Hlavní navigace

Set-top-box, člen rodiny?

10. 10. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
V lednu před padesáti lety stál televizor vcelku přijatelné dva tisíce korun, prodej ale vázl a výrobce Tesla odhadoval zásoby na desítky let. Lidem scházel důvod k nákupu. Pak ale přišel 11. únor a na pražské Štvanici začalo hokejové utkání mezi výběrem Prahy a týmem IF Leksand. Poprvé v přímém přenosu televizních kamer. Do pěti dnů byly prý v Praze televize vyprodány. Rozehraje se po půl století „Leksand“ i pro digitální televizi se set-top-boxem ve znaku? Kdy k tomu dojde a co je dobré vědět už dnes?

Nečeské trojsloví set-top-box se už začlenilo do jazyka a je skloňováno stále častěji. Poučení vědí a veřejnost tuší, že výraz je synonymem pro zařízení na příjem digitálního vysílání, že jde o nezbytný mezičlánek mezi novodobým šířením programů a obyčejným televizorem. Rozšířená je i představa, že se přístroj podobá satelitnímu přijímači. Další vlastnosti, výbava a odlišnosti modelových řad už možná nejsou každému zřejmé.

Zkratky v celé šíři

Někdo se o existenci set-top-boxu dozví například až z reklamního letáku. Čekají ho nápisy jako MPEG-2, DVB-T, EPG, CI nebo PVR, které i přes svůj zájem o televize nikdy neviděl. Jejich utřídění a vyjasnění proto neuškodí.

Digitální televizní vysílání se ukrývá pod zkratkou DVB (Digital Video Broadcasting). Set-top-boxy se vyskytují ve třech variantách, každá s vlastním označením. Většina diváků bude chtít zařízení určená k příjmu televize na anténu, běžným pozemním (terestrickým) způsobem šíření, která jsou značena zkratkou DVB-T. Existují ale i varianty pro satelitní příjem (DVB-S) a kabelové rozvody (DVB-C). Při nákupu v obchodech bez prodavače je dobré si označení set-top-boxu všimnout a vybrat ten správný. Některé dražší přístroje možné chybě předcházejí a podporují více způsobů příjmu zároveň.

Ilustrační slovník pojmů

Slovníček pojmů

Nebudete-li vědět, co který termín týkající se set-top-boxů nebo pojem z oblasti digitálního vysílání znamená, nahlédněte do našeho slovníku pojmů.

MPEG-2 je kompresním formátem, který se při digitálním televizním vysílání běžně používá. Diváci ho mohou znát už z nosičů DVD, pro která je standardem. Princip komprese by vydal na obsáhlý samostatný výklad. Z praktického hlediska však postačí, že signál v normě PAL, který by v plné šíří spotřeboval přes 30 MB za sekundu, se stlačí do datového toku o šířce jen několika MB při zachování srovnatelné kvality obrazu. Další z možných kompresí je formát MPEG-4, který dovoluje stlačení ještě vyšší a díky němu i případné navýšení počtu řádků a obrazových bodů na nich – tedy vysoké rozlišení (HD).

Elektronický průvodce programem

U popisu každého přijímače digitálního vysílání najde zájemce zkratku EPG i s vysvětlením: elektronický průvodce programovou nabídkou. Stanice, které funkci elektronického průvodce podporují (v pilotních projektech multiplexů Českých radiokomunikacíCzech Digital Group zatím všechny), jsou pro diváka přehlednější – EPG mu umožňuje prohlédnout si program na několik dní dopředu a vybrat si pořady, na které se chce dívat. Set-top-boxy s pevným diskem dovolují zvolené položky také nahrávat. Další z výhod EPG je možnost u vysílaného filmu zjistit jeho obsazení a jiné údaje.

Na tomto místě musí přijít důležité upozornění. Jednou z hlavním věcí, na kterou je při výběru set-top-boxu potřeba dát pozor, je podpora češtiny v menu. Pokud přístroj nebude mít v sobě správnou českou jazykovou sadu, budou se i popisky v EPG ukazovat s nesprávnými znaky a ve výsledku se objeví nehezky vypadající zkomoleniny.

Levnější a dražší set-top-boxy

Kdo zavítal do obchodu s televizní technikou, ať na Internetu nebo ve městě, a všiml si také přijímačů digitálního pozemního vysílání, byl možná překvapen. Našel tam set-top-boxy za dva tisíce korun, ale také za 10 nebo dokonce 20 tisíc korun. Na rozdíl od televizorů, kde se zvyšující cena promítá do rostoucí úhlopříčky a případné změny obrazovky na plazmovou, se set-top-boxy na první pohled tolik neliší.

Po bližším ohledání člověk zjistí, že set-top-boxy dvoutisícové třídy účelu převodu digitálního signálu do klasické televize plně poslouží, podporují EPG, ale další výbavu už nenabízejí. Dražší modely obsahují zpravidla sloty na karty pro dekódování placeného příjmu (CI) a dále jednu nebo více z těchto součástí: DVD přehrávač, pevný disk pro nahrávání pořadů (PVR) nebo druhý tuner.

Databáze set-top-boxů

Set-top-box-nahled
Porovnat vlastnosti jednotlivých přístrojů určených pro příjem terestrického digitálního vysílání (DVB-T) můžete podrobně v naší velké databázi set-top-boxů. Databáze obsahuje několik desítek přístrojů určených pro příjem pozemního digitálního vysílání.

Přístroje s pevným diskem se liší jeho velikostí (40 nebo 80 MB) a většinou nabízejí i volbu time-shifting, tedy časový posun. Díky této funkci může divák v klidu odejít od pořadu, na který se právě dívá, a po svém návratu ho sledovat počínaje místem přerušení. Time-shifting dovoluje i zrychlený přesun záznamu a návrat k aktuálnímu vysílání, což je plus zejména pro sportovní fanoušky.

Set-top-boxy se dvěma kanálovými voliči budou časem důležité pro televizory s funkcí PIP. Dostupné přijímače digitálního systému zatím na tuto funkci nepamatují a role tunerů mají rozdělené: jeden se stará o příjem právě sledovaného programu a druhý slouží k nahrávání plánovaných pořadů na pevný disk.

Zapojení do domácnosti

Jednotlivé přístroje se liší i počtem konektorů. Všechny přijímače mají anténní vstup, SCART na připojení k televizi, výstup zvuku ve formátu levý / pravý stereo kanál a zdířku RS232 pro sériový kabel z počítače. PC s přístupem na Internet slouží set-top-boxu na inovaci ovládacího softwaru. Počet konektorů může být ale daleko bohatší. Některé přístroje mají i druhý SCART pro připojení videa a RF konektor na propojení s televizorem anténní cestou, což je nutnost pro majitele starších TV bez zdířky SCART. Součástí výbavy je někdy také optický zvukový výstup do zesilovače a USB 2.0 pro rychlou komunikaci s PC a přenos nahraných záznamů.

Přijímače digitálního vysílání se od sebe odlišují také designem a rozměry. Někdo ocení, že konkrétní set-top-box je menší a vejde se mu na televizor, jiný zas uvítá, když se mu přístroj začlení do poličky se satelitem a DVD přehrávačem. Barvy se omezují na klasickou černou a stříbrnou, případně jejich kombinaci.

Digitální „Leksand“

Databáze set-top-boxů na našem serveru obsahuje přes padesát modelů, cena nejlevnějších je dva tisíce korun; set-top-box však zatím není běžnou součástí domácnosti. Klasické televizi pomohl v rozšíření přímý přenos sportovního utkání, co pomůže té digitální? Ani kdyby se přijímače digitálního vysílání prodávaly za pět set korun, nebude to dostatečnou motivací k nákupu. Lidé si přejí větší přidanou hodnotu, než je hezky graficky vyvedený EPG.

Tipy C

Možnosti zvýšení diváckého užitku jsou za situace dobře fungující analogové televize tři: širší nabídka programů s atraktivním obsahem, multimediální služby nebo příjem na místech dříve nedostupných (dopravní prostředky). První možnost je velmi pravděpodobná, druhá finančně nákladná a třetí nabízí analogii s mobilními telefony. Která z nich bude hlavním tahounem, ukáže čas. Podstatný bude však přechod od zkušebního na běžné digitální vysílání a rychlé rozšíření signálu digitálních multiplexů na co největší populaci.

Uvidíme, kolik lidí bude mít doma set-top-box za dva roky. Možná si čeština do té doby výraz i blíže osvojí, třeba do přirozenějšího zápisu setobox, který se vyslovuje velmi podobě. Ať už bude rozvoj digitálního vysílání překotný nebo pozvolnější, na DigiZone se můžete těšit na pravidelné recenze jeho přijímačů.

Co vás odrazuje od nákupu set-top-boxu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).