Hlavní navigace

Satelitní diváci se dočkají zpravodajství v HD kvalitě. Do Evropy ho přináší Japonci

8. 4. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Na satelitu už je možné sledovat ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) téměř všechno - od dokumentů přes filmy a sport až k tvrdé erotice. Jedna věc ale přece jen majitelům boxů pro příjem signálu z družice chyběla - zpravodajská HDTV stanice. To už se naštěstí brzo změní. Ve středu totiž začala na satelitu Eurobird testovat japonská veřejnoprávní zpravodajská televize NHK World HD. Dobrou zprávou je skutečnost, že kanál bude dostupný díky této družici téměř v celé Evropě a především v České republice. Zájemci o zprávy ve špičkové kvalitě obrazu mohou začít natáčet své paraboly.

O NHK World

NHK World je poměrně velice mladým kanálem. Tato stanice japonské veřejnoprávní televize vznikla 6. prosince 2009, ale do celého světa expandovala poměrně raketovým tempem prostřednictvím různých společností. Program byl doposud dostupný pouze přes španělského operátora Digital+, který však jeho signál z pochopitelných důvodů kóduje. Charakterem vysílání je možné NHK World přirovnat například k BBC World, Deutsche Welle TV, France 24 nebo Russia Today. Historie televize sice sahá až do roku 1995, tehdy šlo ovšem především o stanici určenou pro japonské krajany žijící v zahraničí. Jako zpravodajský kanál se představil právě až v roce 2009. Pořady pro NHK World vyrábí produkční studio JIB TV, které je z 60 % vlastněno samotnou NHK a ze 40 % soukromými investory. Za zmínku stojí rozhodně fakt, že jedním z nich je také americký Microsoft nebo známá japonská banka Mizuho. Do projektu NHK World patří nejen stejnojmenná televize, ale také rozhlasová stanice NHK World Radio Japan a NHK World Premium Television, která přináší mix zpravodajství, sportu a zábavy z Japonska. V Evropě je pak tato stanice známá pod označením JSTV, což je program, který je dostupný také tuzemským divákům na satelitní pozici 13 stupňů východně.

Obecné zpravodajství pravděpodobně příliš lákat nebude

Jelikož NHK World Television je především stanicí zpravodajskou, najdeme v jejím programovém schématu právě takovéto pořady. Každou hodinu například přináší přehled Newsline, který se orientuje nejen na důležité události v Japonsku, ale sleduje také aktuální dění v dalších asijských zemích. Zajímavá je tato stanice ale především pro ekonomy, jelikož NHK pokrývá zprávy týkající se také businessu. V magazínu Newsline nechybí ani globální předpověď počasí, tedy nejen ta pro Japonsko ale celou planetu. Pokud jste ale dočetli až sem, vězte, že na své si zde přijdou i ti diváci, které informace z druhého konce světa v podstatě vůbec nezajímají. Ruku na srdce, nejde-li o takovou tragédii, jakou bylo nedávné zemětřesení a ničivé tsunami, o kterém mimochodem NHK World informuje velice aktivně doposud, běžného diváka dění v této části světa nezajímá, takže příliš ho nevzruší ani takové pořady jako Today's Close-up (diskuse nad domácími i globálními problémy) nebo Asian Voices One on One (rozhovory s klíčovými osobnostmi asijského kulturního a společenského života).

NHK World bude atraktivní zejména magazíny a dokumenty

Pro tuzemského satelitního diváka bude japonská veřejnoprávní televize v HD rozlišení zajímavá nejen kvůli samotnému zpravodajství, ale především pro své magazíny a především dokumenty. Ty jsou většinou se stopáží do jedné hodiny, protože je vždy v celou přerušuje již jmenovaný zpravodajský blok Newsline. Zájemce o japonské krásy může potěšit například magazín Exclusive Gardens of Kyoto, kde se máme šanci seznámit s krásami tradičních japonských zahrad v Kyotu. Řeč je mimo jiné o jejich historii nebo o tom jak vznikly. Dvacetiminutové World ECO Tours zavádí diváky do nejkrásnějších míst naší planety, popisuje problematiku životního prostředí a vysvětluje, jaká budoucnost může čekat na obyvatele Země. Japonci jsou na své okolí velice hrdí, takže není překvapivé, když věnují krátké povídání také o třešňových květech v rámci SAKURA – Cherry Blossom in Japan. NHK World HD je zkrátka stanicí, která má ráda Japonsko a snaží se ho propagovat v tom nejlepším možném světle. Pokud se necháte v dokumentech unést jeho krásou a přednostmi, pak rozhodně nebudete litovat. V tom případě byste si pak ale neměli nechat ujít ani blok dokumentů 20 minutes.

NHK World HD screenshot

Obrazová kvalita zkušebního vysílání NHK World HD je excelentní. (Screeshot: autor)

BRAND24

Proč sledovat programy z pozice 28,5 stupně východně

Pozice 28,5 stupně východně je čím dál tím více atraktivní i pro tuzemského diváka. Přesto, že programů, které může sledovat, je zde v podstatě pouze zlomek z toho, co je dostupné ve Velké Británii, i tak se rozhodně dá vybrat. Vysílají se zde například kanály hudební, filmové i dokumentární. Jen namátkou pár stanic, které je možné sledovat bez zákaznické kartičky a stojí za vaši pozornost – Chart Show TV, The Vault, Vintage TV, CBS Drama, CBS Reality, Horror a řada dalších. Před několika týdny tu zahájil nekódované vysílání také britský Channel 4 HD, což rozhodně této pozici prospělo pro další zatraktivnění. Stanice přináší nové i starší seriály, filmy a také soutěže. Většinu pořadů nabízí divákům ve vysokém rozlišení obrazu. Co se však týká programů v HD, vůči zájemcům je tato pozice velice skoupá. Kromě Channel 4 HD tu český nebo slovenský divák s parabolou běžných rozměrů nechytí nic dalšího. NHK World HD tak bude teprve druhou stanicí, kterou je možné sledovat prostřednictvím této pozice nekódovaně ve vysokém rozlišení.

Je start nekódovaného vysílání Channel 4 HD senzací roku na satelitu?

TV2 Channel 4 HD logo 100
Těžko lze po třech měsících od začátku nového roku říct, zdali spuštění nového televizního kanálu, byť v HD rozlišení, se dá považovat za satelitní senzaci roku. Pokud ale vezmeme v úvahu, že britský Channel 4 bude na satelitu nekódovaný a zároveň přinese řadu atraktivních titulů včetně zahraničních filmů a seriálů, mezi kterými nechybí například nejnovější Zoufalé manželky, pak jistě nebudeme daleko od pravdy. Jde ostatně i o určitou satisfakci za to, že poměrně nedávno bylo na britské Astře ukončeno vysílání ITV 1 HD pro kontinentální Evropu. Satelitní divák tak tedy může doufat, aby nekódované vysílání Channel 4 HD na Eurobirdu 1 nezačalo vadit i některým majitelům autorských práv na pořady, které tento program vysílá.

Jak (se) správně digitálně naladit

Jak již bylo řečeno, základem pro sledování japonského programu NHK World ve verzi s vysokým rozlišením obrazu je natočení paraboly na pozici 28,5 stupně východně a satelitní přijímač, který zvládá příjem HDTV programů. Kanál není nijak chráněn proti neautorizovanému příjmu – není pro to důvod. Stanice je šířena ve starší normě DVB-S, ovšem v kódování MPEG-4. Pro příjem není nutná parabola velkých rozměrů. Bez problémů včetně rezervy při zhoršeném počasí postačí talíř o průměru 80 centimetrů. V současné době se mění u programu parametr Audio PID, což znamená, že nemusí být vždy dostupný zvuk. Je však nutné si uvědomit, že jde pouze o zkušební režim. Stanice NHK World HD má být zařazena do nabídky britské služby Freesat až od května.

Parametry příjmu (nutno naskenovat manuálně): Eurobird 1 (28,5 stupně východně), 11224/V, SR 27500, FEC 2/3, V PID 2345 (MPEG-4), A PID 2346 (Dolby Digital), PCR PID 2345, norma DVB-S, kódování žádné (FTA).

Je dobře, že bude možné na satelitu sledovat zpravodajský program v HD rozlišení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).