Hlavní navigace

Slovenská digitalizace se zpomalí, Markíza vyhrála soud o analog

18. 6. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
18. 6. 2010

Přechod na zemské digitální televizní vysílání na Slovensku bude mít pomalejší průběh, než se předpokládalo. Nejsledovanější slovenská televize Markíza totiž podle deníku Sme uspěla u Nejvyššího soudu s žalobou proti Radě pro vysílání a retransmisi kvůli odebírání kmitočtů pro analogové vysílání. Rada koncem minulého roku odebrala komerčním televizím celkem 250 kmitočtů pro zemské analogové vysílání, z nichž část měly využít nově vzniklé sítě pro digitální televizi.

K TÉMATU: Ředitel Markízy: jsme kdykoli připraveni vrátit analogové kmitočty

Markíza se proti překotnému odebrání kmitočtů odvolala k soudu, protože podle ní proběhlo příliš rychle, nemohla se k němu vyjádřit a Rada jí odebrala i ty kmitočty, s nimiž se nepočítá pro digitální vysílání. Stejnou žalobu podaly i další dvě slovenské komerční televize: Joj a TA3. Je pravděpodobné, že jejich případě rozhodne soud podobně, míní deník Sme. Markíza odmítla, že by svým odvoláním chtěla brzdit proces digitalizace.

DT24

ČTĚTE TAKÉ: Komerční televize na Slovensku napadly u soudu odebírání analogu

Televize Markíza měla od začátku námitky proti nezákonnosti a protiústavnosti odnětí frekvencí. Rozhodnutí Nejvyššího soudu naše stanovisko potvrdilo, proto je pro nás satisfakcí, prohlásila mluvčí Markízy Oľga Dúbravská. Slovenská vysílací rada se ale do sporu nedostala vlastní vinou, seznam odebíraných kmitočtů pro analogové vysílání jí vypracoval Telekomunikační úřad SR. Soud připustil, že televize měly mít možnost se vyjádřit k tvorbě tohoto seznamu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).