Hlavní navigace

Sony plánuje spustit stanici AXN HD v dlouhodobém horizontu, prioritu mají nové kanály

20. 9. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

1. října odstartují nejen na českém a slovenském trhu stanice AXN Black a AXN White. Pojďme se podívat, jaká k nim byla cesta, a co Sony nabízí na poli on-demand služeb.

Poptávku po nových stanicích ukázal průzkum

Důvodem, proč společnost Sony Pictures Television Networks původní kanály AXN CrimeAXN Scifi rebranduje, je poptávka mezi předplatiteli placené televize. Diváci pochopitelně nemuseli vědět o existenci těchto kanálů, ale obecně se ukázalo, že obsah, který AXN BlackAXN White budou nabízet, je právě tím, co chtějí lidé vidět. Sony Pictures pochopitelně nevychází z nic neříkajících čísel, ale průzkumů, které si nechala v minulosti udělat. Někteří klienti budou bezpochyby postrádat stanici AXN Scifi, jež byla jediným kanálem na našem trhu nabízejícím právě žánr science fiction. Nářky z diskusních fór ale neodrážejí realitu.

Společnosti Sony Pictures z průzkumů mimo jiné vyplynulo, že pořady, které stanice nabízela, si diváci stahovali především z internetu, a tak samotná sledovanost nebyla taková, jak by se zdálo. V reálu tak byla poptávka po tomto programu minimální. Jak již ale bylo několikrát řečeno, zájemci o science fiction o tento žánr na nových kanálech nepřijdou. Objeví se zde pásma, která takové pořady nabídnou. Abychom byli konkrétní, můžeme jmenovat například seriály Andromeda, Star Trek: Hluboký vesmír devět, Farscape a některé další. Ostatně i zahájení AXN White obstará tak trochu scifi, celovečerní film Robocop.

Na AXN HD mohou diváci zatím zapomenout

Kapitolou samou o sobě je v České republice a na Slovensku spuštění HD verze hlavního kanálu. První naděje, že se tato stanice do našeho regionu dostane, se objevila už v březnu 2011, kdy program začal testovat s maďarskou, českou a originální stopou na satelitu. Tehdy ještě za AXN hovořila společnost HBO Česká republika, která zatím nedokázala upřesnit termín spuštění verze pro tuzemské operátory. Uplynulo v podstatě dva a půl roku a stanice stále není na našem trhu dostupná. Výjimkou je pouze největší kabelový operátor UPC Česká republika. Nabízí se tedy otázka. Jak je možné, že stanice v jeho nabídce je?

Ačkoliv smlouvy operátorů pochopitelně zůstávají veřejnosti utajeny a jejich obsah je vždy záležitostí dvou konkrétních stran, v případě AXN HD a operátora UPC se může jednat o takzvaný korporátní nadnárodní deal, tedy dohodu. Znamená, to, že distribuce takové stanice se nedomlouvá v České republice, ale v centrále firmy, která je v Nizozemí. Dohoda s daným vysílatelem se pak dělá pro více trhů a je na daných pobočkách, kdy se program v nabídce objeví. Na podobném principu tak došlo s největší pravděpodobností i u kanálu Arte HD, který je u UPC jedním ze čtyř programů, které jsou součástí balíčku s nejrychlejším 240megabitovým internetem.

Podle informací, které měl k dispozici loni v září server DigiZone.cz, váhala společnost Sony Pictures Television Networks s oficiálním vstupem do České republiky a na Slovensko proto, že program nebyl oficiálně lokalizován. Firmě tedy s největší pravděpodobností nevyhovovala podoba, v jaké je k dispozici u operátora UPC. V češtině sice stanice vysílala, ovšem pouze seriály a filmy, reklamy a grafika byly v maďarštině. V úvahu pak připadala i možnost, že by vznikla verze speciálně pro oba bývalé federální trhy. Nemá ale cenu spekulovat. Sony má na podzim jasné cíle – spuštění AXN Black a AXN White, ale také premiéru seriálu Crossing Lines (Bez hranic). Škoda jen, že také v HD rozlišení mají být oba kanály dostupné v sousedním Polsku. Trh placené televize je tu ale s námi nesrovnatelný…

Sony žene online obsah kupředu

Nejen obsah lineární, ale také video-on-demand služby, tedy video na vyžádání je nejen pro sekci Sony Pictures Television Networks, ale pro samotnou společnost Sony, důležitým hnacím motorem. Server DigiZone.cz už na počátku tohoto měsíce z berlínského veletrhu IFA exkluzivně informoval, že japonská firma se chystá na spuštění videotéky „4K Video Unlimited Service“. Skrze ní chce hnát obsah v rozlišení 4K směrem k potenciálním zájemcům, kteří budou disponovat odpovídající přijímací technikou. O tom, zdali služba bude dostupná i u nás, se přesvědčíme v budoucnu. Zájem o 4K bude u nás asi zatím minimální.

Sony ale žene obsah online i jinými cestami. V České republice a na Slovensku je pravděpodobně nejznámější její AXN Player, kde nabízí ke zhlédnutí zcela bezplatně tituly ze své knihovny. Podmínkou je, že si uživatel přehraje reklamu. Firma ale touto cestou dostala k zájemcům například i tituly, které by jinak viděly pouze na obrazovce AXN, například seriálovou novinku Hannibal. Zapomenout nesmíme ale ani na druhý online produkt, který je u nás prozatím nedostupný, ale majitelé chytrých televizorů by ho jistě uvítali. Služba AXN Now funguje prozatím v Maďarsku (operátoři AppZee, Invitel, UPC a Vodafone) a nově také v Polsku (Ipla). Model je podobný jako u HBO GO.

BRAND24

Tvorba Sony Pictures proniká v online podobě do našich domácností i dalším důležitým kanálem. Tím je Voyo. To si podle posledních zveřejněných čísel předplácelo okolo třiceti tisíc klientů. V rámci prvního roku spolupráce se CME to znamená více než tři sta hodin filmové zábavy, například snímky Muži v černém, Spiderman, Andělé a démoni a desítky dalších. O tom, že Sony Pictures je (a bude) na trhu online obsahu důležitým hráčem, nepochybuje ani ředitel placených služeb Novy Petr Horák, jak z březnové tiskové zprávy týkající se spolupráce obou subjektů vyplynulo. Nova navíc nedávno představila Voyo Player. Ten je jednou z možností, jak dostat do svého „hloupého“ televizoru placený obsah.

Perexové foto EPA (isifa)

Kterou ze stanic byste v nabídce vašeho operátora uvítali nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).