Hlavní navigace

Sencor SLE 1461M4: levný, kompaktní a šikovný televizor

4. 2. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Sencor
Máme tu lehounký a také velice kompaktní televizor, který snadno odnesete kamkoli. Jde zabudovat i na stěnu, takže ho můžete mít třeba i v kuchyni.

Díky možnosti napájet ho 12 volty (adaptér není v ceně) ho však umístíte i do kamionu či karavanu, nebo třeba do chaty, v níž nemáte elektřinu, resp. máte jí jen tak tak ze solárních panelů. V této souvislosti je nutné říci, že se televizor výborně přenáší a v tomto ohledu má ta správná vybrání na těch správných místech…

Návrh je kompaktní s integrovaným podstavcem a vpravo na zadní stěně jsou velmi výrazná a výborně fungující tlačítka.

Na přední straně je vidět dvojice reproduktorů, tedy aspoň to tak vypadá, ale ve skutečnosti je zabudován pouze jeden. Celek působí jednoduchým, ale funkčním dojmem, použité plasty jsou na danou třídu solidní a platí to i o úrovni zpracování.

Podstavec je součástí obrazovky a i když by se mohlo zdát, že zabudovány jsou dva reproduktory ve skutečnosti je tu pouze jeden, který je vidět pod nápisem Sencor.
Autor: Sencor

Podstavec je součástí obrazovky, a i když by se mohlo zdát, že zabudovány jsou dva reproduktory, ve skutečnosti je tu pouze jeden, který je vidět pod nápisem Sencor.

Instalace skoro nulová, vynikající třídění kanálů

Instalace vlastně žádná není (podstavec a panel jedno jsou) s výjimkou dvou bodů: volba jazyka/země a výběr tuneru (DTV, analog, DTV+analog). Pak už se jen projedou pásma a je hotovo. Celkově to netrvalo ani tři minuty.

K mému překvapení Sencor chytře začal při řazení kanálů ČT HD, pak z neznámých důvodů zařadil Retro Music TV a Kinosvět a pak pokračoval ČT 1, ČT 2 atd. Celkově se mi naladilo 37 televizních a 13 rozhlasových kanálů, takže v podstatě všechny dostupné, i když někdy se jich naladí o pár více, ale stejně pak díky výpadkům nepracují. Tady to bylo vidět více, protože tuner je méně citlivý, než je průměr.

Pokud jde o setřídění kanálů, to se dělá překvapivě snadno, lépe řečeno výborně! Prostě najedete na kanál, zmáčknete žluté tlačítko, šipkami ho posunete tam, kde ho chcete mít, a vše opět ukončíte žlutým tlačítkem. Z toho by si mohly vzít příklad i některé velké značky!

Dálkový ovladač potěší svými „dospělými“ rozměry i když například tlačítko 3D neužijete. Rozložení odpovídá kategorii, takže některá tlačítka jsou odchozena zbytečně daleko od kurzorového kříže, resp. od hlasitosti a přepínání kanálů.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač potěší svými „dospělými“ rozměry, i když například tlačítko 3D neužijete. Rozložení odpovídá kategorii, takže některá tlačítka jsou odchozena zbytečně daleko od kurzorového kříže, resp. od hlasitosti a přepínání kanálů.

Klasický dálkový ovladač

Pochází sice zjevně od jiného přístroje (přístrojů), protože je tu i tlačítko 3D, ale buďme rádi, že je tradičního rozměru a nejde pouze o verzi s promačkávacími tlačítky. Tady je vše řádově přehlednější, nechybí nahrávání, které televizor také zvládá, a ani kompletní tlačítka pro multimédia, která jsou i výborně uspořádaná!

Tlačítko OK ale v multimédiích pouze vybírá soubor a nespouští jeho přehrání. V tuneru vyvolá seznam naladěných kanálů.

Rozložení odpovídá jednoduchým a levným televizorům, ale i tak potěší často rozměrná a povětšinou dobře čitelná tlačítka i když EPG by si zasloužilo tlačítko větší a lépe umístěné.

Menu je jednoduché (nabíhá atypicky od spoda), ale ovládá se výborně obvyklou kombinací OK a šipková tlačítka. Zpět se vrátíte buď Return nebo Menu, k dispozici je i tlačítko Exit.

Jak vidíte, EPG je jednoduché a i když zdánlivě nabízí bohaté možnosti, využijete jen některé. I tak to ale stačí, navíc se informace v plné češtině zobrazují i u aktuálně zvoleného kanálu.
Autor: Bohumil Herwig

Jak vidíte, EPG je jednoduché a i když zdánlivě nabízí bohaté možnosti, využijete jen některé. I tak to ale stačí, navíc se informace v plné češtině zobrazují i u aktuálně zvoleného kanálu.

Základní osmidenní EPG

Můžete z něj sice nahrávat, ale obstarává ho jen výpis osmi stanic s právě běžícím pořadem (lze vyvolat i podrobnější popisek), přičemž na další přepnout nejde.

Na pořad se sice můžete nechat i upozornit, ale nepřišel jsem na to, k čemu by to bylo, když je k dispozici pouze výpis vysílaných pořadů. Jinak EPG naběhne na aktuálním kanálu do popředí, zvuk je k dispozici taktéž.

Po stanicích se můžete libovolně pohybovat a také se na ně přepínat, výpis programové nabídky se ukončí až tehdy, když opětně zmáčknete tlačítko EPG.

Pořady se stahují pouze pro daný multiplex, po vypnutí zůstávají zachovány a základní výpis se u stanice objeví hned po spuštění televizoru.

Menu je pohodlně ovladatelné tlačítky kurzorového kříže.
Autor: Bohumil Herwig

Menu je pohodlně ovladatelné tlačítky kurzorového kříže.

Odpovídající nastavení 

Obrazové režimy jsou čtyři a upravit můžete kontrast, jas, barvu a mj. ostrost, ve dvou stupních i podsvícení a ve třech teplotu barev.

Poměry stran obrazu jsou dva (16:9 a 4:3), zvukových režimů je pět a u každého si nastavíte basy a výšky. Nechybí ani omezení hlasitosti, které se přes všechna ujištění stále hodí.

V menu najdete další nastavení jako rodičovská kontrola, volby pro nahrávání, včetně formátování USB média a „autousínání“.

Výborné jsou informace i o signálu na vybraném kanále.
Autor: Bohumil Herwig

Výborné jsou informace i o signálu na vybraném kanále.

Měření spotřeby

Televizor má po instalaci obraz nastaven do režimu „Osobní“, podsvícení bylo na „Vysoký“ a v tomto okamžiku si televizor po hodině vysílání na stanici ČT 24 vzal 7–8 wattů (7,5 W), což je hodně málo. Oficiálně je udávána spotřeba 11 W, v pohotovostním režimu < 1 W a tento Sencor je s roční spotřebou 16 kWh zařazen do energetické třídy A.

Vypnout obraz a nechat puštěný pouze zvuk se nedá, takže tohle je jediné měření, které jsem mohl provést. Na rozhlasové stanici se měřená spotřeba nijak nezmění.

Je tu vše důležité – chybí jen sluchátka…
Autor: Bohumil Herwig

Je tu vše důležité – chybí jen sluchátka…

Výborná kompatibilita, ale bez titulků

Začněme souborovým managerem, který je stejný jako u Sencor SLE 3281M4, který byl testován zde. 

Přehrávání se ani zde nespouští prostým OK/Enter, nýbrž tlačítkem Play. OK soubor vybere a pokud si ho takto necháte, bude se vám i po najetí na další soubor spouštět ten původní. Jinak pohyb po souborech probíhá obvyklým způsobem přes šipková tlačítka a na výběr máte filtrování obvyklých druhů multimédií (filmy, hudba, fotografie) ke kterým tentokráte přistupuje i Text.

Na fotografiích přehrávaných v JPG byl jasně vidět jednoduchý obraz televizoru, muzika v MP3, WAV a WMA byla solidní a názvy i popisy souborů byly v bezproblémové češtině a pokud se nevešly, jednoduše začaly rotovat.

Pokud jde o video, resp. filmy, titulky byly vyvedeny ve skutečně tenkém fontu bez podpory českých znaků (upravit nejdou). Formátová kompatibilita je ovšem na úrovni, takže potíže nedělalo ani MKV, ani X.264 a XviD, výtečná byla i podpora HD nahrávek z kamer a fotoaparátů, včetně AVCHD, WMV HD, MPEG-4 atd.

Na takovýto televizor je to rozhodně hodně, i když absence podpory kvalitnějších titulků zamrzí.

Boční profil ukáže i integrovaný, celoplastový podstavec.
Autor: Bohumil Herwig

Boční profil ukáže i integrovaný, celoplastový podstavec.

Jednoduchý obraz, šikovný návrh

Sencor SLE 1461M4 i při dané malé úhlopříčce nabízí velice jednoduchý obraz o čemž svědčí i velmi nízké pohledové úhly. Na chatě, chalupě, v karavanu či kamiónu ale o obraz nejde. Nejvíce tak půjde o umístění televizoru, a bude to o to důležitější, pokud rozhodnete udělat pevnou montáž. A tady „dvakrát měř a jednou řež“ možná bude málo…

I přesto všechno se mi televizor líbí, a to především díky kompaktnosti návrhu a na danou cenu (a úhlopříčku) i solidním možnostem. Možná by se ale také hodila alespoň částečně odolná verze, která by se dala zabudovat do odpočívárny v sauně, na zakrytou terasu či třeba do koupelny nebo kuchyně, kde se opravdu vaří. Za to by se mnohým připlatit vyplatilo. V každém případě pokud tento Sencor hodláte použít někde na odlehlé chatě, nezapomeňte si pořídit 12V adaptér, který není v ceně. A pamatujte rovněž na to, že tuner je méně citlivý než průměr, pokud to alespoň mohu subjektivně soudit. Tohle bude pochopitelně nasazení limitovat nejvíce, protože jednoduchý obraz i zvuk prostě za danou cenu očekávat musíte.

BRAND24

Hodnocení

pro: výborný a kompaktní návrh typu vše v jednom, možnost napájet z 12 V, vzhledem k ceně rozumný dálkový ovladač, solidní možnosti nastavení
proti: velmi nízké pohledové úhly, takže nutnost dobrého umístění, subjektivně vzato méně citlivý tuner

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • externí napájecí adaptér s kabelem
  • papírová uživatelská příručka 
  • záruka: 24 měsíců

Dali byste si televizor do kuchyně?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).