Hlavní navigace

Sigmatek DVBX-120 Pro: přehrávač DVD s tunerem digitální televize

9. 1. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Na českém trhu jsou už desítky set-top-boxů, ale video na DVD jich umí přehrávat zatím pouze hrstka. Do ní patří Sigmatek DVBX-120 Pro, který si poradí i s hudebními cédéčky, skladbami MP3 a potíže mu nedělá ani formát MPEG-4. Jako přijímač zemského digitálního vysílání zařízení pokulhává za vypilovanou DVD částí. Signál sice chytí i na kus drátu, ale jeho čeština a uživatelská příjemnost mají ještě co dohánět.
Sigmatek DVBX-120

DVD přehrávač s tunerem DVB-T testujeme na DigiZone.cz poprvé, v obchodech se jen tak nevidí, a protože obrázek prý vydá za tisíc slov, bude další díl ze seriálu recenzí vypadat spíš jako Orbis Pictus. Sigmatek DVBX-120 Pro přichází do rukou zákazníka v objemné krabici. Přístroj sám, ač vysoký necelé čtyři centimetry, je na domácí elektroniku velmi rozlehlý (43×32 centimetrů) a nepozorné oko by si ho z dálky mohlo splést se skenerem formátu A3. Na televizi si ho asi nepostavíte, a tak bude výraz set-top-box v jeho případě vázán pouze na schopnosti. I tady ale označení není plně odpovídající – přístroj má totiž mnohem precizněji zvládnuté přehrávání nejrůznějších disků než reprodukci DVB-T.

Les konektorů na zadním panelu

DVBX-120 Pro je zepředu vybavený výsuvným podnosem pro cédečka nebo DVD, a když je zařízení v chodu, modře to kolem něj září. Nalevo odtud je oranžový displej se segmenty, pomocí nichž může divák sledovat kapitolu a čas videozáznamu, stopu a pozici na CD nebo zvolený kanál digitálního vysílání. Levý kraj doplňuje spínač, jímž se dá přístroj vypnout nebo zapnout, pak i čidlo dálkového ovládání a dvě stavové diody. Opačný kraj přední lišty zaplňují nejrůznější loga. Přehrávač je šikovný, poradí si i s datovými disky, jejichž obsah tvoří MP3, videa ve formátu MPEG-1, -2 a -4, tedy mj. s normami VCD a SVCD. Žádný problém nedělají ani fotografie uložené kompresí JPEG buď obecně na disku, nebo jako Kodak CD. Na vrchu přehrávače, po pravé straně, se nacházejí ještě tlačítka pro vysunutí disku a na zastavení, pauzu nebo spuštění záznamu.

Sigmatek DVBX-120 zezadu

Pohled na zadní partie Sigmateku potěší každého příznivce dobrého obrazu a zvuku. Sada konektorů je zatím nejbohatší, jakou přístroje recenzované na DigiZone.cz nabídly. Na poměrně útlém panelu je stěží místo pro bezpečnostní nálepky. Set-top-box nemá sice ani rozhraní RS-232, ani USB, nabízí však pestrou škálu možností na vyvedení audio a video informací. Vlevo je šest konektorů pro každou ze složek zvukového schématu Dolby Digital 5.1. Zvuk má také šance dostat se ven ve formě levého a pravého stereo kanálu a jako digitální signál S/P-DIF (přítomný v optické i koaxiální verzi). Konektor SCART má přístroj sice jediný, disponuje ale zdířkou pro kabel S-Video, dvojicí kompozitních výstupů a dokonce se třemi konektory, které skýtají obraz dělený na komponenty. Samozřejmostí je anténní vstup a výstup, v příslušenství je malá anténka a třížilový kabel na stereo audio a CVBS video.

Sigmatek DVBX-120 ovladac

Dálkový ovladač vyživují dvě baterie AAA, které jsou součástí balení. Ovladač má dobře řešený tvar, a tak se pohodlně drží v ruce. Číselník tentokrát najdou uživatelé ve spodní části, uprostřed je směrovník šipek a potvrzující Enter, nahoře jsou umístěna tlačítka pro ovládání přehrávače i set-top-boxu. Na rozvržení kláves si musí člověk vždy zvykat, ale v případě Sigmateku mi tlačítka pro DVB-T do krve nepřešla. Často používaný směrovník, Enter, Menu a návrat zpět jsou daleko od sebe, a tak jsem musel mít při pohybu v uživatelské nabídce ovladač pořád očima na pozoru.

Pestrá škála disků na přehrání

Sigmatek DVBX-120 DVD

Nadvládu DVD nad digitálním tunerem v prioritách přístroje poznáte už po jeho prvním zapnutí. Místo regionálního nastavení a startu automatického ladění se vám dostane pohledu na výčet rozpoznávaných diskových formátů přehrávače a informace, že se načítá disk. Několik jsem jich proto do zařízení vložil a otestoval, jak si s nimi Sigmatek poradí.

Sigmatek DVBX-120 zaklad

Nejprve jsem si ale prohlédl menu přehrávače. Komunikuje plynně česky, bez jakýchkoli problémů v čárkách a háčcích, jeho možnosti nastavení jsou velmi široké. Můžete si konfigurovat jednotlivé zvukové kanály, volit schémata pro audio reprodukci, měnit formát obrazu z hlediska poměru stran i barevnosti, zapínat spořič obrazovky a vybírat si jazyk zvuku i titulků. Zkrátka upravit si vše k plné spokojenosti.

Sigmatek DVBX-120 DVD menu

Obraz DVD je kvalitní a bez poskvrn, jen občas se na něm objeví černá kaňka. Pravděpodobně kvůli nedostatku firmwaru se totiž někdy za OSD nápisem Načítám disk objeví navíc černý obdélník, který ale už nezmizí a provází diváka celou nahrávkou. Vizuálně silně rušivý element pomůže odstranit vysunutí a vrácení disku, sledovaný film je pak konečně čistý. Chyba ale nenastává často. Video si můžete přehrávat buď klasickou rychlostí, nebo ho přetáčet dopředu a zpátky až 32× zrychleně. Skoky po kapitolách umí DVBX-120 Pro samozřejmě také. V titulcích se ukazují jednotlivé české znaky správně, ale to i proto, že na DVD jsou provedeny jako obrázky.

Sigmatek DVBX-120 DVD titulky

Vyzkoušel jsem také přehrávání skladeb ve formátu MP3, filmy uložené jako MPEG-1, disk s fotografiemi, originální hudební cédéčko i pálené DVD – Sigmatek se nepozastavil nad ničím. Kompakt, kde by byla nahrávka v DivX, jsem při testování sice neměl, ale podle uživatelské příručky by ani tato norma neměla dělat přístroji problémy. Stránky prodejce DVBTShop.net uvádějí, že si přehrávač poradí s formáty XVid, OGG, OGM, DivX 3.x, 4.x, 5.x včetně DivX PRO a zobrazí i textové titulky s kódováním Win1250 a ISO 8859–2. Potěšilo mě, že názvy písniček si na obrazovce uchovaly českou diakritiku. Ke kvalitě zvuku ani obrazu nemám výhrad, obojí bylo na vysoké úrovni. Pohyb v adresářové struktuře datových disků je na přehrávači velmi intuitivní, hudební CD se ovládají bez obrazového doprovodu, jeho skladby se vybírají pouze funkčními tlačítky na ovladači. A jeden postřeh na závěr sekce DVD. Nevím, nakolik je to obecný rys stolních mechanik, ale při změně kapitol nebo datových souborů vydával DVBX-120 Pro zvuky, jako by na disky používal mučící nástroje. Po jejich vysunutí jsem ale žádné mechanické poškození médií nezaznamenal.

Sigmatek DVBX-120 MP3

Digitální příjem jako zpestření

Poctivě vybavenému přehrávači může jen těžko konkurovat přijímač DVB-T. Uživatel se na něj přepne stiskem tlačítka DVD/DVB. Nejdříve musí nastavit parametry set-top-boxu, a to v nabídce, pro kterou je čeština cizí řečí. Voleb není mnoho, kupodivu si nemůžete nastavit barevné podání RGB, ačkoli přehrávač jej podporuje. Menu dovoluje měnit jazyk zvuku a titulků, určovat parametry OSD, vyhledávat i třídit programy a kromě dalších základních položek obsahuje i jednu hru: Tetris.

Sigmatek DVBX-120 menu

Místo jindy používané aktivní pokojové antény jsem se rozhodl zvednout hozenou rukavici a vyzkoušet malou, energií nezásobenou anténku, která je součástí balení. Výsledek mě v Praze příjemně překvapil, tuner digitálního přijímače je velmi citlivý a na kus drátu vycházející ze stabilní kovové základny jsem naladil signál s 95procentní kvalitou. Vyhledávání programů trvalo přístroji zhruba tři minuty a všechny multiplexy našel bez obtíží.

Sigmatek DVBX-120 signal

Vysílání DVB-T mohou diváci sledovat prostřednictvím set-top-boxu ve standardní kvalitě a se správným ořezem. Televizní stanice mohou být vybrány do jednoho seznamu oblíbených programů. Po přepnutí se ve spodní části obrazovky ukáže lišta se základními informacemi. Sem patří i hodiny, které se mi ale nepodařilo správně nastavit. Když jsem čas určil ručně, zobrazil se sice korektně na informačním panelu, elektronický programový průvodce (EPG) ale ukazoval místo čtyř hodin odpoledne půlnoc. Když jsem zvolil automatické nastavení hodin jen rozdílem od GMT a vybral možnost +1, objevil se chybný údaj i na panelu Info.

Sigmatek DVBX-120 info

Teletext, EPG a shrnutí

Prakticky každý set-top-box ukáže zájemci teletextové stránky po jednom stisku tlačítka na dálkovém ovladači. Sigmatek DVBX-120 Pro je jiný, nejdříve člověka informuje, že daný program teletext informace opravdu vysílá, a teprve po výběru jejich jazyka se nahraje základní stránka. Na celoobrazovkový režim zapomeňte, teletext je vkládán do obrazu programu. Češtinu ukazuje správně, načítání stránek však není urychleno využitím paměti set-top-boxu, a tak si uživatel na informace musí počkat.

Sigmatek DVBX-120 teletext

EPG zobrazuje program pětice stanic v grafickém provedení na časové ose, po které se dá směrovými šipkami pohybovat horizontálně i vertikálně. Chybí bohužel rychlý skok o celý den vpřed. Obrazovku průvodce doplňuje okno vybrané televizní stanice a čtverec s bližšími údaji o daném pořadu. Českou diakritiku přístroj v EPG nepodporuje, háčky a čárky jsou ořezány, ale texty bez nich vypadají relativně normálně – žádné nesrozumitelné symboly. Programový průvodce je propojen s časovačem, který může mít až osm záznamů. Začátek a konec pořadu však zabere vždy jednu kolonku sám o sobě. Set-top-box se ve zvolený čas vypne i zapne bez problémů.

Sigmatek DVBX-120 EPG

Sigmatek DVBX-120 Pro je krok správným směrem. Integrace většího počtu zařízení do jednoho plastového těla může přilákat k digitálnímu vysílání další zájemce. Oproti jiným přijímačům DVB-T je tento model však velmi rozměrný a málo český. Je škoda, že funkce přehrávače a set-top-boxu jsou málo provázány, uživatel se musí věnovat dvěma nabídkám místo jednoho společného nastavení. Někoho možná překvapí, že se v jednotlivých módech ovládá různě dokonce i hlasitost. Všechny uvedené věci jsou ale věcí zvyku, stejně jako nezvyklé rozložení tlačítek na dálkovém ovládání. Je ovšem nepříjemné, že přístroji chybí české menu v režimu digitálního příjmu, a jeho EPG má k dokonalosti také daleko. Uživatelská příručka je naštěstí přeložena do češtiny kompletně.

DVBX-120 je stroj dvou tváří, růžolící na straně přehrávače DVD a mírně opuchlé u jejího protějšku, přijímače DVB-T. Kdo si ale najde v televizním stolku dost velkou přihrádku, může být jejich kombinací mile překvapen. Přes zmíněné nedostatky se jedná o povedený výrobek.

Sigmatek DVBX-120 Pro
Celkové hodnocení 7 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 3,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.
Sigmatek DVBX-120 Tetris

Přístroj zapůjčil: DVBTShop.net

Databáze: Sigmatek DVBX-120 Pro

BRAND24

Orientační cena: 4490 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Pořídíte se DVD přehrávač s tunerem DVB-T?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).