Hlavní navigace

S HDTV jděte... do kabelů a na satelit!

9. 8. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Letošní podzim má kromě jiného přinést naprostý boom televize ve vysokém rozlišení obrazu. Něco jako HDTV už ostatně vysílá prostřednictvím O2TV a také v přechodném digitálním multiplexu C společnosti Telefónica O2 v Praze a Brně. Jenže v tomhle případě nejde o pravé HDTV, nýbrž přepočítávanou verzi programu ČT 1. Je ale pozemní vysílání tou správnou cestou, kudy by se měla HDTV v Česku ubírat?

Nejsou přijímače, nebudou diváci

O pozemním testu České televize ve vysokém rozlišení obrazu se toho napsalo už mnoho. Málokterý novinář ale mohl toto vysílání vidět, a to včetně autora této glosy. Přijímačů pro zemské digitální vysílání ve standardu MPEG-4, nadto HD ready, je na českém trhu poskrovnu, a pokud zrovna nejste abonenty služby O2TV, ke které Telefónica O2 dodává hybridní set-top-box pro příjem digitální televize přes pevnou telefonní linku i z pozemních vysílání, máte zkrátka smůlu.

K experimentování s pozemním HDTV se chce na podzim přidat i televize Nova. Naše nejsledovanější televizní stanice už od letošního jara vytrvale opakuje, že by ráda pozemně vysílala svůj program ve vysokém rozlišení, a to co nejdřív a na co největším možném území. Může k tomu mít dva důvody: snahu vyjít vstříc divákům, kteří už mají HD ready televizory a pro které by se Nova stala průkopníkem tohoto způsobu vysílání, ale také potřebu zaplácnout některou z plánovaných digitálních sítí, kterou by chtěla později obsadit pouze vlastními programy.

HDTV až po vypnutí analogu

Jisté je, že pozemní vysílání HDTV za současných podmínek, při nynější vybavenosti domácností HD ready přijímači a malou nabídkou televizorů a set-top-boxů schopných rozluštit signál zkomprimovaný v MPEG-4, je holý nesmysl. Zvlášť když desetitisíce a dnes už spíš statisíce diváků nakoupily set-top-boxy schopné rozluštit pouze vysílání ve standardu MPEG-2. Nesmyslem by ovšem bylo zahájení stálého, řádného vysílání v HD kvalitě. Nikoli testy. Ty jsou naopak důležité, aby provozovatelé dopředu vychytali všechny mouchy a byli připraveni na dobu, kdy už volnému či zakódovanému zemskému HD vysílání nebude nic bránit.

Takovou ideální dobou by bylo vypnutí analogového vysílání v celé České republice. První digitální sítě doplní další multiplexy a ty by se mohly zaměřit na vysílání ve vysokém rozlišení obrazu. Pouštět HDTV do multiplexů v době, kdy se přechází z analogového na digitální vysílání, by byl holý nesmysl, protože by se jím zbytečně zaplnil dost omezený prostor, jinak využitelný pro nové televizní stanice. Ať už půjde o onu šestici původních vítězů licenčního řízení na programové pozice v přechodných multiplexech B a C (členy Asociace digitálních televizí), nebo tematické kanály Novy, Primy a ČT.

Kabel a satelit jsou vhodnější

Kde by naopak měla HDTV odstartovat co nejdříve, jsou kabelové a IPTV rozvody, ale také satelit. Operátoři IPTV se už na takové vysílání připravují, frýdecko-místecká společnost Mattes AD příští týden v Praze představí první komerční vysílání filmového kanálu v HD kvalitě. Koncem tohoto měsíce má také začít test HD vysílání v rámci digitální kabelové televize od společnosti UPC v Praze (firma už zjišťuje rozšíření HD přijímačů u svých zákazníků). V září nebo říjnu UPC plánuje spustit komerční provoz digitálního kabelového balíčku HD programů. A aby to bylo kompletní, na podzim naplánoval start také nový český filmový kanál NonstopKino HD (který zřejmě zahájí provoz prostřednictvím IPTV sítě od Mattesu AD).

Pro kabel, IPTV a satelit jako nejvhodnější vysílací platformu televizí ve vysokém rozlišení mluví i datová, a tudíž i finanční náročnost takového vysílání. Jestliže se od zemského digitálního vysílání ve standardním rozlišení očekává, že přinese snížení nákladů na šíření signálu, pak pozemní vysílání programu v HD verzi žádné takové snížení nákladů nenabídne (spíš naopak). U kabelových a IPTV operátorů nemusí televize za šíření signálu platit, naopak operátoři rádi zaplatí provozovateli za to, že díky HD verzi jejich programu mohou zákazníkům nabídnout něco navíc. A podobné to je i u satelitu. Vzpomeňme si, jaké podmínky si pro zařazení do satelitních nabídek kladla televize Nova: veškeré náklady spojené s využíváním prostoru na satelitních transpondérech musí zaplatit operátor služby. Nova dodá pouze obsah.

HD programy budou spíše placené

Finanční náročnost na provoz HD kanálů i prostor, který tyto programy zaberou, povede operátory k jednoduchému závěru: že je nabídnou jako zvlášť zpoplatněné, premiérové stanice. Ostatně s tím počítá například UPC u své digitální kabelové televize. Ivan Hronec, generální ředitel české a slovenské pobočky filmové distribuční společnosti Spi International, v dubnovém rozhovoru pro server DigiZone.cz naznačil, že jimi připravovaný program NonstopKino HD bude součástí balíčku HD programů kabelové UPC a jeho cena se bude pohybovat od dvou set korun měsíčně výše. Provozovatel si bude od UPC účtovat polovinu peněz z konečné ceny produktu.

BRAND24

Nedá se očekávat, že by Nova a další velké televize chtěly v Česku provozovat pozemní digitální vysílání v HD kvalitě, aniž by příjem tohoto vysílání byl zpoplatněn. Majitel Novy, bermudská společnost CME, nyní testuje zemské digitální vysílání v HD kvalitě v Rumunsku a Chorvatsku. V obou případech se testy omezují na hlavní město a omezený počet diváků. Nova začne letos na podzim natáčet veškeré zpravodajské příspěvky v HD kvalitě, aby je mohla použít v budoucí HD verzi svého vysílání, ale to neznamená, že by nadobro opustila vysílání ve standardním rozlišení. Během plánovaného testu pozemního vysílání HDTV dokonce poběží z Barrandova dvě verze Televizních novin: v SD a HD rozlišení.

Hudba daleké budoucnosti

Pokud se někdy přejde ve velkém na HD pozemní digitální vysílání, nebude to dříve než za pět let. Tedy v době, kdy se diváci budou znovu „přezbrojovat“ digitálními přijímači a skončí éra dočasného řešení digitálního příjmu pomocí přídavného zařízení k analogovému televizoru – set-top-boxu. Ve chvíli, kdy se domácnosti začnou vybavovat integrovanými digitálními televizory schopnými přijímat digitální signál jak ve standardu MPEG-2, tak MPEG-4, a vesměs půjde o hybridní přijímače schopné i kabelového, IPTV a satelitního příjmu, nastane pravý čas pro zemské digitální vysílání HDTV. Ale i pak se budou televize hodně rozmýšlet, jestli toto vysílání nabídnou bezplatně.

Jaká digitální platforma je nejlepší pro HD vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).