Hlavní navigace

Start DVB-T2 v Česku už v roce 2015? Bylo by to příliš brzy, míní ČTÚ

22. 10. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Český telekomunikační úřad se chce vyvarovat situace, kdy by vypisoval aukce na časově velmi omezené kmitočtové příděly pro přechodné sítě DVB-T2

Požadavky operátorů vysílacích sítí a provozovatelů televizí, aby už v příštím roce začalo v České republice řádné digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2, zřejmě zůstanou nevyslyšeny. Podle Jaroslavy Novákové z Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) totiž není zřejmé, jakým způsobem by měly být přidělovány časově omezené kmitočty pro DVB-T2. „Jak bychom dražili dočasné sítě časově omezené třeba jen na tři roky a kdo by se za takových podmínek aukce zúčastnil?“ položila si Nováková řečnickou otázku na dnešní konferenci Radiokomunikace 2014 v Pardubicích.

Tipy C

Nezodpovězených otázek okolo zavádění DVB-T2 je podle Novákové více. Například jak dlouhé by mělo být souběžné televizní vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2. „Zatím se hovoří o období tří až sedmi let. To je příliš velký rozptyl,“ míní Nováková. Jasné není ani to, kdo a jak by takové souběžné vysílání financoval. Shoda nepanuje ani v otázce počtu přechodných sítí DVB-T2. „Jednu chce pro sebe Česká televize, jednu komerční vysílatelé. Operátoři sítí ale mluví o minimálně dvou nebo třech sítích, aby byla zachována hospodářská soutěž,“ konstatovala Jaroslava Nováková.

Otevřené je i téma případných kompenzací operátorům sítí DVB-T, které se budou vypínat nebo překlápět do standardu DVB-T2. „Přeci jenom za sebou mají určité investice do vysílacích technologií,“ vysvětlila Nováková. Urychlený přechod na DVB-T2 by podle ní byl odůvodnitelný v případě rychlého uvolnění pásma 700 MHz pro mobilní služby, ale o takovém postupu ještě nebylo rozhodnuto. „Není vůbec jasné, zda v České republice k uvolnění tohoto pásma dojde,“ dodala. Obecně se předpokládá, že k úplnému přechodu na DVB-T2 by mělo dojít okolo roku 2025.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).