemské digitální rozhlasové vysílání vyvinutý v Jižní Koreji. Mobilní operátoři ve Velké Británii zase testují formát TDtv, který využívá mobilní síť třetí generace 3G v pásmu 1900 nebo 2010 Mhz s výrazně větším datovým tokem než u DVB-H a DMB.

BRAND24

Který formát dostane zelenou v Česku?

Aby těch možností nebylo málo, Čína chce vyvinout vlastní formát pro mobilní digitální televizi. Kterému systému dá přednost Česká republika? Rozhodli jsme se, že nebudeme vydávat žádné doporučení a necháme otázku výběru formátu čistě na trhu. Ten rozhodne, co se u nás prosadí, říká předseda RRTV Václav Žák. Osobně vkládá největší naděje do britského formátu DTtv. Pro T-Mobile je ale nejschůdnější cestou DVB-H a požaduje, aby ČTÚ pro přechodné období do vypnutí analogových televizních kmitočtů vyčlenil pro toto vysílání alespoň některé volné frekvence ve velkých městech. Věříme, že Televize v kapse osloví široké spektrum zákazníků a stane se úspěšným příkladem inovativního partnerství v oblasti multimediálních služeb, říká marketingový ředitel T-Mobile Jiří Dvorjančanský.

Příloha: Prezentace DVB-H od T-Mobile a Českých radiokomunikací z 24. října 2006 (PDF, 2,4 MB)

Který formát televizního vysílání pro mobilní telefony má největší šanci na úspěch?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).