Hlavní navigace

Slovensko uvažuje o veřejnoprávním multiplexu

27. 7. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
27. 7. 2006

Veřejnoprávní rozhlas a televize na Slovensku by měly mít vlastní síť pro zemské digitální vysílání, podobně jako zákon počítá se zřízením veřejnoprávního multiplexu pro Českou televizi a Český rozhlas. V rozhovoru pro ekonomický týdeník Trend to řekl nový slovenský ministr kultury za stranu Směr – Sociální demokracie Marek Maďarič, bývalý člen Rady Slovenské televize.

BRAND24

Digitalizaci by měla určovat veřejnoprávní média, a k tomu budou potřebovat veřejnoprávní multiplex, uvedl Maďarič. Slovensko přitom dosud uvažovalo o tom, že veřejnoprávní televize i rozhlas budou přednostně dostávat po jedné až dvou programových pozicích v každém multiplexu. Hlavním hráčem by se mohla stát veřejnoprávní televize. Vytvořením prostoru pro nové kanály by STV mohla mnohem více než komerční stanice vytvářet tematické kanály, míní ministr.

Vytvoření veřejnoprávního multiplexu si ale podle Maďariče žádá „širší dohodu“. Jisté je, že takový multiplex by musel být součástí zákona o digitalizaci rozhlasového a televizního vysílání, jehož příprava se zpozdila předčasnými parlamentními volbami. Do meziresortního připomínkového řízení bychom ho měli předložit do 30. září, slibuje Maďarič, který v Radě STV patřil k největším kritikům někdejšího ředitele Richarda Rybníčka, současného šéfa digitální stanice Febio TV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).