Hlavní navigace

Spolumajitel Novy chce koupit německou televizi ProSiebenSat.1

20. 11. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
20. 11. 2006

Americký investiční fond Apax Partners je jedním z hlavních zájemců o většinový podíl v německé televizní společnosti ProSiebenSat.1 Me­dia. Fond, který je od letošního září menšinovým akcionářem společnosti CME, vlastníka českých televizních stanic Nova a Galaxie sport, usiluje o německý mediální koncern v konsorciu s firmami Goldman Sachs a Cinven.

Dalšími zájemci jsou podle agentury Reuters konsorcium společností KKR a Permira (vlastník společnosti SBS Broadcasting, která chtěla koncem 90. let odkoupit od CME televizi Nova a odstartovala tak spor mezi tehdejším ředitelem Novy Vladimírem Železným a americkým investorem), britský investiční fond CVC, turecká společnost Dogan či italský mediální koncern Mediaset.

BRAND24

Na prodej je 88 procent hlasovacích práv a 50,5 procenta akcií ProSiebenSat.1 vlas­tněných americkým miliardářem Haimem Sabanem. Ten chtěl společnost letos na jaře prodat německému vydavatelství Axel Springer, proti obchodu ale zasáhl německý antimonopolní úřad. Springer se sice proti rozhodnutí úřadu odvolal, Saban však nadále hledá vhodného kupce (na Springera je vlastnicky propojený jeden ze zájemců, turecký koncern Dogan). Termín pro podávání nabídek vyprší podle Reuters v polovině prosince.

Odborníci odhadují hodnotu celé firmy ProSiebenSat.1 na šest miliard eur. Springer nabízel za těsně nadpoloviční podíl akcií dva a půl miliardy euro.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).