Hlavní navigace

Smart MX 56: levný set-top-box s několika nedodělky

22. 12. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Koupit si digitální přijímač bohatě obdařený konektory za cenu pod dva tisíce je dnes stále obvyklejší. Smart MX 56 je toho důkazem. Do výbavy se mu vešel i modulátor, proto může sloužit všem divákům bez rozdílu. Za technickou stránkou ale pokulhává umělecký dojem. Programový průvodce i teletext by mohly být lepší. Set-top-box pamatuje na češtinu, do jejího plného zvládnutí mu však krok schází.
Smart MX 56 panel

Smart MX 56 nabízí na první pohled zajímavý poměr ceny a výkonu. Střízlivý design s oblými tvary a stříbrné provedení dělají z výrobku sympaťáka, alespoň na oko. Set-top-box má střední rozměry 26,5×21,5×5,2 c­entimetrů a váží 1,6 kilogramu. V krabici najde nový majitel jen přístroj, dálkový ovladač, dvě malé tužkové baterky a dvojici uživatelských příruček. Anténní nebo SCART kabel si zájemce musí dokoupit zvlášť.

Digitální přijímač má na předním panelu tmavý vejčitý displej. Za provozu tu divák vidí čtyřmístné číslo příslušející navolenému programu, po přepnutí do pohotovostního režimu se údaj změní na aktuální čas. O stavu set-top-boxu informují uživatele barevné diody. Po pravé straně je vpředu na přijímači sedm tlačítek. Velké slouží na vypnutí nebo zapnutí, pomocí šesti menších může člověk přepínat programy, měnit hlasitost, vyvolat menu a také něco potvrdit. Když se někomu vybijí baterie v dálkovém ovládání, může proto používat základní funkce set-top-boxu i ručně.

Smart MX 56 zezadu

Les konektorů a mohutný ovladač

Zadní panel výrobku je rajskou hudbou pro ty, kteří chtějí za málo peněz hodně možností. Sestavě dominují dva konektory SCART a čtyři zdířky pro anténu. Dvě jsou vstupní, dvě výstupní, polovina jich je připojená k modulátoru. Uživatelé si mohou vybrat, který způsob přenosu signálu ze set-top-boxu do televizoru upřednostní.

Nabídka konektorů obsahuje dále tři výstupy typu cinch. Jejich úkol je klasický – nabídnout dva kanály stereo zvuku a doprovodit je kompozitním videosignálem. Zvukový výstup je dostupný také v digitální podobě, přístroj má koaxiální rozhraní S/P-DIF. Datové propojení zajišťuje přípojka RS-232, přes kterou mohou komunikovat buď dva set-top-boxy mezi sebou nebo jeden s počítačem. Na zadním panelu je vypínač přívodu proudu, výrobek za provozu spotřebuje nejvýš 15 wattů. Citlivost ladicího obvodu je od –65 do –35 dBm.

Smart MX 56 ovladac

Dálkový ovladač je velký a příjemně se drží. Tvůrci si díky rozměrné ploše mohli dovolit pořádná tlačítka. Odpadá složité trefování na konkrétní klíč. Číselník najdou diváci nahoře, pod ním jsou funkční tlačítka pro přístup do menu, výstup z něj, navrácení na dříve sledovaný program a vyvolání informací o vysílání. Maximální míry dopřáli autoři směrovým šipkám a tlačítku OK. Dole na ovládání jsou pak barevné klíče pro práci s teletextem i na další funkce.

Uvedení do provozu

Začátek činnosti s přijímačem Smart MX 56 probíhá v němčině. Set-top-box za černé obrazovky na pozadí jen stroze oznámí: Kein TV Sender. Cestu do nastavení si musí uživatelé najít sami, tlačítko Menu na předním panelu nebo dálkovém ovládání pro tento účel funguje dobře. Na liště pěti ikon stačí zajet vlevo a vybrat si položku Sprache. Diváci si pak mohou jednoduše navolit pro dorozumívání češtinu, jazyků je na výběr jedenáct. Přesné zadání řeči je dostupné i pro zvukovou stopu, titulky a teletext. Kdo se ale nechce prodírat možná stovkami položek, vystačí s předvolbou automatického výběru.

Po volbě jazyka doporučuji zavítat na prostřední ikonu menu nazvanou SCAN. Kromě nastavení pětivoltového napájení pro anténu je odtud dostupné i automatické nebo manuální ladění, nesystémově pak také časovač. Já jsem zvolil automatiku a set-top-box mi do minuty vyhledal všechny programy českého digitálního vysílání televize zemskou cestou.

Informační panel

Digitální přijímač ukazuje několik sekund po každém přepnutí informační panel. Diváci se odtud dozví jméno a vysílací čas současného i následujícího pořadu. Pruh ve spodní části obrazovky zobrazuje také hodiny, název stanice, přítomnost teletextu a nastavení zvuku. Někdy chvíli trvá, než se informace na panelu zobrazí. Většinou pomůže vyvolání elektronického průvodce programem (EPG), který data iniciativně dohledá.

Smart MX 56 info

Tlačítko Info dálkového ovládání popsaný pruh kupodivu nevyvolává. Místo něj naservíruje divákům po prvním stisku technické detaily o vysílání. Na druhý stisk se lidé dozvědí detailní popis právě sledovaného pořadu.

Smart MX 56 info detail
Smart MX 56 info detail II

Průvodce s kuriózní chybou češtiny

EPG je rozděleno do režimu Týden, Den a Rozšířené, uvádí česká uživatelská příručka. Pokud tři uvedené možnosti skutečně existují, přiznávám, že jsem nepřišel na jejich výměnu. Místo toho jsem měl k dispozici jen variantu, kterou vidíte na obrázku. Není špatná, ale posun o tři čtyři dopředu je tu akcí na několik nepohodlných sekund, kdy listuje stále dále vpravo – pořad následuje pořad. Žádný rychlý skok o den vpřed jsem bohužel neobjevil.

Okno programového průvodce je rozdělené do tří částí. Dole je časová osa pěti stanic s názvy jejich pořadů. Vpravo nahoře zůstal obraz aktuálního vysílání, vlevo od něj se vypisují podrobnosti o tom kterém pořadu nalezené prostřednictvím EPG. Místa je tu někdy méně než informací, proto je systém musí zkrátit.

Smart MX 56 EPG

Smart MX 56 zvládá obě normy kódování české diakritiky, nedělá mu problém ani různý prefix multiplexu A nebo B. Přesto se některé znaky s diakritikou vypisují špatně. Bylo mi divné, že to samé písmeno je zobrazené chybně, když je poblíž ve správné podobě. Dal jsem si proto dohromady problematické případy a po chvíli přišel na vysvětlení. Čeština je dobrá všude vyjma posledního písmene řádku nebo buňky. Tam set-top-box najednou zleniví a místo správného znaku s diakritikou ukáže dvojici písmene a nesmyslu. Je to pouze teorie, kterou si můžete ověřit na přiloženém obrázku. Možná se pletu, ale výrobce s distributorem by se nad tím mohli zamyslet. Žádný nový software jsem pro přijímač na Internetu dosud nenašel.

Smart MX 56 EPG II

Blikající sklerotický teletext

Teletext set-top-boxu je vkládaný do obrazu a má hned několik nedostatků. Chybějící paměť by mu někdo možná ještě prominul. Ale že při listování ignoruje některé stránky a občas mu třeba až po třetím cyklu dojde, že daná stránka opravdu existuje, to zamrzí. Ve spojení s televizorem mi teletext nabídl také divokou podívanou. Po načtení stránky mu trvalo minutu, než si ustálil její obraz. Předtím všechny znaky s diakritikou problikávaly na hvězdičky, maltézské kříže a podobné symboly, které čitelnosti textu nepřidají. Příklad si můžete prohlédnout sami.

Smart MX 56 teletext
Smart MX 56 teletext II

Další funkce

Přijímač má osm pozic pro časovač. Každá může sloužit buď pro zapnutí nebo pro vypnutí set-top-boxu, případně k obojímu zároveň. Uživatel si může vybrat, jestli chce akci vykonat pouze jednou nebo ji opakovat každý den, případně týden. Časovač funguje dobře, ve správný čas výrobek dokáže vypnout i zapnout.

Smart MX 56 casovac
Smart MX 56 menu

Nastavení videovýstupu mi přineslo pernou chvilku. Chtěl jsem změnit předvolené CVBS na lepší RGB – a málem jsem se nepodíval už vůbec na nic. Po změně mi televize sice hrála dál, ale obraz byl pryč. SCART kabel i televizor jsou ve věci nevinně, oba ve stejném případě s jinými set-top-boxy fungují dobře. Každopádně jsem najednou měl problém, jak výrobek přinutit, aby zase něco zobrazoval. Poslepu není práce v menu jednoduchá. Nakonec mi pomohl kompozitní výstup na zadním panelu. Pomocí něj jsem přivedl koukatelný signál do televize, změnil nastavení zpět na CVBS a vrátit zpátky SCART. Nyní byl obraz zase viditelný. Nevím, nakolik se jednalo o vadu pouze na mém přijímači a nakolik to je chyba celé série.

Smart MX 56 nastaveni

Při rozhlasovém příjmu set-top-box zobrazuje barevné pozadí a nemizící informační pruh. Nemá bohužel žádný šetřič obrazovky. Menu nabízí na odlehčení i jednu hru – jsou jí klasické Tetris. Ovládání přesunu kostek není dvakrát příjemné, ale digitální přijímač není herní konzole, tak mu to promineme.

Smart MX 56 radio
Smart MX 56 Tetris

Závěr

Po přečtení recenze na set-top-box Smart MX 56 někoho možná napadá: Co je to za šrot? Takových nedostatků! Když se ale výrobci podaří nepříjemné chyby jako blikající teletext, vadná česká písmena na konci řádku a chybný RGB výstup odstranit, může přijímač nabýt obliby. Za cenu 1800 korun nabízí výrobek slušnou výbavu, které vévodí modulátor.

Smart MX 56
Smart MX 56
Celkové hodnocení 8 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1 b.

Přístroj zapůjčil: Allcom

BRAND24

Orientační cena: 1690 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Jak důkladně si prohlížíte obrázky u recenzí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).