Hlavní navigace

UPC Direct alias freeSAT útočí na zavedené pozice CS Linku a Skylinku

7. 9. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
O satelitní službě freeSAT, která je v podstatě přeměněným placeným paketem UPC Direct, už se toho v posledních dnech napsalo více než dost. Na včerejší tiskové konferenci, kam přijelo vedení společnosti UPC DTH z Lucemburska, jsme se proto snažili hledat něco víc. Zajímalo nás například, jak bude freeSAT řešit problematiku dlouhodobého pirátství prostřednictvím takzvaného sharingu a na co se mohou zákazníci těšit v oblasti HD kanálů. Faktem však je, že freeSAT začne konečně pořádně konkurovat službám, jako jsou CS Link a Skylink.

Největší novinka: Nikoliv přeměna služby, ale karta s programy „zdarma“

Tím největším tahákem od satelitní služby freeSAT bude pravděpodobně „freeSAT karta“ s programy zdarma. Skutečně bezplatně? Tak úplně to pochopitelně pravda není. Zákazník totiž zaplatí 500 korun za její aktivaci. Tím by se rázem stal tento produkt zdaleka nejlevnějším. Vždyť konkurenční služby CS Link a Skylink nabízejí svou nabídku programů bez poplatku mezi 1500 až 2000 korunami. U freeSATu však není částka 500 Kč bohužel konečná. Stejnou budete muset navíc platit každý rok. Společnost UPC DTH ji označuje jako takzvaný administrativní poplatek. Zástupci operátora to včera na tiskové konferenci zdůvodnili tak, že je zákazníkům zajištěna stoprocentní podpora. Nemusí se tedy například bát, že by při přechodu na jiný kódovací systém museli platit něco za výměnu karet, dále se mohou spolehnout na podporu klientské linky a podobně. Karta tak vyjde v podstatě první rok na 1000 korun a každý další rok na 500 Kč. Za tři roky využívání vás tedy bude stát stejně jako konkurenční CS Link nebo Skylink.

Další důvod administračního poplatku za kartu „zdarma“

Za oním „administračním poplatkem“ se však skrývá i další skutečnost. Zatímco na satelitní pozici 23,5 stupně východně nemusí již zmiňované služby Skylink a CS Link platit například za distribuci programů České televize (včetně ČT HD), freeSAT s touto výhodou na družicích Thor (pozice 1 stupeň západně) počítat nemůže a distribuci těchto kanálů ve vlastní režii zkrátka nějakým způsobem zaplatit musí. Zástupci UPC DTH se na tiskové konferenci pochopitelně při každé příležitosti chválili jako nositelé skvělých služeb a nezapomněli zmínit ani ocenění pro call centrum v Bratislavě, kterému se podařilo získat třetí místo mezi evropskými zákaznickými linkami. Zákazníci CS Linku a Skylinku se však rozhodně také mohou spolehnout na klientská čísla, kam mohou v době jejich fungování zavolat. Ostatně, tyto dvě satelitní služby mají sice mnohonásobně větší počet zákazníků než freeSAT, nicméně velká většina z nich má na kartě pouze programy zdarma. Platících zákazníků je pouze zlomek a těch s HD kanály ještě méně. To už je však jiná kapitola…

Vedení UPC DTH - Čestmír Polák

Tiskové konferenci v Praze přikládala společnost UPC DTH velkou důležitost. Proto se na ni sjelo i nejužší vedení firmy z Lucemburska. Zleva hlavní oblastní koordinátor Stanislav Barvíř, ředitel marketingu a obchodu pro Českou a Slovenskou republiku Jiří Kraval, marketingový a obchodní ředitel a tiskový mluvčí z Lucemburska Jim Helfgott a managing director UPC DTH Magnus Ternsjö. (Foto: Čestmír Polák, DigiZone.cz)

freeSAT medium karta se stává nejlevnější službou na českém trhu

Vzhledem k tomu, že Češi jsou národ konzervativní, nedá se počítat s tím, že by se CS Link nebo Skylink měli bát nějakého úbytku zákazníků. Pokud se ale najde takový, který bude chtít ušetřit, mohou mít obě dvě služby problém. Zaváděcí ceny freeSATu jsou skutečně lidové a platforma se cenovou úrovní dostává v podstatě na konkurenční Digi TVRumunska. Zatímco u ní zaplatíte za plnou programovou nabídku 260 Kč měsíčně, u UPC DTH vás vyjde na 299 Kč, tedy přibližně o 40 korun více (cena včetně boxu). freeSAT vám za tuto částku nabídne 62 programů. Pokud máte přijímač vlastní a podstoupíte tak riziko, že si budete muset sami přelaďovat programy v případě jejich přechodu na nový kmitočet nebo zařazení nových stanic, zaplatíte pouze 199 Kč měsíčně. Inovovaná satelitní služba od UPC se tak stává v podstatě tou nejlevnější, která je na českém trhu dostupná. Pokud si říkáte, že je v tom určitě nějaký háček, máte pravdu. Operátor totiž tuto cenu negarantuje trvale, ale pouze po dobu, jak uvádí známá hvězdička pod čarou, dokud Poskytovatel, tedy UPC DTH, neoznámí Uživateli (zákazníkovi) ukončení poskytování služby podle této kampaně.

Možný spor o značku: Freesat vs. freeSAT

Společnost UPC DTH se při přejmenování služby freeSAT pustila na poměrně tenký led. V Evropě už je totiž tato značka dobře zavedená. Problémem je však to, že tuto ochrannou známku vlastní britská média – veřejnoprávní BBC a privátní ITV, která vytvořila stejnojmennou satelitní službu. Ta se pouze jinak píše – Freesat. Její myšlenka je ale v podstatě podobná, jako je tomu u nového produktu od společnosti UPC DTH. Zatímco ve Velké Británii jsou takto označovány programy, které jsou šířeny bez kódování a tudíž skutečně zdarma (free), v České republice bude označení freeSAT symbolizovat možnost volby a mimo jiné také stoprocentní podporu zákazníkům. Podle vyjádření managing directora UPC DTH Magnuse Ternsjö pro DigiZone.cz si operátor nechal udělat podrobný právní rozbor a v této věci by nemělo dojít k soudnímu sporu. Jde především o to, že český zákazník se s značkou Freesat nesetká, stejně jako se Brit nesetká s tou naší – freeSAT. Firma také uvažovala nad jinými variantami, ovšem registrovat si například pouze slovo „free“ prý není možné, jelikož je příliš obecné. Určitou podobnost log Freesatu a freeSATu přehlédnout nelze. Ostatně, posuďte sami…

BRAND24

Freesat a freeSAT - loga

Loga služeb Freesat a freeSAT jsou si nápadně podobná. V jádru je stejná i myšlenka obou satelitních služeb. UPC DTH v tom problém nevidí.

Boj s piráty a další rozšiřování nabídky

Ač to možná mnozí čtenáři netuší, satelitní službu UPC Direct je možné sledovat také pirátsky, a to dokonce její kompletní nabídku. Nejde sice o emulaci, kdy je karta v přijímači nahrazena datovým souborem s takzvanými klíči v elektronické podobě, ale takzvaný sharing. V tomto případě funguje jeden box jako primární takzvaný master a další se do něho mohou prostřednictvím internetu připojovat. Tento postup je obvyklý u boxů s operačním systémem Linux. Podle Magnuse Ternsjö chce firma takovouto formu pirátství tvrdě postihovat. Jako příklad uvedl managing director UPC DTH několik žalob, které aktuálně leží u českých soudů. Dále chystá firma obranu v podobě technických kroků. K ani jedné záležitosti se však nechtěli zástupci operátora blíže vyjádřit. Není však žádným tajemstvím, že firma Irdeto, která je vlastníkem kódovacího systému CryptoWorks, než používá mimo jiné i UPC Direct (freeSAT), ukončí podporu původního kryptování ke konci roku 2012. Jednou z možností je, že by operátor prolomené kódování odpojil. Zda-li se zákazníci dočkají v budoucnu karet ICE nebo čistého Irdeta, o tom je zatím předčasné spekulovat. Klienti operátora se však mohou těšit na významné rozšíření programové nabídky, co do počtu HD kanálů. freeSAT chce přitom využít jak svojí kapacity, tak i významné spolupráce se skandinávskou službou Canal Digital, uvedli zástupci UPC DTH pro DigiZone.cz.

Freesat – prezentace, TK 6. září 2011

Jaká satelitní služba je podle vašeho názoru po včerejší tiskového konferenci společnosti UPC DTH nejperspektivnější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).