Hlavní navigace

RTA: Prima vnímá své diváky jako rukojmí

2. 1. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
2. 1. 2007

Avizované přerušování programu televize Prima vysíláním Regionální televizní agentury (RTA) je od Nového roku realitou. Diváci se místo konce detektivního příběhu Hercula Poirota dočkali regionálních zpráv a vysílání hudební stanice Óčko s textovou zpravodajskou smyčkou v dolním pruhu obrazovky.

Prima na možnost přerušení upozorňovala během dne prohlášením, jehož součástí byly i věty: Televize Prima s těmito vstupy nesouhlasí, považuje je za neoprávněné, bohužel však nemůže danou situaci momentálně ovlivnit. Omlouváme se za tuto situaci, přestože k ní nedošlo vinou Prima TV. Děkujeme za pochopení. RTA ve svém tiskovém prohlášení komentuje dnes informace slovy: RTA je nucena konstatovat, že televize Prima porušuje své licenční podmínky, bere své diváky za rukojmí a prostředek nátlaku na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a dezinformuje diváky nepravdivými informacemi ve svém vysílání.

Tisková mluvčí Primy Jana Malíková včera uvedla: Doposud vstupy regionálních televizí do vysílání Prima TV upravovala dohoda, jejíž platnost skončila 31. prosince 2006. Přes veškerou snahu televize Prima o vstřícné jednání s regionálními televizemi v síti RTA nebyla uzavřena nová dohoda. Televize Prima proto považuje vstupy regionálních televizí RTA do vysílání od 1. ledna 2007 za neoprávněné vzhledem k neexistenci dohody, která by je upravovala a nesouhlasí s nimi. Bohužel do doby, než v této věci rozhodne RRTV, nemůže danou situaci nijak změnit.

DigiZone.cz kontaktoval předsedu RRTV Václava Žáka, na jehož úřad Prima spoléhá. Ten je ale rezervovaný: Možnosti Rady jsou velmi omezené. Problému se každopádně budeme věnovat na příštím zasedání. To proběhne příští úterý a středu.

BRAND24

Tiskové prohlášení RTA uvádí: Faktem je, že regiony RTA vysílají v souladu se zákonem 231/2001 Sb. i svými licenčními podmínkami. Je to naopak televize Prima, kdo porušuje licenční podmínku číslo 33, která jí přikazuje, aby své vysílání strukturovala tak, aby nekolidovalo s vysíláním regionů. Pokud by TV Prima dodržovala toto své licenční ustanovení, nemuseli být někteří diváci Primy překvapeni změnou ve programu TV Prima. Regionální televizní agentura vnímá situaci následovně: Prima se snaží vytvořit situaci, kdy zklamaní diváci budou atakovat členy RRTV, aby RRTV zasáhla. O tom, že regionální televize sdružené v RTA budou své licence od nového roku využívat beze zbytku, tzn. že budou vysílat plné tři hodiny denně, ví management Primy již dostatečně dlouhou dobu. Televize Prima se však zjevně rozhodla vyvolat konflikt a vzít si v něm diváky za rukojmí.

Zjišťujeme, zda Prima pokračuje v jednáních s RTA. Dřívější informace naleznete v aktualitě: Šest regionů bude od ledna denně tři hodiny bez Primy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).