Hlavní navigace

Satelitní trh v Česku se segmentoval, ale pouze dočasně

5. 5. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
V případě, že by už na satelitním trhu v České republice nedocházelo k žádným změnám, vše by bylo téměř naprosto ideální. Skylink by fungoval jako lídr v oblasti programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), CS Link by byl variantou pro ty, kteří by o HD kanály zájem neměli, Digi TV by byla platformou pro nenáročné a UPC Direct pak alternativou pro ty, kteří by nechtěli rumunskou „kvalitu“ a zároveň by neradi přetáčeli svou satelitní parabolu, pokud tedy mají pouze příjem z jedné pozice. Stav by to byl ale pouze ideální. V reálu tomu bude pochopitelně jinak.

Satelitní služba Skylink: Lídr v oblasti HDTV stanic

Výkonný ředitel společnosti TradeTec, která je zástupcem satelitní služby SkylinkČeské republice, Jaromír Glisník se svého času nechal slyšet, že by byl rád, kdyby se tato platforma stala leaderem v oblasti HDTV stanic, tedy programů ve vysokém rozlišení obrazu. Právě Glisník byl i tím člověkem, který mě v podstatě nepřímo dovedl k napsání tohoto článku, k čemuž se ale ještě dostanu později. Satelitní služba Skylink začala s programy ve vysokém rozlišení obrazu v podstatě před dvěma lety. Už koncem roku 2008 sice startovala jakousi mininabídkou, jejíž leaderem byla v té době televize Nova plus programy Eurosport HD a Brava HDTV, ovšem o opravdový rozjezd šlo až v roce následujícím, kdy se do nabídky dostaly například kanály Discovery HD Showcase (tehdy ještě pod názvem Discovery HD, o lokalizaci jsme mohli jen snít), History HD nebo Filmbox HD.

Skylink postupně zařadil do svých balíčků i další programy – z těch nejatraktivnějších pravděpodobně HBO HD. Přesto se vždy našli nějací remcalové, kteří měli potřebu porovnávat neporovnatelné, tedy například náš trh s Británií, v lepším případě pak s Německem nebo Polskem. Většině (ne-li všem) kritikům pak muselo sklapnout po posledním rozšíření nabídky tohoto operátora, kdy se u něho objevily programy sice nelokalizované, ovšem takové, které z povahy svého programu něco takového nepotřebují – MTVN HD, iConcerts HD, Deluxe Lounge HD a další. Programy jako Nat Geo Wild HD nebo již zmiňované Discovery pak slibují brzkou lokalizaci, ke které už došlo nebo brzy dojde. Výkonný ředitel Glisník navíc v posledním rozhovoru pro DigiZone.cz uvedl, že rozhodně nejde o rozšíření poslední. V nabídce by se měly objevit i programy National Gegraphic a s největší pravděpodobností i Animal Planet HD. Z výše uvedeného je tedy patrné, že za dobu přibližně dvou až dvou a půl let se ze Skylinku stal skutečný leader v oblasti HDTV.

Deluxe Lounge HD screenshot

Jedním z atraktivních programů ve Skylinku, který ale s největší pravděpodobností nezaujme každého diváka, je Deluxe Lounge HD. (Screenshot: autor)

Potřebuje CS Link vůbec programy ve vysokém rozlišení?

Satelitní služba CS Link dlouhou dobu nepovažovala programy ve vysokém rozlišení obrazu za důležité. V její nabídce jsme v podstatě mohli najít pouze programy v SD, tedy standardní kvalitě. V současné době poskytuje CS Link svým zákazníkům pouze tři kanály v HD – Českou televizi, Novu a jako jediný také Primu, která samozřejmě žádný nativní obsah v HD nevysílá. Přesto, že by se mohlo zdát, že oproti Skylinku má tato služba co dohánět, je možné si položit otázku z úplně jiné strany. Potřebuje CS Link svým zákazníkům nabízet programy v HD rozlišení? Odpovídat vám nebudu, ovšem logika je následující – karty CS Linku jsou poskytovány většinou k těm nejlevnějším satelitním kompletům pro příjem SD programů, takže zákazník není k HDTV nijak motivován. Asi málokterý klient CS Linku (nebo pouze jeho) si koupí kartu jen od tohoto operátora. Přesto, že společnost Media Vision, provozovatel této služby, je v teoreticky i prakticky plně v rukou lucemburské skupiny M7 Group, není v podstatě důvod k tomu, aby tato firma HDTV kanály nabízela. To, že k tomu dojde, je věc druhá. Pak ovšem nastává další otázka, a to, kde chce CS Link nové programy v HD rozlišení brát, když už je skoro všechny vyzobal Skylink. Podobný názor na věc měl v podstatě i sám Jaromír Glisník, který se nedávno v neformálním rozhovoru ptal, zdali CS Link potřebuje programy v HD. Tato platforma má naopak výborně fungující model balíčků pro SD stanice, takže proč ho měnit?

Daniel Klička 500

Výkonný ředitel CS Linku Daniel Klička už dlouho své plány okolo rozšíření nabídky tají. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Digi TV: Služba pro chudé? Už to neplatí

Satelitní služba Digi TV byla dlouhou dobu nejlevnější svého druhu v tuzemsku. V podstatě od doby, kdy její provozovatel, společnosti RCS&RDS, expandoval do České republiky, což bylo někdy ve druhé polovině roku 2006, se nezvedala cena její nabídky. Ta se stále držela na hodnotě 260 Kč za měsíc za kompletní balík kanálů a k němu si bylo možné předplatit HBO za nějakých 240 Kč. Jenže to už v současné době dávno neplatí. Nabídka za 260 Kč sice zůstala, ovšem, jak již naši čtenáři vědí, HBO a stejně tak i Cinemax z Digi TV pravděpodobně nenávratně zmizely. Nemluvě o tom, že i neprémiové programy doznaly určitých změn. Digi TV například vyřadila postupně stanice Filmbox, Private Spice, DoQ nebo Fishing and Hunting, které nahradila buďto vůbec nebo lacinějším zbožímMaďarska. Zákazník tedy stále platí 260 Kč, nicméně cena už v dnešní době dávno neodpovídá, což si ukážeme hned vzápětí na satelitní službě UPC Direct. Navíc ani obrazová kvalita některých stanic příliš neodpovídá a Digi TV by se rozhodně dalo vyčíst i to, že některé tuzemské stanice, například Prima love, chybí v nabídce úplně.

BRAND24

Digi Sport HD screenshot

Objeví se v nabídce Digi TV někdy také programy v HD rozlišení? Platforma to svým zákazníkům slibuje. (Zdroj: Sateliti.info)

UPC Direct: Dříve předražené, dnes v podstatě za hubičku

Satelitní služba UPC Direct byla dlouhou dobu považována satelitními diváky za předraženou a byla to pravda. Její nabídka se kdysi šplhala do stovkových částek a mohli jste ji skutečně pořídit za nemalý peníz. To už v současné době neplatí. Například služba Direct Light, tedy nejnižší balíček, je v současné době nabízen zákazníkům první rok za 149 korun měsíčně. Po něm pak cena vzroste na 299 Kč. Je však pravdou, že pokud se podíváte na složení stanic, tak jde v podstatě o kanály, které vám nabídnou CS Link, Skylink a T-Mobile televize (virtuální operátor participující na kapacitě Skylinku) zadarmo. Pokud se vám ale chce platit za programy, jako jsou například CNN, SKY News, BBC World nebo Al Jazeera, které najdete na satelitech Astra nekódovaně, pak vám pochopitelně nikdo bránit nebude. Zajímavější je až balíček Direct Medium za 299 Kč. Tuto cenu ale opět platíte pouze první rok, a poté se částka více než dvojnásobně zvýší, na necelých 700 korun. UPC Direct tehdy rozhodně nesnese srovnání s CS Linkem nebo Skylinkem, ale je vhodnou alternativou proti Digi TV. Pro ty, kteří si jsou ochotni připlatit, pak nabízí i programy v HD rozlišení.

Má podle vašeho názoru smysl, aby CS Link konkuroval v oblasti HDTV satelitní službě Skylink?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).