Hlavní navigace

Sledovali jsme živě: Kavčí hory spustí dětský kanál ČT :D a kulturní ČT art

21. 2. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

ONLINE Z TISKOVÉ KONFERENCE – 31. srpna odstartuje dětský kanál České televize pod názvem ČT :D, ve večerních časech se změní na kulturní kanál ČT art

14:07 – Tisková konference končí, děkujeme za pozornost. Jdeme zjišťovat další podrobnosti, s nimiž vás seznámíme v aktualitách.

DOKUMENT: Prezentace z tiskové konference o ČT :D a ČT art (PDF)

14:04 – Dětský kanál nebude vysílat reklamu ani product placement, ujistil Petr Dvořák.

14:01 – Dvojka se po „odklonění“ artových a dětských pořadů více zaměří na vzdělávací a poznávací pořady, posílí české dokumenty. „Chceme se víc zaměřit na střední generaci od 15 do 50 let,“ odpověděl na dotaz serveru DigiZone.cz Milan Fridrich. Zůstanou i filmy a kultovní seriály z akvizic. „ČT by mohla mít klidně tři artové programy a stále by to nestačilo,“ dodal programový šéf ČT.

13:55 – Přetahování o kulturní a dětské pořady mezi jednotlivými programy ČT nehrozí, ujišťuje Petr Dvořák. „Ředitelé jednotlivých kanálů nekopou za svůj kanál, všichni kopou za Českou televizi,“ dodal. Petr Koliha doplnil, že dětský divák snese víc než dospělý častější reprízování oblíbených pořadů.

13:50 – Při rozhodování o síti, v níž bude vysílat nový „dvojkanál“, bude ČT brát v úvahu i připravované strategie na HD vysílání v DVB-T a DVB-T2, dodal šéf ČT.

13:49 – Petr Dvořák odpovídá na otázku, v jakém multiplexu bude vysílat ČT :D/ČT art. „Máme nabídky od Digital Broadcasting a CDG, zvažujeme obě,“ říká. ČT se hodlá rozhodnout do měsíce až měsíce a půl. V úvahu tedy připadá multiplex 3 a multiplex 4.

13:46 – Nedabované filmy s titulky se přesunou na ČT art, přiblížil Milan Fridrich. „Když dáte film s titulky, dopředu to znamená, že se na něj bude dívat o 20 procent diváků méně, než kdyby byl dabovaný,“ vysvětlil.

13:45 – Některé dětské seriály, které ČT vyrobila a původně měly mít premiéru na Jedničce, si ji odbudou na Déčku, dodal Milan Fridrich.

13:43 – Dětské i kulturní pořady se budou i nadále vysílat i na stávajících programech ČT, tyto kanály mezi sebou budou spolupracovat. „Premiéry nových pohádek si určitě necháme na Jedničku, pak se s nimi bude pracovat na Déčku,“ uvedl Petr Dvořák. Programový ředitel Milan Fridrich dodal, že ČT 1 zůstane rodinným kanálem.

13:40 – Reálné vysílání ČT art bude probíhat od 20:00 do 02:00 hod., upřesnil generální ředitel ČT Petr Dvořák. „Poprvé v historii ČT se kultura dostává stabilně do hlavního vysílacího času,“ dodal. Na kulturním kanálu ČT se podílel i Jiří Podzimek, někdejší dramaturg magazínu Víkend na Nově, a bývalý analytik Novy Milan Kruml.

13:36 – Sobotní večery na ČT Art naváží na tradici komponovaných večerů na počest významných kulturních osobností, které slaví nějaké výročí. Neděle se zaměří na divadlo a evropský artový film. Toto vysílací okno ČT nazvala Kino Svět – tento název má ale zaregistrovaný Leoš Pohl pro svůj dokumentární kanál. Podle Motla jde jen o pracovní označení.

13:31 – Programové schéma ČT Art počítá s tematicky zaměřenými dny, třeba pondělí bude patřit přenosům divadelních představení a koncertů vážné hudby, úterý současné české hudbě a světu umění, středa kulturním magazínům a portrétům kulturních osobností Klobouk dolů, čtvrtek dokumentům a čtení, pátek informacím o filmech a archivním cyklům ČT.

13:30 – Vysílání ČT Art bude každý den začínat ve 20:00 Událostmi v kultuře. Ty v minulosti nabízela ČT 2 a neuspěly. Pořad bude připravovat redakce zpravodajství ČT.

13:27 – ČT Art nabídne přenosy a záznamy hudebních koncertů, ale i další kulturní záležitosti, slibuje Tomáš Motl. Pořady půjdou v tematických blocích, nabídne pestrost forem i stopáží jednotlivých pořadů. „Budou v něm zastoupeny všechny kulturní oblasti a obory,“ slibuje Motl.

13:25 – Výkonným ředitelem ČT Art je Tomáš Motl. „Do budoucna počítáme s oddělením obou kanálů, měly by fungovat samostatně,“ uvedl Petr Dvořák.

13:23 – Petr Dvořák mluví o změně v kulturním vysílání ČT. „Rozhodli jsme se vytvořit samostatný kulturní kanál, chceme kultuře věnovat hlavní vysílací čas,“ řekl. „Je to historický milník ČT.“ Nový kanál ponese název ČT Art, který bude vysílat na pozici ČT :D od 20:00 do 06:00.

13:20 – Odpolední vysílání začne ve 13:00 zábavně-vzdělávacími pořady, které už budou zaměřeny na děti od 8 do 12 let. Součástí bude i pozměněná Planeta YÓ od 13:30 a Kouzelná školka od 17:00. „Dobré zprávy by se mohly jmenovat Dobré Události,“ nadhodil generální ředitel ČT Petr Dvořák.

13:17 – Petr Koliha nechává novinářům rozdávat vysílací schéma ČT :D na oboustranně potištěných plachtách velikosti A3. Vysílání bude začínat v 6:00 Raníčkem, od 6:10 půjde Ranní akvizice, od 7:00 dětský sitcom, od 7:30 zábavná akvizice, od 8:30 Kouzelná školka, poté od 9:00 zábavně-vzdělávací pořady, od 9:30 zahraniční dokumenty o zvířátkách, poté od 10:00 opět zábavná akvizice, od 10:30 lifestyle, celé dopolední pásmo pro nejmenší bude končit ve 12:50 Dobrými zprávami.

13:15 – Letos bude ČT :D vysílat 1 722 hodin, v roce 2014 to bude už 5 100 hodin.

13:12 – „Naší snahou je děti vlastně odehnat od obrazovky, aby trávily více času venku,“ ohromil Petr Koliha.

13:10 – Žánrově bude ČT :D velmi pestrá, bude to vlastně velká televize v malém, pokračuje Petr Koliha. Počítá se i s dětským zpravodajstvím, četbou, dramatikou, sportem, animací či dokumenty. Zprávy nabídne ČT :D dvakrát denně. Půjde o pětiminutovku včetně sportu a počasí, připraví ji redakce zpravodajství ČT.

13:09 – ČT :D nebude jen o televizním kanálu, ale o multitaskingu. Využije Nová média, tedy internet a aplikace pro chytrá mobilní zařízení, uvedl Petr Koliha.

13:07 – Podle Petra Kolihy chce ČT :D nabídnout dětem alternativu oproti komerčním dětským kanálům, včetně vzdělávání. „To nabídneme zábavnou formou,“ slíbil. „Chceme taky položit určitý trvalý vztah k této skupině, protože věříme, že si tím vychováme novou generaci diváků ČT.“

13:04 – Dětský kanál ČT zahájí vysílání v sobotu 31. srpna. „Původně jsme přemýšleli o 1. červnu jako Mezinárodním dnu dětí, ale přišlo nám zbytečné vysílat jeden měsíc a potom se děti rozjedou na prázdniny,“ uvedl Petr Dvořák. Primárními skupinami budou děti od 4 do 8 let a od 8 do 12 let. Logo a název bude ČT :D, televize mu říká „Déčko“.

13:03 – Společně s Petrem Dvořákem před novináře předstoupil výkonný ředitel dětského kanálu Petr Koliha a šéf kulturního vysílání Tomáš Motl.

13:02 – Tiskovka začíná, generální ředitel ČT Petr Dvořák dobelhal o holi kvůli úrazu na lyžích. Mluvčí Michaela Fričová oznámila, že ČT chystá zásadní změny pro dvě divácké skupiny: děti a zájemce o kulturu.

BRAND24

13:00 – Z Kavčích hor zdraví Jan Potůček a Lukáš Polák. Postupně vám zprostředkujeme novinky o dětském kanálu České televize i změnách v pojetí kultury ve vysílání ČT. Na úvod si připomeňte loga, které si v souvislosti s dětským kanálem nechala ČT registrovat u Úřadu průmyslového vlastnictví.

O něco později si Česká televize registrovala i tato loga:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).