Hlavní navigace

Slovenský test DVB-T2 se už rozšířil i na Záhorí, k hranicím s Českem

7. 10. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
7. 10. 2011

Zkušební vysílání zemské digitální televize druhé generace (DVB-T2) ze Slovenska je možné zachytit i na slovensko-moravském pomezí u Lanžhota. Společnost Towercom, která dosud DVB-T2 testovala pouze z bratislavského vysílače Kamzík, rozšířila experiment i na menší vysílač v Borském Mikuláši na Záhorí, asi 20 kilometrů od hranic s Českou republikou. Nyní firma testuje jednofrekvenční síť mezi oběma vysílači, které jsou od sebe vzdálené zhruba 50 kilometrů.

K TÉMATU: Slovenský test DVB-T2 se rozšíří k hranicím Česka. Naladí ho na Moravě?

Oba vysílače vysílají na kanále 66, z Borského Mikuláše výkonem 3,1 kW. To je dostatečný výkon na to, aby byl signál testu zachytitelný i na moravské straně hranice, ovšem Towercom nezveřejnil mapu teoretického pokrytí testu, takže není jasné, zda signál není směrem k Lanžhotu a Hodonínu utlumen (což je pravděpodobné). Zkušební multiplex obsahuje sedm televizních programů, z toho jeden ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a kompresním standardu MPEG-4, tři ve standardním rozlišení a kompresním standardu MPEG-4 a tři ve standardním rozlišení a kompresním standardu MPEG-2. Vysílání je volné, ale firma nevylučuje, že po některé dny bude zakódované.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Český test DVB-T2 skončil i na Vysočině, nadále zůstává jen v Praze a okolí

Slovenský telekomunikační úřad test povolil do konce října, kdy Towercomu vyprší i prodloužená licence pro experiment DVB-T2 v Bratislavě. Podobný test jednofrekvenční sítě DVB-T2 provedly letos v létě České Radiokomunikace na jihu Čech a Vysočině. V České republice lze nyní zkušební vysílání DVB-T2 zachytit jen v Praze a části středních Čech z pražského městského vysílače Žižkov (kanál 25, výkon 5 kW).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).