Hlavní navigace

Startuje veletrh CES, Sony přichází s výraznou podporou HDR

6. 1. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: CTA
V Las Vegas dnes začíná nejdůležitější veletrh spotřební elektroniky na světě, CES. Přinese řadu specialitek a očekává se i posun v LCD a OLED TV.

Očekává se ale také představení alespoň části severoamerické produkce televizorů pro sezónu 2016/17 a poukázání na obecné trendy. K vidění bude rovněž celá řada dronů, které měly značný úspěch už minulý rok, spousta audia (mj. nové gramofony…) a další spotřební elektroniky, včetně té, kterou si zavěsíte na tělo. À propos, tady se objevuje nový ovládací styl spočívající ve snímání pohybů ruky či prstů a namísto dnes běžné kamery se k tomu používá… radar! Nevím, zda se něčeho takového dočkáme i u televizorů či set-top boxů, ale občas ovládání vypadá trochu zvláště, o čemž se můžete sami přesvědčit pod odkazem níže.

Projekt Googlu se jmenuje Soli a jeho stránky, včetně názorného videa, jsou zde.

Sony na CES 2016: HDR, HDR, HDR

Firma představí novou technologii podsvícení speciálně zaměřenou na obsah 4K HDR. V kombinaci s dalšími technologiemi má zvýšit kontrast a nabídnout jasnější světlé barvy, hlubší černou a také prý „zářivější výrazné barvy“. Už teď jsem zvědav, o co půjde, protože slovo „zářivější barvy“mě vždy upřímně vyděsí…

Technologie Backlight Master Drive bude předvedena na prototypu televizoru s úhlopříčkou obrazovky 85" (216 cm) a technologií úpravy lokálního podsvícení. Na to, že jde ve skutečnosti o Edge LED, bych byl hodně zvědavý, protože pro takto velkou úhlopříčku není, alespoň ten běžný Edge LED, tedy podsvícení v rámu, právě ideální.

A protože některé výrobky (zatím to vypadá na 4 řady) budou využívat technologie HDR (High Dynamic Range), hodlá Sony hojně využívat nové logo „4K HDR“ tak, aby spotřebitel jasně poznal, že s nákupem získává podporu i této nadějné technologie známé už z fotoaparátů.

Na tiskové konferenci firma také představila novou aplikaci „Ultra“ z dílny Sony Pictures Home Entertainment určenou zatím jen pro USA. Díky ní půjdou nakupovat a streamovat filmy a televizní pořady z katalogu Sony Pictures v HDR a rozlišení 4K.

Čtyři řady s HDR? Podle tiskové zprávy ano

Sony hodlá v letošních řadách Ultra HD (4K) televizorů Bravia – podle svých vlastních slov – klást „velký důraz na kvalitu obrazu a design“. Jejich prodej se v Evropě očekává od jara a půjde o čtyři řady s celkem devíti úhlopříčkami. A co se na nás chystá?

  • Řady XD85, SD85 (mírně prohnutá obrazovka), XD93 a XD94 vždy s technologií 4K HDR a Android TV, začínají na úhlopříčce 140 cm (55") a jdou až na 75" (191 cm), resp. 85" (216 cm). Fotografie naleznete v galerii výše.
  • Základní řady Smart TV (snímky zatím nebyly zveřejněny) jako RD4, WD6 a WD75 s úhlopříčkami od 32" (81 cm) do 49" (124 cm). Všechny jsou, stejně jako například KDL-48WD65, bez operačního systému Android TV.

Žádné další televizní řady v tiskové zprávě nebyly, narazil jsem ale na větší zmínku o XD93 s technologií podsvícení LCD obrazovky Slim Backlight Drive, u níž jsou LED diody umístěny v blocích s lokální regulací jasu a tvoří strukturu ve tvaru mřížky. Jak ji mohou tvořit při Edge LED, na to se neptejte mě.

Bravia XD93 má obrazovku s minimálními okraji a televizor je velice tenký, takže má, cituji, „přiléhat na zeď skutečně velmi těsně, takže vytváří dojem, že je s ní v jedné rovině“.

BRAND24

Co se týče operačního systému Android TV, společnost Sony nad jeho rámec nabídla už minulý rok podporu kurzoru a nyní přichází i s tlačítkem Discover. To zobrazí lišty s rychlým přístupem k programům, multimédiím a internetovému obsahu, přičemž mají být dostupné i ve chvíli, kdy sledujete nějaký program.

Změna je prý „rychlá a přímá“…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).