Hlavní navigace

RRTV: Český rozhlas by měl provést revizi svých kmitočtů

3. 11. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
3. 11. 2005

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání doporučila Českému rozhlasu, aby provedl revizi stávajících kmitočtů a vyhnul se tak několikanásobnému pokrytí některých lokalit vysíláním stejných stanic z různých vysílačů. Jak uvedl server RadioTV, Rada tak chce zefektivnit využívání kmitočtového spektra, které je v podstatě naplněno a neumožňuje spuštění žádné další větší rozhlasové stanice v FM pásmu. Mluvčí rozhlasu Ladislav Pavlík v reakci pro RadioTV uvedl, že oficiálně zatím žádná výzva od Rady ani Českého telekomunikačního úřadu nepřišla.

BRAND24

Nový zákon o elektronických komunikacích hovoří mimo jiné i o celoplošnosti rozhlasového vysílání, a toto pokrytí je definováno minimálně devadesáti pěti procenty obyvatel České republiky. Ze stanic ČRo toto číslo naplňuje s jistotou stanice ČRo 1 – Radiožurnál, stanice ČRo 3 – Vltava se pohybuje kolem této hranice, stanice ČRo 2 – Praha tohoto čísla zdaleka nedosahuje, uvedl Pavlík. Současně je při analýze kmitočtových potřeb nutné vést v patrnosti zákonnou povinnost zabezpečovat regionální vysílání, krajská studia proto musí mít k dispozici rovněž potřebné kmitočty.

K případnému dalšímu omezování počtu vysílačů v jednotlivých sítích Českého rozhlasu se podle Pavlíka musí přistupovat velice zodpovědně a s kvalitně profesionálně zpracovanými podklady, neboť by mohly mít jednoznačně negativní dopad na posluchače v některých regionech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).