Hlavní navigace

Sever Bavorska přechází na DVB-T, signál dorazí i do Česka

24. 11. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
V noci na zítřek končí v sousedním Bavorsku přechod na digitální pozemní vysílání. Na severu největší německé spolkové země, kde se dosud vysílalo analogově, bude spuštěno celkem sedm vysílačů, které budou šířit tři digitální multiplexy obsahující veřejnoprávní programy. Pro české diváky je to dobrá zpráva – některé z nich budou zachytitelné díky vysokým výkonům i na českém území, zejména v oblasti Karlovarského kraje.

Digitální vysílání se nově dostane do oblastí Franken/Oberpfalz a části regionu Schwaben/Altbayern. Na některých místech byl příjem DVB-T už nyní možný z jiných bavorských vysílačů, či ze spolkové země Thüringen, ale z místních vysílačů se stále vysílalo analogově. V noci z 24. na 25. listopadu bude analogové vysílání programů ARD, ZDF a Bayerisches Fernsehen ze všech vysílačů v oblasti vypnuto, a spuštěno vysílání tří DVB-T multiplexů, ve kterých diváci naladí celkem 12 veřejnoprávních televizních programů. Vysílat se bude pouze v pásmu UHF, a na všech nově spuštěných vysílačích bude použita horizontální polarizace.

DVB-T programy Bavorsko

Programová nabídka severobavorského DVB-T vysílání (repro: DVB-T Bayern)

Přechod na DVB-T přinese na severu Bavorska i některé změny ve vysílacích lokalitách. Zatímco dosud v oblasti měst Hof, Bayreuth a Weiden vysílal program ARD na kanále E4 z vysoko položené kóty Ochsenkopf v pohoří Smrčiny, a programy ZDF a Bayerisches Fernsehen byly šířeny v pásmu UHF z několika dalších níže položených vysílačů, DVB-T poběží pouze z vysílače Ochsenkopf, kde byl pro tento účel za pomoci vrtulníku Kamov K-32 společnosti Helswiss instalován nový anténní systém pro pásmo UHF. Z dálky viditelná stavba tak povyrostla do výšky 180 metrů.

Vysílač Ochsenkopf

Vysílač Ochsenkopf s novou anténou pro DVB-T (zdroj: Wikipedia.de)

Nových anténních systémů se dočkala i většina ostatních vysílačů. Na kótě Pfaffenberg v oblasti Spessart namísto výměny anténního systému rovnou postavili novou železobetonovou věž vysokou 165 metrů, která nahradila stávající kotvený stožár.

DVB-T tabulka vysílačů Bavorsko

Kompletní seznam nově spuštěných vysílačů, včetně kanálů a výkonů (zdroj: DVB-T Bayern)

DVB-T mapa vysílačů Bavorsko podrobná

Mapka bavorských DVB-T vysílačů (zdroj: DVB-T Bayern)

DVB-T programy muxy Bavorsko 1
DVB-T programy muxy Bavorsko 2

Rozdělení programů do multiplexů (zdroj: DVB-T Bayern)

Zítřkem tak končí digitalizace našeho západního souseda, která začala v srpnu 2003 v oblasti Berlína. Pokryto je přes 90 % území, nepokrytá zůstává oblast na pomezí spolkových zemí Brandenburg a Mecklenburg-Vorpommern a částečně i region Schwarzwald na jihozápadě Německa. Problematická místa se ale najdou i v horských a členitých oblastech, jako jsou Alpy, Šumava nebo Saské Švýcarsko. Další vysílače zatím ale v plánu nejsou.

Bude vysílání zachytitelné i v ČR?

Především vysílání z kóty Ochsenkopf ve Smrčinách (nadmořská výška 1 013 m + 175 m) je velice zajímavé z hlediska možného dálkového příjmu. Tento vysílač měl v době železné opony takřka kultovní status zejména v tehdejší Německé demokratické republice, svým signálem pokrýval takřka celé Sasko, až na jeho východní část, které se tehdy říkalo „Tal der Ahnungslosen“ (Údolí netušících), protože zde nebyla až na výjimky zachytitelná západoněmecká televize ani z Ochsenkopfu, ani z tehdejšího západního Berlína. Zkratka prvního programu západoněmecké televize ARD byla také vtipně překládána jako „Auer Raum Dresden“ („Mimo oblast Drážďan“).

DVB-T překryv z Bavorska do ČR

Orientační pokrytí západních Čech DVB-T signálem z Německa (zdroj: DVB-T Bayern)

Také v západních a severních Čechách byl příjem z vysílače Ochsenkopf možný, zejména na Karlovarsku je dodnes k vidění mnoho vertikálně polarizovaných antén pro tehdejší rozhlasové OIRT pásmo, které tehdy diváci jednoduše přetočili směrem na Ochsenkopf (kanál E4 byl kmitočtově blízký). V pásmu UHF se odtud nikdy nevysílalo, dosah DVB-T tak lze jen odhadovat. Podle map pokrytí na oficiálním webu projektu DVB-T Bayern by měl být příjem z Ochsenkopfu na českém území bezproblémový zejména na Chebsku a Mariánskolázeňsku, dosáhnout by měl i do Karlových Varů či na Žatecko.

Na antény či anténní soustavy s velkým ziskem by se ovšem mohl dát zachytit i ve vzdáleném vnitrozemí, například na Litoměřicku nebo ve středních Čechách, kde se v minulosti analogové vysílání z Ochsenkopfu kvalitně přijímalo. Napomoci tomu také může všesměrový anténní systém na samotném vysílači, i směrem do ČR se bude vysílat plným výkonem. Problém by ale mohl být s rušením od některých českých vysílačů, na kanále 29 vysílá ČT 2 z kóty Praha v Brdech, a kanály 23 a 40 zase okupuje silný vysílač Trutnov/Černá hora, který může příjem německého vysílání zejména ve středních Čechách znemožnit. Na kanále 40 je také slabý vysílač Novy z vrchu Radyně poblíž Plzně.

Další z nově spuštěných vysílačů Hirschau/Rotbühl, označovaný někdy také jako Amberg, by měl pokrývat zejména příhraniční části Tachovska a Mariánskolázeňska. Vzhledem k nízké nadmořské výšce této kóty je dálkový příjem v českém vnitrozemí spíše nepravděpodobný, ale na vyvýšených místech v západních Čechách by mohl být i tento vysílač zachytitelný. Z ostatních lokalit, kde bude nově digitální televize spuštěna, signál do ČR nedoletí.

Kanály zachytitelné na českém území najdete v tabulce:

Bavorské multiplexy DVB-T zachytitelné v České republice
Kanál Výkon Polarizace Vysílač Multiplex
23 50 kW H Ochsenkopf ZDF mux.
23 50 kW H Hirschau/Rotbühl ZDF mux.
28 50 kW H Hirschau/Rotbühl BR mux.
29 100 kW H Ochsenkopf ARD mux.
30 50 kW H Hirschau/Rotbühl ARD mux.
40 100 kW H Ochsenkopf BR mux.

Zdroj: DVB-T Bayern

BRAND24

Bavorsko čekají další změny

Oficiálně německý přechod na DVB-T k 25. listopadu 2008 končí. Spolu se spuštěním nových vysílačů dojde i k přeladění některých stávajících vysílačů. V Bavorsku se to dotkne oblasti Norimberka, vysílání BR multiplexu na vysílačích Dillberg a Nürnberg/Schweinau se přesune z kanálu 59 na 47, multiplex komerčních TV ProSieben a Sat 1 z vysílače Nürnberg/Schweinau přejde z kanálu 40 na 52. V regionu Franken, tedy i na nových vysílačích, bude také nahrazen program SWR Fernsehen programem MDR Fernsehen.

Některé změny se však dají čekat i do budoucna. Digitalizace čeká příští rok ještě dva bavorské vysílače nižšího výkonu, Hochberg/Traunstein a Garmisch-Partenkirchen. Ke konci roku 2009 se také plánuje přeladění všech německých DVB-T vysílačů, které dnes vysílají v pásmu VHF. Podle mezinárodních dohod, které byly uzavřeny až po jejich spuštění, se totiž toto pásmo vyhrazuje pro jiné než televizní vysílání. Vysílané multiplexy tak budou převedeny do pásma UHF. Dotkne se to i 7. kanálu z vysílače Hoher Bogen, který přijímá i mnoho diváků v ČR. ARD multiplex tento kanál vymění za kanál 42. Konečný termín přeladění ale není ještě stanoven. Také se objevují dohady, že BR plánuje spuštění dalších dokrývacích vysílačů pro DVB-T v problematických oblastech. Zatím ale nebylo nic potvrzeno. Jisté ovšem je, že 25. listopad 2008 je zakončením hlavní digitalizace Německa, která trvala více než pět let.

Pokusíte se naladit nové bavorské multiplexy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Majitel servisní společnosti DVB Servis zabývající se instalací anténních systémů pro příjem rozhlasu a televize. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).