Hlavní navigace

Šlágr TV hitem tohoto týdne. Televize pro starší a pokročilé míří do „pozemáku“

17. 11. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Server DigiZone.cz byl tento týden první, který informoval o chystaném vstupu stanice Šlágr TV do pozemního vysílání. Smlouva byla uzavřena do dubna příštího roku.

Utáhne Šlágr TV pozemní vysílání?

Pouze na pět měsíců podepsala Šlágr TV, televize zaměřená na lidovou hudbu a country, smlouvu na šíření s celoplošném pozemním multiplexu 3. Potvrdil to Kamil Chalupa, mluvčí operátora této sítě, společnosti Czech Digital Group (stoprocentně ovládanou Českými Radiokomunikacemi). Podle Chalupy půjde v případě Šlágr TV o pilotní vysílání. „Případný přechod do standardního vysílání je předběžně plánován na duben následujícího roku,” uvedl.

Šlágr TV odstartuje v multiplexu 3 příští pondělí 19. listopadu, vysílat v této síti bude jako program převzatý ze satelitu (licenci pro pozemní digitální vysílání nemá). Upsala se tedy CDG pouze na necelý půlrok. “Je to dostatečně dlouhé období, abychom pochopili a poznali, zda to má smysl,” řekl v rozhovoru pro server DigiZone.cz majitel stanice Karel Peterka. Šlágr podle něj připravuje prodej klasických reklamních časů a chce si vyzkoušet, zda by celoplošné pozemní vysílání finančně utáhl.

Jan Potůček: Majitel Šlágr TV: Od 19. listopadu budeme vysílat celoplošně v multiplexu 3

Jan Potůček: Šlágr TV má smlouvu na vysílání v multiplexu 3 jen do dubna 2013, poté se uvidí

Lukáš Poláik: Kabelovka od UPC zařadila do nabídky Šlágr TV. Vysílání HD+ se vrátí do původních kolejí

Jojka spustí začátkem příštího roku svůj třetí kanál

Vlastní zpravodajsko- dokumentární a lifestylový kanál připravuje slovenská televize Joj. Půjde už o třetí televizní stanici tohoto mediálního domu vedle stávající plnoformátové TV Joj a na mladé diváky zaměřené stanice Plus (Joj Plus). „V prvním čtvrtletí 2013 zahájí vysílání třetí stanice ze skupiny Joj. Její název bude televize komunikovat už brzy,“ informoval vedoucí PR oddělení televize Joj Jozef Gogola. Dodal, že start kanálu se předpokládá v březnu a bude dostupný zdarma v celoplošném pozemním vysílání společnosti Towercom.

Nový televizní kanál bude svým zaměřením přímo konkurovat zavedené soukromé zpravodajské televizi TA3, kterou před více než deseti lety pomáhal v Bratislavě rozjíždět dnešní ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal. TA3 paradoxně v minulosti patřila majiteli Jojky, slovenské investiční skupině J&T. Ta ji ale později vyměnila s jinou slovenskou podnikatelskou skupinou Grafobal za televizi Joj a později zkoušela provozovat další zpravodajskou televizi Z1 v České republice. Po dvou letech ale její vysílání s dluhy ukončila.

TV Joj o sobě dává v poslední době hodně vědět.
Autor: TV Joj

TV Joj o sobě dává v poslední době hodně vědět.

Jan Potůček: Třetí kanál Jojky odstartuje v březnu. Nabídne zpravodajství, dokumenty a lifestyle

Nová individuální oprávnění pro multiplex 4

Hned pět nových individuálních oprávnění pro provozování dalších vysílačů televizního multiplexu 4 získala od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) společnost Digital Broadcasting. Televizní síť, která kromě jiného obsahuje pátý program Novy, na muže zaměřeného Fandu, bude nově vysílat i v Teplicích, Ústí nad Orlicí, Frenštátu pod Radhoštěm, Hodoníně a Znojmu. Do konce listopadu operátor slibuje pokrýt signálem 85,9 procenta populace České republiky.

V Teplicích bude multiplex 4 vysílat z místní vodárny na kanále 30 výkonem 10 kW, v Ústí nad Orlicí z rozhledny Stříbrná krasavice na kanálu 45 výkonem 10 kW, ve Frenštátu pod Radhoštěm z Velkého Javorníku na kanálu 42 výkonem 10 kW, v Hodoníně z Horního Kapánska u Mutěnic na kanále 46 výkonem 10 kW a ve Znojmě z lokality Deblínek na kanále 46 výkonem 10 kW. Ve všech případech operátor využije horizontální polarizaci. Firma zatím nesdělila přesné termíny spuštění jednotlivých vysílačů.

„Čekali jsme několik let. Sám jsem si už připadal neseriózně, ale nemohli jsme najít model, aby nám to ekonomicky vycházelo,“ říká o roky odkládaném startu televize Pohoda Radim Pařízek.
Autor: pro DigiZone.cz Ivana Dvorská

Radim Pařízek neustále rozšiřuje multiplex 4 do dalších lokalit.

Jan Potůček: Nové vysílače multiplexu 4: Teplice, Ústí nad Orlicí, Frenštát, Hodonín a Znojmo

Stručně

Telekomunikační operátor České Radiokomunikace oznámil, že uspěl v náročném tendru týkajícího se distribuce signálu České televize na jednotlivé terestrické vysílače.

Lukáš Polák: Distribuci signálu veřejnoprávní televize na vysílače zajistí České Radiokomunikace

Další dva z šesti nově plánovaných vysílačů, k nimž už získal kmitočtové příděly a individuální oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), zprovoznil operátor televizního multiplexu 4, společnost Digital Broadcasting.

Jan Potůček: Multiplex 4 oficiálně odstartoval v Teplicích a Rakovníku. Podívejte se na mapy pokrytí

V první fázi vysílání zatím nebude program televize Inzert TV řazen do bloků. Jeho provozovatel oslovil několik velkých firem a ty dostanou v jejím vysílání prostor.

Lukáš Polák: Víme, co chystá Inzert TV, nová televize, která brzy odstartuje v multiplexu 4

Inzert TV spustila v multiplexu 4 zkušební vysílání
Autor: repro foto Inzert TV

Inzert TV vysílá v multiplexu 4 zatím zkušební obrazovku.

Kosmetickou úpravu dvou svých frekvencí, která si však pravděpodobně vyžádá přeladění satelitních přijímačů, případně televizorů, chystá operátor Skylink. Služba na tuto skutečnost upozorňuje v aktuálním vydání magazínu Skylink TV, který přináší přehled programů od 12. do 25. listopadu.

Lukáš Polák: Skylink upraví začátkem příštího týdne parametry HD kanálů na dvou frekvencích

Nový dětský kanál zaměřený na chlapce ve věku od sedmi do čtrnácti let Megamax spustí začátkem prosince v Česku a na Slovensku společnost Chello Central Europe.

Jan Potůček: Další dětský kanál pro Česko a Slovensko: v prosinci odstartuje Megamax pro kluky

BRAND24

Server DigiZone.cz tento týden čtenářům přinesl také přehled pořadů, které odvysílají některé tuzemské stanice. Jedná se například o Českou televizi, Primu family a TV Barrandov.

Redakce DigiZone.cz: Seriál Vánoce a Silvestr 2012 na českých televizích

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).