Hlavní navigace

Samsung UE40ES5700: solidní, až na zcela ukryté třídění kanálů...

3. 10. 2012
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Cenově dobře posazený televizor s výbornou výbavou a satelitním tunerem nabízí rovněž i nahrávání a vysokou multimediální kompatibilitu.

Když jsem zadal na českých webových stránkách Samsungu „UE40ES5700“, dozvěděl jsem se „Bohužel nebyly nalezeny žádné výsledky“. Samsung má se svým flashovým webem problémy už hodně dlouho. Ostatně už sama idea „flashového webu“ je poněkud pomýlená a nedivil bych se, kdyby tam televizor někde byl. Jen nejde vyhledat.

Televizor dorazil bez příručky, resp. s příručkou k nějakému monitoru. Zabudovaný e-manual je bez jakýchkoli parametrů a vysloveně obecný a je tudíž určen mj. i pro 3D televizory, což není tento případ. Musel jsem si tedy vypomoci internetovým obchodem. Tím pádem jsem byl donucen si všimnout, že televizor s doporučenou koncovou cenou 18 990 Kč seženete těsně pod patnáct tisíc, na což se normálně nedívám, protože abych vůbec mohl televizory mezi sebou poměřovat, musím vycházet z doporučené ceny koncové.

Ovšem i ta je – při třech tunerech – bezesporu výborná, takže si možná hned úvodem položíte otázku, kde budete omezeni. K mému překvapení jsem na nic zásadního, s výjimkou občasné potíže s lokalizací a zásadního problému s tříděním kanálů, nepřišel…

Na danou cenu vypadá televizor výborně a „může za to“ nejen úzký rámeček, ale zejména obruba z kvalitního plastu dole rozšířená tak, aby se na ni vešlo jméno „Samsung“. Ovládání je z boku.

Na danou cenu vypadá televizor výborně a „může za to“ nejen úzký rámeček, ale zejména obruba z kvalitního plastu dole rozšířená tak, aby se na ni vešlo jméno „Samsung“. Ovládání je z boku.

Pohodová instalace, schované třídění

Podstavec je otočný, plastový, vyztužený plechem v rámci kterého se i otáčí. Televizor tentokráte dorazil bez dálkového ovladače, ale protože jsem ho měl zapůjčen se Samsung UE32EH5300 (viz recenze z 19. září), zkusil jsem ten a ukázalo se, že funguje… I když se bohužel nakonec ukázalo, že Samsung k UE32EH5300 dodává úplně její ovladač, než který mi byl zapůjčen.

Instalace dovolí buď zvolit pozemní vysílání nebo kabelové, nebo satelitní. Na jeden zátah se tedy typicky DVB-T a DVB-S instalovat nedá.

DVB-T je tradičně bezproblémové, i když se k ladění musíte poněkud proklikat. Pokud jde o DVB-S, tam už to je – taktéž tradičně – náročnější. Instalovat můžete buď jednoduše a rychle tzv. jednodružicový systém, nebo trochu pomaleji a složitěji systém vícedružicový, což v mém případě znamená tři. Upravit parametry můžete i manuálně, což je dnes zapotřebí poměrně často, ale já kupodivu tuner naladil plně automaticky. I když trochu více práce to při systému s více LNB je.

A třídění? U UE32EH5300 jsem napsal, že neumí třídit kanály a nemá ani „oblíbené kanály“. Není tomu tak. Jen nějaká „chytrá“ hlava vymyslela, že volba nebude jako obvykle v menu, nýbrž bude k dispozici pouze přes aplikaci Smart Hub (viz foto níže), které se dříve tuším říkalo internet&TV, nebo které někdo dnes říká Smart TV (je v tom momentálně trochu zmatek). Nakonec jsem na to přišel díky vám, čtenářům, takže moc děkuji. Někdo z vás se ptal, proč se třídění nenabídne na závěr instalace. To opravdu netuším, přišlo by mi to naprosto přirozené, ale hádám, že to asi velké trhy neřeší, takže to neřeší ani výrobce.

Setřídění kanálů není v menu a přijít na to, kde je, není jen tak. Přestěhovalo se totiž do aplikace Smart Hub sdružující ovšem zejména vstup na internet, do multimédií atd. Nyní ale naladěné stanice nikde jinde nesetřídíte.

Setřídění kanálů není v menu a přijít na to, kde je, není jen tak. Přestěhovalo se totiž do aplikace Smart Hub sdružující ovšem zejména vstup na internet, do multimédií atd. Nyní ale naladěné stanice nikde jinde nesetřídíte.

Ovládání většinou příjemné

Dálkový ovladač jsem bohužel neměl, takže se k němu vyjadřovat nemohu. Menu je však ovladatelné velice pohodlně, dá se v něm kolovat a je srozumitelně přeloženo do češtiny.

Výhrady lze ovšem mít ke Smart Hubu, jakési ústřední aplikaci ze které se jde na internet (klasický i widgetový) a ze kterého lze vstoupit i do multimédií a například do EPG. A ve kterém, jako jediném, jde ovšem také třídit kanály. Sama tato idea je hodně špatná a mám pocit, že Samsung možná za chvíli zruší i tlačítko Menu a vše přesune sem. Nicméně pokud třídění objevíte, dělá snadno jak na DVB-T, tak na DVB-S a v druhém případě i relativně svižně.

Televizor ještě neměl lokalizované EPG (to je jinak výborné) a lokalizována nebyla ani zabudovaná příručka e-manual. I když ta vám v praxi příliš nepomůže. Je totiž naprosto obecná a určena všem TV Samsung, včetně těch ve 3D.

Televizor ještě neměl lokalizované EPG (to je jinak výborné) a lokalizována nebyla ani zabudovaná příručka e-manual. I když ta vám v praxi příliš nepomůže. Je totiž naprosto obecná a určena všem TV Samsung, včetně těch ve 3D.

Výtečné EPG, ale bez lokalizace (nejspíše zatím)

Samsung EPG umí, a to mu zákazníků zvedá body. Ani tady není špatné. Co špatné! Je výborné a v podstatě nemá chybu – až na chybějící lokalizaci. Není na osm, ani na devět dnů, ale můžete jím listovat donekonečna. Zvuk a obraz se nepřeruší, u vybraného pořadu vidíte i část z podrobnějšího popisku a jeho začátek a konec.

Po zmáčknutí tlačítka OK můžete pořad buď nahrát (pokud máte zasunutou flash paměť), nebo se na něj nechat upozornit. Televizor se ale z pohotovostního režimu neprobudil. I to by ale mohl být – stejně jako chybějící čeština v EPG – problém raného kusu…

Manuální úpravy obrazu jsou na televizor s doporučenou koncovou cenou 18.990 Kč více než slušné. Ne vše ale budete potřebovat. Obraz je na danou třídu solidní.

Manuální úpravy obrazu jsou na televizor s doporučenou koncovou cenou 18 990 Kč více než slušné. Ne vše ale budete potřebovat. Obraz je na danou třídu solidní.

Spousta možností úpravy obrazu

Jakmile vstoupíte do tzv. Smart Hubu a tím pádem nejen na internet a zajímavé widgetové aplikace jako třeba trenér Fittnes (zatím v angličtině), dostanete se i na USB flash paměť a tudíž také na multimédia. V tomto případě to jde ale také rychleji přes tlačítko Source, které přepíná mezi jednotlivými vstupy.

V nastavení obrazu máte k dispozici čtvero předpřipravených režimů, včetně filmového, a každý z nich můžete upravit podle své chuti. Vše doplňují manuálních volby, kterých je – na danou třídu – více než dost a vedle základních parametrů v širokém rozmezí upravíte i podsvícení, vyvážení na bílou, teplotu barev, odstín pleti, poměr zelené a červené barvy a gama korekci. A pokud by to ještě bylo málo, vyladit si obraz můžete i po samostatných složkách modelu RGB.

Co se týče nastavení zvuku je pomalu jako vystřižen z vyšší třídy. K dispozici je pět přednastavených režimů, dva druhy virtuálního prostorového zvuku od SRS, přičemž jeden je zaměřen na vylepšení dialogů, a pětipásmový ekvalizér. Změny jsou často i dobře slyšitelné, a to není typicky u virtuálního zvuku tak častým jevem.

Televizoru ze začátku vůbec nefungovalo automatické přepínání poměru stran obrazu, až jsem si začal myslet, že za to může on. Nakonec jsem přišel na to, že Samsung má hned po instalaci volbu „Poměr stran obrazu 4:3“ nastavenu nikoli na 4:3, nýbrž na 16:9. A to pochopitelně nepřebije ani automatický režim poměru stran.

Po přepnutí volby na 4:3 už bylo vše v pořádku a televizor správně reagoval na příchozí signál WSS.

Ručně si poměr stran upravíte v dalších pěti režimech, což je sice dostatečné (několik z nich je určeno pro zvětšení obrazu), ale bohužel chybí 14:9 a ten se dnes hodí především pro ty z nás, co nemají rádi široká ramena, ale na druhou stranu jim 4:3 na rozměrné obrazovce připadá zbytečně malé.

Vyzkoušel jsem i připojení klávesnice s dotykovou destičkou, Logitech K400. Přes bezdrátový USB adaptér jsem se napojil bez potíží a na obrazovce se objevil kurzor i v souborovém manažeru v multimédiích. V internetu, a to především v otevřeném, tedy přes tradiční webový prohlížeč, který tento televizor rovněž podporuje, to může být velká pomoc.

Ekologická nastavení obnášejí nejen čidlo pro hlídání úrovně okolního osvětlení, volbu „Úspora energie“ regulující jas, či vypnutí při absenci signálu pro ty, co rádi u televize usínají. Je tu i volba „Osvětlení dle pohybu“, kterou najdete úplně jinde – v menu „Obraz“.

Ekologická nastavení obnášejí nejen čidlo pro hlídání úrovně okolního osvětlení, volbu „Úspora energie“ regulující jas, či vypnutí při absenci signálu pro ty, co rádi u televize usínají. Je tu i volba „Osvětlení dle pohybu“, kterou najdete úplně jinde – v menu „Obraz“.

Zanedbatelná spotřeba

Televizor jsem přepnul do továrního nastavení, tj. obraz byl v režimu „Standardní“, zvuk také a ekologické volby zůstaly vypnuty. Tím je myšleno čidlo sledující úroveň okolního osvětlení a volba „Úspora energie“, která spoří penízky nastavením stupně regulace jasu. Volba má pět úrovní, včetně „Vypnuto“, a dovoluje rovněž zcela vypnout obrazovku a nechat puštěný pouze zvuk. Samsung však nebyl v eko volbách důsledný a tak jednu najdete ještě v pokročilém nastavení v menu „Obraz“. Jde o „Osvětlení dle pohybu“ a zajišťuje – jak se můžete rovněž dozvědět ve výborné nápovědě, na kterou v menu narazíte všude – „snížení spotřeby řízením jasu podle pohybu“.

Po hodině měření jsem dospěl k 39 až 69 wattům, což je na LED podsvícení překvapivě velké rozpětí, a k průměrné spotřebě 50 W, což je určitě výtečné. Samsung spotřebu uvádí na 55 W, v pohotovostním režim pak na < 0,3 W, a to také není vůbec špatné. Zejména na danou třídu!

Souborový manažer je horší než u loňských modelů. Ne vždy se totiž dá bezproblémové přejet z levého do pravého sloupce, občas chybí i nějaký rozumný náhled na soubor.

Souborový manažer je horší než u loňských modelů. Ne vždy se totiž dá bezproblémové přejet z levého do pravého sloupce, občas chybí i nějaký rozumný náhled na soubor.

Výtečná kompatibilita, podprůměrný manažer souborů

Souborový manažer (viz fotografie výše) je stejný jako u dříve recenzovaného Samsung UE32EH5300. Přejít ze sloupce do sloupce, je někdy trochu náročné a například „šipka“ vpravo nemusí za určitých okolností stačit. Loňský rok bylo kupodivu ovládání naprosto intuitivní a bezproblémové. Jakmile se ale s manažerem vypořádáte, dočkáte se příjemného překvapení v podobě přehlednějšího výběru mezi multimédii promítanými přes rozhraní USB a přes lokální síť s DLNA. Tohle je už pohoda!

Kompatibilita je stále na výši. V muzice, jsem bez potíží uspěl s nejvyššími datovými toky v MP3 i WMA a také s formátem FLAC. Hudba se z reproduktorů neline typicky televizně hluše, ale i přes malou hloubku drtivé většiny panelu zní překvapivě dobře, k čemuž se ještě dostanu.

Fotografie jsou přehrávány svižně jak v JPG, či PNG, kupodivu ale také ve 3D (MPO) a v tomto případě jsou snímky automaticky převáděny do 2D. U BMP mi televizor napsal, že toto rozlišení není podporováno, a to měl snímek pouze 1497×1089 bodů.

Filmové titulky jsou co do velikosti volitelné ve třech stupních a uplatníte je jak u MKV (L4.0 či L4.1), tak u XviD či u X.264. Vždy byly také v plné češtině. HD nahrávky z kamer a fotoaparátů pracovaly v H.264, čistém MPEG-4 a AVCHD jak v rozlišení HD Ready, tak ve Full HD, což platilo i o formátu WMV HD. Tady ovšem bylo tu a tam při přehrávání a bočním či šikmém švenku kamery znát překreslování. Vidět o bylo i u velmi kvalitního Full HD videa (1 920×1 080 bodů), ale vzhledem k cenovce televizoru se tomu nikdo nemůže divit.

Když se podíváte spodní část panelu (vpravo), uvidíte možná před ní rozšíření v němž se skrývá reproduktor vyzařující směrem dolů. Na zvuku je to opravu znát. Jak také vidíte, v tomto místě je panel hlubší (46 mm), ve zbytku má pak jen nějakých 31 mm.

Když se podíváte spodní část panelu (vpravo), uvidíte možná před ní rozšíření v němž se skrývá reproduktor vyzařující směrem dolů. Na zvuku je to opravu znát. Jak také vidíte, v tomto místě je panel hlubší (46 mm), ve zbytku má pak jen nějakých 31 mm.

Solidní nabídka

Obrazově je televizor určen pro méně náročného diváka, což samozřejmě není nic proti ničemu. Resamplování, tedy převod z nízkého na vysoké rozlišení, je jednodušší a v multimédiích to nejspíše poznáte třebas i na 45 minutovém 350 MB seriálovém dílu. Obraz není v detailech tak cizelovaný (má tendenci v tmavších scénách i splývat), barvy jsou klasicky živější, ale je tu poměrně solidní pleťová i zelená barva. Ty si navíc lehce ovlivníte (utlumíte) v menu. Tím nejdůležitějším je ale v tomto okamžiku velice úsporný provoz v rámci samotného televizního vysílání, i když spotřeba v některých okamžicích (u některých operací, resp. v multimédiích) může trochu vystoupat. Stále je ale velice slušná, jak je vidět výše.

Co se audia týče, reproduktory vyzařují směrem dolů a v rámci třídy zní nadprůměrně a nikoli tradičně televizně, tedy utlumeně a zastřeně. Mimochodem panel televizoru je na podsvícení LED diodami v rámu poměrně hluboký – 46 mm, ale to platí pouze o spodní části, kde jsou rozšíření právě kvůli reproduktorům. Drtivá většina panelu je pak o zhruba 1,5 cm užší, takže se žádné nadměrné hloubky obávat nemusíte. Televizoru to bude výborně slušet i při pohledu z boku či na stěně a ještě se vám odmění propracovanějším zvukem.

Co dodat? Samsung UE40ES5700 má na danou, velice dobrou cenu obraz určitě odpovídající, má ale také lehce nadprůměrný zvuk a výtečnou výbavu. Pokud se poperete s tříděním (někdo z vás psal do diskuse u UE32EH5300, že musel dokonce zavolat na horkou linku Samsungu…), dostanete za slušné peníze slušný výrobek.

Na závěr jedna drobnost. Televizoru chybí analogový konektor VGA D-Sub pro připojení počítače, takže pokud byste ho chtěli využívat i tímto způsobem, budete se muset poohlédnout jinde. Maximálně byste mohli využít adaptéru HDMI-DVI, protože na jednom HDMI rozhraní to Samsung vysloveně uvádí. To mě napadá jako jediná možnost. Ale je pochopitelně pouze pro ty, kdo mají grafickou kartu s DVI nebo s HDMI výstupem.

Balení obsahuje:

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– uživatelská příručka je přímo v televizoru (obecná, pro všechny TV Samsung)

foto: autor a Samsung

Co říkáte na nové umístění volby pro třídění kanálů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).