Hlavní navigace

Skylink spustil nový transpondér, přesune na něj Novu a další programy

1. 4. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
1. 4. 2011

Nový satelitní transpondér, určený primárně pro vysílání televizních programů, jejichž studia jsou umístěna v Praze, dnes spustila satelitní služba Skylink. Platforma si objednala novou kapacitu od společnosti Astra a v příštích měsících zprovozní nový uplink společnosti Towercom, která Skylink provozuje, v Praze na Barrandově. Nyní dočasně zajišťuje provoz vysílání nového transpondéru mobilní uplink.

K TÉMATU: Skylink si objednal u Astry novou satelitní kapacitu

Nový transpondér využívá družici Astra 3B na pozici 23,5 stupně východně, kmitočet 11 895 MHz. Vysílá s vertikální polarizací v normě DVB-S (SR: 27500, FEC: 5/6). Některé programy z nabídky Skylinku budou přesunuty z původních frekvencí na nový transpondér, přičemž bude po určitou dobu zajištěno souběžné vysílání na původní a nové frekvenci, sdělil provozovatel Skylinku.

ČTĚTE TAKÉ: Skylink chystá výrazné rozšíření počtu HD kanálů, minimálně o pět

Přesun se dotkne šesti českých televizí včetně Novy, většina z nich bude souběžně vysílat na staré i nové frekvenci do 18. dubna, televize Nova ve standardním rozlišení do 30. dubna. Změna technických parametrů satelitního vysílání je spojena s nutností přeladit v období souběžného vysílání satelitní přijímač. Je třeba postupovat dle návodu k použití, upozorňuje Skylink.

BRAND24

Přehled programů, které se přesouvají na nový transpondér a termín ukončení souběžného vysílání na staré a nové frekvenci:

  • Nova (SD/MPEG-2) – do 30.4.2011
  • Nova HD (HD/MPEG-4) – do 18.4.2011
  • Nova Sport HD – (HD/MPEG-4) – do 18.4.2011
  • TV Barrandov (SD/MPEG-2) – do 18.4.2011
  • Retro Music TV (SD/MPEG-2) – do 18.4.2011
  • Golf Channel (SD/MPEG-2) – do 18.4.2011

Firma přemísťuje české programy na nový transpondér, aby si uvolnila místo pro nové televizní programy, většinou ve vysokém rozlišní obrazu (HDTV). Konkrétní informace o nových programech budeme publikovat v příštích týdnech, slibuje Skylink. Podle informací, které má server DigiZone.cz k dispozici, by se v nabídce této satelitní služby mělo objevit minimálně pět nových HD programů (iConcerts HD, MTVN HD, National Geographic HD a Penthouse HD 2).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).