Hlavní navigace

Sledovali jsme živě: Česká televize představila podzimní programové schéma

9. 8. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Původní online zpravodajství serveru DigiZone.cz z tiskové konference České televize, která probíhala od 11:00 hod. v její hlavní budově na Kavčích horách, konkrétně ve studiu KH5.

12:15 – Tisková konference končí a Michaela Fričová, tisková mluvčí České televize, poděkovala novinářům za účast. Děkujeme vám za účast na dnešním on-line zpravodajství. Zítra se těšte na podrobný článek.

12:13 – Petr Dvořák odpovídá serveru Mediář: Nové logo České televize se na obrazovce objeví od 1. října. Objeví se ve značkách nových kanálů a představena bude i řada nových grafických prvků.

12:12 – Nastala poměrně komická situace. Miloš Knor odpovídá na jednu z otázek v němčině. Jedná se prý o dotaz pro rakouské čtenáře (diváky).

12:10 – Generální ředitel České televize Petr Dvořák potvrdil, že dětský kanál bude spuštěn příští rok. Dnes máme polovinu srpna a Česká televize nechce s dětským kanálem chvátat. Práce na dětském kanálu už začaly. Připraven bude stabilní tým a bude připraven prováděcí projekt a bude zde uveden i termín, kdy by měla stanice zahájit vysílání. Určitě nebude tlačit na pilu. Chceme připravit kvalitní produkt, odpověděl serveru DigiZone.cz generální ředitel Petr Dvořák.

12:02 – Na řadu přicházejí otázky novinářů.

12:00 – Z hlediska dokumentární tvorby uvidí diváci například zahraniční formáty Kronika III. říše, Letecká válka, Göring a Konvoj. Nebudou chybět cykly Velký, větší, největší nebo Fatální střet a Letecké katastrofy. Diváci se mohou těšit taktéž na nejucelenější přehlídku historie českého dokumentu v posledních letech.

11:56 – Česká televize vytahuje v oblasti akviziční tvorbě těžký kalibr – řadu atraktivních seriálů HBO. Diváci uvidí například Hru o trůny, Impérium: Mafie v Atlantic City, Řím a Borgie. Tyto pořady bude nabízetve svém vysílání druhý program.

11:54 – Základní štáb stand-up comedy show Na stojáka se nemění. Změna nebude ani v oblasti produkce – Ondřej Trojan. Diváci se mohou těšit kromě Lukáše Pavláska a Miloše Knora i na všechny další populární i novinkové tváře s tímto pořadem spojených. Bude se prý i zpívat. Vysílat se bude od 5. září každou středu po 22. hodině i z toho důvodu, že budou padat peprné výrazy.

11:51 – Na forbíně TM bude show Tomáše Matonohy a jeho hostů na prknech brněnského divadla Reduta. Forbína je prostor pro improvizaci, dle slov Matonohy pro svobodné chování. Jde o původně divadelní talk show. V televizním sestřihu by z ní měli vidět diváci to nejlepší. Vysílat se bude od 6. září každý čtvrtek ve 21 hodin na ČT 2.

11:48 – V oblasti zábavy se mohou těšit diváci například na novou řadu StarDance. Česká televize k ní připravuje speciální tiskovou konferenci. Kdo se v nové řadě objeví, to ČT neprozradila. Dále se na obrazovce objeví například nová řada Trapasů. Novinky bude Česká televize mixovat s tím nejlepším, co lze najít v archivu. Diváci uvidí i Bakaláře, jejich průvodcem bude Viktor Preiss. Novinky, které chce ČT zdůraznit jsou pořady Na stojáka a Na forbíně TM (Tomáše Matonohy).

11:45 – Do novinkových publicistických formátů je možné zařadit i cyklus dvanácti dokumentů Sbohem, Československo. Tvůrci se chtějí zaměřit na ztráty, které nám rozpad Československa přinesl. Vysílat se vude každou neděli od 14. října každou neděli ve 20 hodin na ČT 2.

11:43 – Diváci se mohou těšit i na „novou“ Toulavou kameru, která bude tentokrát vychutnávat Slovensko. Cyklem bude tradičně provázet Iveta Toušlová a Josef Maršál, a to od 4. září každé úterý ve 21.10. Dalším novinkovým formátem Ivety Toušlové bude pořad Rub a líc. Půjde o nový publicistický magazín o fenoménech doby. Mělo by jít o události a fenomény dneška nahlížené v souvislostech. Rub a líc se bude vysílat od 3. října každou středu ve 21:10 na ČT 1.

11:39 – Publicistickou novinkou je také Tísnňová linka, jehož moderátora Mirka Vaňuru mohou znát diváci coby někdejší tvář televize Nova. Vysílat se bude každý čtvrtek ve 21:50 na kanálu ČT 1.

11:37 – Dalším z novinkových publicistických formátů budou Stopy, fakta, tajemství, který navazuje na svou verzi z Českého rozhlasu 2 – Praha. Jde o záhady z minulosti z archivů, kterými se probírá publicista Stanislav Motl. Vysílat se bude každou středu od 21:55.

11:35 – Česká televize přichází s novinkami také v oblasti publicistiky, která je důležitým pilířem vlastní tvorby České televize. Česká televize je bezpochyby v oblasti publicistiky lídrem a je to logické, uvedl programový ředitel Milan Fridrich. Jednou z novinek bude například soutěžní pořad Můžeme dál?. Diváci by měli při něm zažít dobrodružství. Velkou změnou je to, že divák nepřijde do soutěže, ale televize přijde za nimi. Moderátory budou Miluše Bittnerová a Tomáš Měcháček. Vysílat se bude 3. září každé pondělí až pátek v 18:30. Pořad Taxík prý nekončí, ale dá si přestávku. Do vysílání se vrátí a kdy bude vrácen se diváci včas dozvědí.

11:30 – Novinkový rodinný seriál Ententýky by měl oslovit širokou škálu diváků včetně pubertální mládeže. Seriál bude prý v mnoha smyslech vyjímečný. Má prý zachovat intimitu a řešení situací opsaných ze života. Děti nebudou hrát roztomilou kulisu, ale středobod světa. V situacích, které se v seriálu objeví, by se měl divák najít. Objeví se v něm mj. Jitka Schneiderová a Kateřina Hrachovcová. Diváci uvidí Ententýky od 5. září každou středu ve 20 hodin na ČT 1.

11:27 – V retro seriálu Vyprávěj se dostaneme do konce 80-tých let minulého století. Objeví se tam témata jako emigrace východních Němců. Chybět nebude ani legendární projev Milouše Jakeše. Budou tam i historické milníky, mezi kterými nebude chybět například ani dělení republiky. Na diváky čeká 38 nových dílů. Vyprávěj se bude vysílat tradičně v pátek od 7. září.

11:25 – Zdivočelá země se divákům představí poslední, čtvrtou řadou. Začíná v roce 1976 a končí v roce 1990. Bude tam prý i dost zábavy, ale i smutek. Vysílat se bude každé pondělí od 3. září.

11:24 – Česká televize na podzim pustí divákům tři nové seriály. Bude pokračovat i úspěšný retro seriál Vyprávěj.

11:22 – Petr Dvořák potvrdil, že název kanálu ČT 4 se změní na ČT Sport. Je vidět, že přesně specifikované kanály si našla pevné místo u diváků. Když sledujeme spokojenost u diváků, roste do nadprůměrných čísel, uvedl Dvořák. V příštím roce se můžeme těšit na dětský kanál uvedl Dvořák.

11:20 – Jednička by měla být na podzim v dobrém smyslu slova česká. ČT 2 bude více exkluzivní. Těšit se můžeme například na ikonické talk show nebo známé seriály. Dvojka bude vysílat devětkrát týdně dokument. Chce si budovat pozici, který nemá rád změny, ale zároveň hledá něco nového. Jednička bude pro rodinného diváka a bude maximálně inovativní. Fridrich říká, že Česká televize bude na podzim kvalitní a nabídne tradici.

11:17 – Podle programového ředitele České televize Milana Fridricha je třeba zdůraznit, že toto médium je médium téměř s 60letou tradicí. Nedistancujeme se od toho, co bylo. Podzim České televize by měl navázat mimo jiné i na tradici, konstatoval Fridrich. Za největší sílu České televize považuje Fridrich především programovou pestrost. Pořadů, které ČT na podzim odvysílá, budou stovky.

11:15 – Dvořák si pochválil sledovanost olympiády. Podařilo se nám zlomit klesající křivku trendu sledovanosti na rozdíl od jiných televizí. Nutně se nebudeme tuto křivku snažit zvyšovat, ale alespoň udržovat, konstatoval Dvořák.

11:13 – Na začátku TK se generální ředitel Petr Dvořák ohlíží za uplynulou televizní sezónou. Na obrazovce České televize se konečně objevují pořady, které jsme byli schopni uvést v život v rámci programových rad. Televize narostla o přibližně 2,5 %. Pořad pro nás stále platí, že sledovanost je pouze doplňkové kritérium, uvedl Dvořák

11:10 – Můžeme se těšit například na pokračování Vyprávěj, seriál Ach, ty vraždy, Ententýky, oslavu 50. narozenin Olympicu, to nejlepší z Bakalářů. Slovo si převzala tisková mluvčí Michaela Fričová. V ateliéru KH5 je plno. Odhadem tu bude minimálně stovka novinářů a přibližně padesát tváří České televize.

11:07 – Novinářům je promítáno video s tím, na co vše se můžeme těšit – prozatím bez názvu pořadů. Použitá podkresová hudba připomíná Matrix.

11:03 – Tiskovou konferenci moderuje Miloš Knor, který se představil coby generální ředitel a Lukáš Pavlásek v roli programového ředitele. Oba budou tvářemi pořadu Na stojáka, který se přesouvá z HBO na obrazovku ČT 2.

Tipy C

PRESSKIT: Podzim na programech České televize (2,5 MB)

11:00 – Z Kavčích hor zdraví čtenáře našeho webu redaktor Lukáš Polák. Česká televize by měla dnes představit velké množství nových původních formátů i zásadní proměnu grafiky. Máme se tedy rozhodně na co těšit. Připomeňme, že pozvánka lákala například na Jiřího Lábuse, Petra Čtvrtníčka, Filipa Čapka, Kateřinu Hrachovcovou, Tomáše Matonohu, Miloše Knora, Milušku Bittnerovou, Tomáše Měcháčka či Ivetu Toušlovou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).