Hlavní navigace

Spor CDG a TV 7 o šíření signálu vnímá ČTÚ jako technickou překážku

15. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
15. 6. 2009

Český telekomunikační úřad ještě neuzavřel spor mezi novou digitální televizí TV 7 a operátorem multiplexu 3, společností Czech Digital Group ohledně ceny za šíření signálu této terestrické televize. TV 7 měla podle kompenzační licence zahájit vysílání nejpozději začátkem června, ale s operátorem se nedohodla na podmínkách vysílání v multiplexu 3. Jelikož další multiplex s řádným vysíláním kapacitně není k dispozici, TV 7 se obrátila na ČTÚ se žádostí o rozřešení sporu. A na základě toho se odvolala na technickou překážku, protože jinak by musela zahájit vysílání.

BRAND24

ČTÚ původně uvažoval, že bude řešit nesoulad obou stran jako obchodní spor, nyní se však přiklání k technické překážce. Zatím se přikláníme k tomu, že je to technická překážka protože i ta argumentace je vedena technicky. Doufám, že to uzavřeme do července. Dnes to ještě nedokážeme rozhodnout, je to první spor podobného druhu, a jde o neregulovaný trh, takže až dosud jsme se tím ani neměli proč zabývat, uvedl předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák na dnešním setkání s novináři.

Tento spor nám pomůže, protože v budoucnu budeme umět řešit spor o cenu. Budeme zkoumat oprávněnost nákladů provozovatele multiplexu, vyžádáme si podklady od všech stran, uvedl Dvořák. Následně se rozvinula diskuze ohledně toho, co znamená férová cena. Ta by se měla pohybovat kolem 11 procent nad rámec oprávněných nákladů. Dvořák ale zdůraznil, že zde se jedná o neregulovaný trh, jde o vztah provozovatele multiplexu s klientem (vysílatelem) a ČTÚ jako regulační orgán může do tohoto vztahu vstoupit pouze tehdy, když vznikne spor o uzavření smlouvy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).