Hlavní navigace

Smázne LTE divákům v Praze multiplex 3?

30. 3. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pouhý měsíc zbývá do spuštění prvních základových stanic LTE v české metropoli, které využijí pásmo 800 MHz a mohou narušit digitální televizní vysílání na kanálech 59 a 60

Pokud zhruba za měsíc touto dobou ztratíte na svém televizoru možnost sledovat Primu love, Primu Zoom nebo Déčko (pakliže jej přijímáte prostřednictvím celoplošného multiplexu 3), budete patřit mezi první oběti zavádění vysokorychlostního broadbandu LTE ze strany našich mobilních operátorů. Právě za měsíc zahájí Telefónica, T-Mobile i Vodafone šíření LTE z desítek základových stanic v Praze, ale také na Plzeňsku a v okolí Velkého Meziříčí na pomezí Vysočiny a jižní Moravy (jejich seznam najdete tady).

Už dopředu se ví, že LTE může napáchat neplechu zemskému digitálnímu televiznímu vysílání na kanálech 59 a 60. Ty využívá zejména multiplex 3, konkrétně v Praze, Brně, Liberci a Trutnově. Poslední dobou ale probleskují zprávy, že ohroženo by mohlo být mnohem více vysílacích kanálů, prakticky všechny nad 50. A že pokud základové stanice LTE budou využívat stejné lokality jako stávající stanice GSM, mohou za určitých podmínek rušit televizní vysílání na spodních kanálech (20 a výše), čemuž nelze nikde dopředu předcházet (v nedávném rozhovoru pro DigiZone.cz o tom mluvil jednatel společnosti Prague Digital TV Petr Formánek).

Držme se ale toho, co je jisté: kanálů 59 a 60. Vysílače, u kterých je multiplex 3 využívá, nejsou malé. Jde o pražský Žižkov a Cukrák, liberecký Ještěd, krkonošskou Černou horu, brněnský Kojál, Hády a Barvičovu. Pro multiplex 3 to znamená prakticky třetinu diváků, kteří jsou v dosahu jeho signálu. Český telekomunikační úřad ujišťuje, že veškeré případy případného rušení DVB-T ze strany LTE bude řešit rychle, jenže dosud se vůbec neví, jak moc základové stanice LTE skutečně digitální televizní vysílání zasáhnou. Půjde o stovky, nebo tisíce diváků? Na jak dlouho přijdou o signál jedné ze sítí? Nakolik to poškodí klienty tohoto multiplexu?

BRAND24

Zatím víme jen to, že pokud dojde k rušení, problém pocítí lidé v okruhu 400 metrů od základové stanice LTE. V Praze to nebudou zanedbatelná čísla. Do 20. května má být spuštěno několik desítek takových stanic zejména v centru Prahy, v okolí Pražského hradu a na severovýchodu metropole, kde jsou obrovská sídliště Prosek, Letňany a Ládví. Pokud by vyšly pesimistické předpovědi s rušením všech kanálů nad 50, znamenalo by to velký problém zejména pro Českou televizi, která v Praze a středních Čechách vysílá na kanálu 53. A to už by v podstatě představovalo stejný problém, který se očekává v souvislosti s připravovanou druhou digitální dividendou (uvolňování vysílacích kanálů 49 až 60).

Pro ČTÚ by to znamenalo sáhnout do klobouku a vytáhnout náhradní vysílací kanály, pro televize nepříjemnou situaci, jak divákům dát vědět, že si musí přeladit (a kam). Samozřejmě jen v případě, že by vyšel nejčernější z černých scénářů, ale i s ním se musí počítat. Pokud jste tedy z Prahy, dávejte si koncem dubna velký pozor na to, zda vám jdou všechny pozemně šířené programy. DigiZone.cz bude situaci bedlivě monitorovat, rád zprostředkuje informace od vás, našich čtenářů a bude je konfrontovat s regulátorem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).