Hlavní navigace

Sledovali jsme živě: Rada Českého rozhlasu nevybrala dočasného nástupce Petera Duhana

21. 10. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Živé online zpravodajství serveru DigiZone.cz z veřejného jednání Rady Českého rozhlasu, na kterém mělo dojít k výběru prozatímního generálního ředitele.

Úderem druhé hodiny odpoledne začne v historické budově Českého rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze ostře sledovaná schůze Rady Českého rozhlasu, na které by mělo dojít k volbě prozatímního ředitele rozhlasu. Ten má od 4. listopadu ve funkci nahradit generálního ředitele Petera Duhana, jenž k 3. listopadu rezignoval ze zdravotních důvodů. Volba prozatímního šéfa ČRo však není úplně jistá, veřejnému zasedání Rady dopoledne předcházelo neveřejné setkání radních, na kterém členové tohoto kontrolního orgánu zjišťovali, zda se najde dostatečná podpora pro některého ze čtyř adeptů na prozatímní ředitelský post. Pokud by se nenašla, volba by se odsunula na příští týden.

13:59 – Ze zasedání Rady Českého rozhlasu, které se tentokrát nekoná poslední středu v měsíci, příští týden je v tuto dobu státní svátek, vás zdraví Lukáš Polák. Přítomni jsou všichni členové Rady kromě Jiřího Vejvody. Měl by dorazit později. Pozor! Z vedení nechybí ani generální ředitel Peter Duhan.

14:02 – Podle předsedy Rady ČRo Michala Stehlíka by se měl projednávat i bod možného porušení Zákona o Českém rozhlase. Stehlík představil program zasedání Rady. Mezitím dorazil i absentující Jiří Vejvoda. Radní jsou tedy pro dnešek v kompletní sestavě.

14:04 – Michal Stehlík otvírá bod, v němž se bude projednávat možné porušení Zákona o Českém rozhlase. Týká se konkrétně zaměstnávání osoby blízké, kterým měl být syn Petera Duhana Andrej.

14:05 – Stehlík upozornil, že by se mělo projednávat i možné zaměstnávání dalších rodinných příslušníků ve veřejnoprávní instituci, které by taktéž bylo v rozporu se Zákonem o Českém rozhlase.

14:07 – Petr Šafařík, místopředseda Rady ČRo, se chce zabývat mimo jiné i zaměstnáváním Tomáše Ratiborského, někdejšího člena Rady ČRo, a Danou Jaklovou, taktéž ex-členkou Rady ČRo.

14:10 – Pokud jde o Danu Jaklovou. Nešlo o porušení zákona. Paní Jaklová působila pouze jako poradkyně, a to v době, kdy se projednávala takzvaná malá novela zákona o Českém rozhlase, uvedl Duhan a doplnil, že Jaklová podle něho odvedla dobrou práci. Práce se týkala příprav na vstup čtvrtého okruhu Českého rozhlasu do pásma VKV, tedy Rádia Plus.

14:12 – Pokud jde o Tomáše Ratiborského, nemám o tom žádné informace. Žádnou smlouvu jsem s ním nesepisoval. Obrátil se na mě, to je pravda, ale řekl jsem mu, že pro něho ve svém útvaru nemám žádné zařazení. Úkolem ředitele Českého rozhlasu není zjišťovat, zda má nějaké omezení. Týká se to jak pana Ratiborského, tak i paní Jaklové, upozornil dosavadní šéf Českého rozhlasu Peter Duhan.

14:14 – Pro konečné usnesení Rady ČRo je třeba dokumentů z Dozorčí komise ČRo, které by měly být dodány na následujícím zasedání. Radní tento bod schválili.

14:14 – Bude projednáván neveřejný bod. Náš on-line dočasně přerušujeme.

14:15 – Krátký neveřejný bod byl projednán, pokračujeme v našem on-line zpravodajství.

14:17 – Radní Českého rozhlasu se budou v dalším bodu zabývat stížnostmi posluchačů.

14:19 – Radní se aktuálně zabývají stížností posluchače, který nesouvisí s kauzou okolo generálního ředitele Českého rozhlasu Petera Duhana.

14:22 – Máme chvíli času, pojďme si tedy říci, kdo z vedení Českého rozhlasu je na dnešním zasedání Rady ČRo přítomen. Kromě již zmiňovaného generálního ředitele Petera Duhana je to také jeho náměstek pro program a vysílání René Zavoral, náměstek pro regionální vysílání a šéf Reginy a Regionu Jan Menger a Tomáš Kollarczykpověřený řízením Sekce správy a provozu.

14:24 – Vedení Českého rozhlasu zastupuje na dnešním zasedání kontrolního orgánu veřejnoprávní instituce i ředitelka Odboru generálního ředitele Zora Karmazin Blümlová a tajemník generálního ředitele Josef Havel.

14:27 – Přichází na řadu zásadní bod „Vyhlášení výběrového řízení na generálního ředitele Českého rozhlasu“. Rada se rozhodla zbytečně neotálet a dnešním dnem by chtěla vyhlásit toto výběrové řízení. Výběrové řízení je tedy vyhlášeno dnes a informace k výběrovému řízení budou vyhlášeny na webu a také v rámci mediálního prostoru, konstatoval předseda Rady Michal Stehlík, podle jehož návrhu bude výběrové řízení otevřené. Součástí výběrového řízení by mělo být i vypracování projektu „Vývoj Českého rozhlasu pro roky 2015 až 2021“. Součástí přihlášky má být pochopitelně mj. i motivační dopis.

14:28 – Na předložení projektu budou mít zájemci o post generálního ředitele Českého rozhlasu od 4. listopadu do 9. prosince. Do druhého kola výběrového řízení by mělo postoupit pět uchazečů. Pokud bude více shodných hlasů pro postupující, může do dalšího kola postoupit více než pět uchazečů. Od konce mandátu stávajícího generálního ředitele, tedy od 3. listopadu, bude běžet maximálně tříměsíční lhůta, kdy by měl být nový šéf ČRo vybrán.

14:33 – Navržený bod radní schválili, následně byl vyhlášen bod „Volba prozatímního generálního ředitele Českého rozhlasu“.

14:34 – Radní Milan Badal navrhuje coby prozatímního šéfa Českého rozhlasu dosavadního náměstka Jana Mengera. Půjde o člověka, který má do problematiky vhled a může předat novému šéfovi Český rozhlas v dobré kondici.

14:36 – Radní Ivan Tesař se zřekl slova. Tomáš Kňourek na prozatímního šéfa navrhuje pro změnu Reného Zavorala. I u dalšího radního padlo jména Reného Zavorala.

14:39 – Jan Menger i René Zavoral účast ve volbě na prozatímního šéfa Českého rozhlasu přijali a za nominaci poděkovali.

14:41 – Třetím kandidátem na prozatímního generálního ředitele Českého rozhlasu se stal dosavadní ředitel Odboru techniky Karel Zýka. Ten dnes osobně zasedání Rady ČRo přítomen není.

14:43 – V prvním kole volby bude označeno jen jedno jméno. V případě, že hlasující učiní jinak, bude jeho hlas neplatný. Aby se stal kandidát vítězem, musí dostat v prvním kole nejméně šest hlasů. Pokud v prvním kole volby nebude zvolen vítěz, následuje logicky druhé kolo volby. Do druhého kola postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Pokud by byl počet hlasů stejný, postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Na řadu přichází samotná volba.


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Šéf techniky Karel Zýka není volbě prozatímního generálního ředitele ČRo přítomen

14:47 – Nad tímto příspěvkem vidíte fotografii technického ředitele Českého rozhlasu Karla Zýky, který se taktéž o post prozatímního šéfa veřejnoprávní instituce uchází.

14:50 – V prvním kole volby nebyl zvolen prozatímní generální ředitel Českého rozhlasu. Mengerovi chyběl k vítězství jediný hlas. Výsledek tedy následující: Menger (5), Zavoral (3), Zýka (1). Do druhého kola tedy postupují Menger a Zavoral. Na řadu tedy mělo přijít druhé kolo, Menger však udělal radním čáru přes rozpočet, když se této pozice vzdal. Radní se tedy musí poradit, co dále.

14:53 – Budeme se držet striktně volebního řádu a budeme tedy pokračovat v druhém kole volby, upozornila radní Hana Dohnálková, která volbu prozatímního generálního ředitele Českého rozhlasu řídí. Postupují tedy dva s nejvyšším počtem hlasů, což jsou tedy pánové Menger a Zýka. Jak jsme již uvedli, Jan Menger se této možnosti vzdal.

14:57 – První kolo druhé volby proběhlo, čekáme na jeho výsledek. Ve hře zůstali René Zavoral a Karel Zýka.

14:59 – Ani v prvním kole druhé volby nebyl zvolen prozatímní generální ředitel.

15:03 – Výsledky další volby: René Zavoral (3), Karel Zýka (4), dva volební lístky byly neplatné. Na řadu tedy přichází první kolo druhé volby. Postupují všichni postupující z první volby. Do volby chce vstoupit zpět i Menger. Předseda Rady ČRo Stehlík zasahuje: Jsme obětí nějakých viditelných her, osobně to ale považuju za etický problém. Nemám nic proti panu náměstkovi,

15:04 – Menger: Proto jsem upozornil, bylo-li by to možné.

15:08 – Menger se nakonec definitivně rozhodl, že se do hry o post prozatímního generálního ředitele Českého rozhlasu vrací. V sále to způsobilo mezi obecenstvem mírné pozdvižení, ale volba tedy nakonec pokračuje se všemi třemi kandidáty.


foto: archiv DigiZone.cz

Náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu zamotal při volbě prozatímního generálního ředitele Radním ČRo hlavu.

15:12 – Probíhá sčítání hlasů druhého kola první volby.

15:12 – Výsledky: Ani ve druhé volbě nebyl zvolen prozatímní generální ředitel Českého rozhlasu. Menger (3), Zavoral (2), Zýka (4). Dnešní volba tedy nebyla úspěšná. Prozatímního ředitele nemáme, konstatovala radní Hana Dohnálková.

15:13 – Předseda Rady ČRo Michal Stehlík: Tento bod byl vyčerpán. K tomuto bodu se patrně vrátíme během listopadu.

DT24

15:14 – Slovo si vzal dosavadní šéf Českého Rozhlasu Peter Duhan, kterému 3. listopadu končí z důvodu rezignace mandát. Chci poděkovat všem členům Rady, s nimiž jsem mohl pozitivně spolupracovat, a na tuto radu nikdy nezapomenu, uvedl Duhan.

15:17 – Desátá řádná schůze Rady Českého rozhlasu byla svolána na 25. listopadu. Zasedání Rady ČRo končí, s on-line zpravodajstvím a čtenáři se loučí Lukáš Polák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).