Hlavní navigace

STA a příjem digitální televize II: vy se ptáte, my odpovídáme

21. 11. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Vypínání analogové ČT 2 a rozdělení přechodné digitální sítě A na samostatné multiplexy 1 a 2 způsobily nemalé problémy těm divákům, kteří přijímají televizi skrze společné televizní antény (STA). Připravili jsme proto po velkém ohlasu na první část další speciální článek s otázkami a odpověďmi na téma úpravy STA k digitálnímu příjmu televize. Odpovídá opět Josef Skála, odborník, který se problematikou STA zabývá mnoho let a stojí také za doporučeními Národní koordinační skupiny pro digitalizaci k úpravám STA.

Jiří Heřman: Po „velké třesku“ mi jede jenom „síť 2“ a „síť 3“. „Veřejnoprávní“ multiplex ani ťuk. Jsem ze Slaného, příjem je prostřednictvím STA, ale do přepnutí koncem října mi jely všechny tehdejší multiplexy bez problémů (občas nějaké ty kostičky). Chtěl bych mít jasno v problému. Nechápu, proč mi nejede právě „veřejnoprávní“ multiplex, protože mám pocit, že vysílá ze stejného zdroje jako „síť 2“, jen samozřejmě na jiném kanále. Je problém v STA a v její „rekonstrukci“ dodavatelem?

Josef Skála: Z poskytnutých informací lze usuzovat, že společná anténa není zatím upravena pro příjem nového kanálu vysílací sítě 1 (kanál č. 53, případně kanál č. 33) a zatím rozvádí jen původní kanál č. 25, kde se ale již nevysílá. Příčinou může být i opačná polarizace přijímací antény nebo příjmové podmínky v místě. Bez měření signálu v hlavní stanici STA je to ale hádání z křišťálové koule.

Vojtěch L.: Co je potřeba udělat, když chci udělat STA? Moje představa je taková, že bych měl na střeše satelitní parabolu + anténu na příjem digitálu i analogu + ještě možnost poslouchat FM. Rád bych to rozvedl minimálně na 4 místa v domě. Na konci bych měl účastnické zásuvky, které mají SAT + rádio + TV.

Josef Skála: Realizaci takového záměru stěží zvládne začátečník. Předně musíte mít jasno, které družice a které programy chcete přijímat. Aby bylo možné z každé účastnické zásuvky ovládat výběr programů nezávisle na zbývajících třech zásuvkách, musí být v cestě zařazen multipřepínač, nebo se parabolická anténa musí osadit speciálním LNB dílem. Zpracování TV programů šířených po zemi v digitální, případně analogové podobě je jednodušší. Vybere se vhodný domovní zesilovač se vstupem UHF, VHF a VKV-FM rozhlasu a z jeho výstupu se po rozbočení jedna na čtyři vede samostatný koaxiální kabel ke každé zásuvce. Složité je ale sloučení s družicovým signálem. Bez možnosti měřit úrovně signálů a praktických zkušeností v oboru nebude výsledek valný.

Petr Haas: Chtěl bych se zeptat, jestli je složité namontovat kanálovou vložku? Zvládnu to sám? Mám natáhnout úplně nový koaxiální kabel?

Josef Skála: V dotazu schází informace pro jednoznačnou odpověď. Namontovat kanálovou vložku ( myslí se asi v hlavní stanici společné antény) je snadné a jistě to zvládnete. Problém je v nastavení výstupní úrovně bez měřicího přístroje. Vysoké zesílení může vést k přebuzení, malá výstupní úroveň je sice menší zlo, ale na zásuvkách je pak signálu málo. Výměna koaxiálního kabelu nemívá výrazný efekt.

Josef Zvolánek:Karlových Varech nám jede multiplex 1 na hodnoty 62/95 na 34k – Krašov – bez kostiček, vše v pořádku, ale multiplex 2 ze stejného vysílače je na 43/10–15%, tzn. nekoukatelný! Na střeše máme STA s anténou Fracarro LP345MHV a naměřili jsme profi měřákem zhruba o třetinu slabší signál multiplexu 2 než 1. Asi se tam něco děje! Nejsem odborník jen velký fanda do DVB-T. Poraďte.

Josef Skála: Vysílací síť 2 naladíte v Karlových Varech na kanále č. 48 z Krašova. Vyzářený výkon je na obou sítích stejný, 100 kW. Vyšší kanál č. 48 se šíří obecně hůř než kanál s kmitočtem o 112 MHz nižším. Uvedená anténa LP 345 HV není pro horší příjmové podmínky vhodná; je širokopásmová pro VHF i UHF. Doporučuji soufázovou anténu TVA 21–60 ( matrace ) s nízkošumovým zesilovačem pro UHF umístěným přímo v anténní krabici. Vhodný je např. typ 408 fy TEROZ. Je-li k dispozici měřič úrovně signálu, stojí za pokus nalézt pro anténu jiné místo.

Jiří Pahrsta: Bydlím v Havířově na Šumbarku. Před 31.10. jsem chytal na společnou anténu digitální signál (ČT a Novu), a také rozhlasové stanice ČRo. Na domácí anténu se zesilovačem pak Primu, Óčko a Z1. Teď je to obráceně a nelze chytit Óčko a Z1. Poradíte mi, proč to nejde na společnou anténu? Musí být dvě, jedna na Hladnov a druhá na Hošťálkovice?

Josef Skála: V současné době se z vysílače Hošťálkovice digitální multiplexy nevysílají. Multiplex 1, kanál 54, multiplex 2 ,kanál 39 a multiplex 3, kanál 32 se šíří z vysílače Hladnov. Óčko a Z1 jsou nyní zařazeny v multiplexu 3, který se vysílá jen výkonem 2 kW na rozdíl od prvého a druhého multiplexu, kde je 10kW. Podle vypočtené mapy pokrytí je Havířov na hranicí příjmu. Navíc je pravděpodobné, že společná anténa není upravena pro distribuci nových kanálů. V oblasti se bude pokrytí zlepšovat spouštěním nových vysílačů, ale nebude to brzo.

Ilustrační TV LCD s digitálním tunerem

Další články na téma úprav STA k příjmu digitální televize

Server DigiZone.cz v minulosti vydal hned několik článků na téma úprav společných televizních antén k příjmu zemské digitální televize. Základním textem je doporučení Národní koordinační skupiny pro digitalizaci z května 2007, které shrnuje čtyři základní typy úprav STA pro digitální příjem. Na závěr článku Stát radí, jak na digitální televizi s STA jsme přidali odkazy na další texty k tomuto tématu.

p. Zapletal: Jsme společenství vlastníků a výbor provedl rekonstrukci bez schválení 3/4 vlastníků tím, že nainstaloval velkými náklady, cca 90 000 Kč, na STA 8 převodníků s mono modulátory. Já bych chtěl přímý rozvod digitálního signálu do zásuvek. Nemáte radu, jak toho dosáhnout? Dům je plný důchodců, co tomu moc nerozumí, až na pár výjimek. Není nějaký zákon, že je vlastník povinen zajistit přímý rozvod DVB-T signálu do jednotek? Existuje seznam stanic, které je povinen vlastník budovy rozesílat do zásuvek?

Josef Skála: Převod digitálně šířených programů do analogu je to nejhorší řešení, jaké se mohlo zvolit. Pozná se to až později. Nejlepší je jednoznačně přímý rozvod, Podrobné zdůvodnění naleznete na stránkách Digizone. Vás ale asi přesvědčovat nemusím. Ve společenství vlastníků rozhoduje většina, ať problému rozumí nebo ne. Pokud většina nerozhodla, zbývá jen revizní komise nebo členská schůze. Povinnosti vlastníků domů v této oblasti ne úplně jednoznačně řeší zák. č. 151/2000Sb., § 91, odst.6 ( zákon o elektronických komunikacích). Domnívám se, s odvoláním na tento zákon, že máte nárok na individuální anténu i na střeše domu.

Petr Haas: Rodiče mají rodinný dům a v něm tři přípojky. Rozvod je z roku 1989. Chtěl bych se zeptat, jestli by stačil jen kanálový volič, a jestli bych si ho dokázal namontovat sám? Do 30.10. šla ČT v pohodě, od této doby kostičkovala a od 4.11. už nemám signál vůbec.

Josef Skála: Kanálový volič je termín pro vstupní díl televizoru. Do anténního systému nepatří. Neuvádíte místo, a proto konkrétní pomoc nelze poskytnout. Rozvod v domě z roku 1989 bude asi vyhovovat.

Radim Wallny: Bydlím v bytové jednotce, televizní signál přijímám přes společnou anténu a chci s koupit set-top-box. Může se analogový signál ze společné antény poslat přes přípojku STA do set-top-boxu a z něj připojit do televize a přijímat tak digitální signál multiplexu? Nemohly by nastat nějaké problémy v příjmu? Bydlím v Hlučíně a nejbližší digitální vysílač je v Ostravě – Hladnově.

Josef Skála: Analogový signál nemá smysl přivádět do set-top-boxu. Společná anténa musí být upravena tak, aby se ke každé účastnické zásuvce přiváděly přijímatelné digitální multiplexy. Pak se teprve může zařadit mezi účastnickou zásuvku a televizor set-top-box.

Petr Novák: Existují nějaké jednoduché „digitální modulátory“ AV signálu, vhodné i pro menší STA, či individuální anténní rozvody, umožňující přijímat obraz z kamer, nebo jiného zdroje videosignálu, pomocí set-top-boxů? Řešení přepínáním mezi klasickou televizí a set-top boxem totiž obvykle není příliš komfortní. Je nějaký důvod pro to, aby v budoucnu byly nové televizory stále vybavovány také analogovým tunerem, nebo je nutné počítat už jen s digitálním příjmem i v případě modulátorů AV signálu?

Josef Skála: Skupinové přijímače vyšší kategorie pro hlavní stanice STA na př: GSS, Kathrein, Astro mají v nabídce speciální kazety, které umí vytvořit z různých zdrojů nový multiplex DVB-T. Ve vašem případě by to šlo použít jen tehdy, když už máte některou z uvedených souprav nainstalovanou. I tak by ale náklady přesáhly 30 tisíc. Zůstal bych zatím u analogu. Zdá se, televizory budou v příštích letech osazovány jen digitálním vstupem. Měl jsem možnost už dva takové vidět.

BRAND24

Miloš Řehák: V létě 2009 na nás dojde řada s digitalizací, a to v tom smyslu, že dosud přijímaný program ČT2 (40. k. – vysílač Černá hora) bude (tedy má být) nahrazen ze dne na den digitálním signálem multiplexu 1. Naše STA je cca 5 let stará, rozvod typu „hvězda“, zesilovače ALCAD (bohužel nevím přesně typové označení, ale vzhledem k poměrně silnému signálu se bude nejspíš jednat o typ s menším ziskem), vzdálenost od vysílače cca 45 km, v podstatě s přímou viditelností, kvalita analogového signálu velmi dobrá. Můj dotaz: Jak se za dané situace nejlépe připravit na tento přechod? Je dosud používaný kanálový zesilovač (k40) zřejmě ještě ve verzi pro analogový signál (tedy bez označení „DIGITAL“), použitelný i v případě digitálního signálu, nebo je třeba jej vyměnit? A lze tuto výměnu provést preventivně, nebo je to možné provést až po spuštění „digitálu“?

Josef Skála: Pokud se jedná o typovou řadu 905 a zesilovač ZG 401 nebo ZP 401, nemusíte dělat vůbec nic. Musíte si být ale jistý, že tam nyní není měnič Alcad CO 401, 403, 404 (40k do III TV pásma) se zesilovací vložkou. Ten by se musel vyřadit. Změnu stačí provést až po zahájení vysílání, protože nesmíte zapomenout nastavit výstupní úroveň. Verze digitální a analogový zesilovač výrobce nerozlišuje.

Měli jste při přechodu z analogu na DVB-T problémy s příjmem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).