Hlavní navigace

Vlastimil Lakatoš: Antik Sat přijde jako první v Česku s TV archivem přes satelit

18. 9. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

AKTUALIZOVÁNO V srpnu si Antik Telecom rezervoval kapacitu družice Eutelsat 16 pro české a slovenské satelitní vysílání. Hodlá nabídnout 100 kanálů, třetinu v HD…

AKTUALIZOVÁNO, 20.9.2015: Podařilo se ještě sehnat odpověď na doplňující otázku týkající se podpory HbbTV – „Firmvér Hybridného boxu bude podporovať aj hbbtv štandard. Na našej strane už dochádza k finálnemu testovaniu…“

Vlastimil Lakatoš pracuje v Antik Telecom, s. r. o. jako šéf televizní divize, a i když se jeho funkce oficiálně jmenuje „Head of TV Services“, na vizitce má „IPTV Manager“. V každém případě má na starosti televizní vysílání a služby s ním spojené a věnuje se také tomu momentálně pro společnost nejdůležitějšímu, totiž přípravě nové satelitní služby Antik Sat pro Česko a Slovensko na družici Eutelsat 16, o čemž se opatrně a veřejně začalo mluvit už koncem minulého roku.

Antik Telecom hodlá být na českém trhu, ke kterému směřuje následující rozhovor, tuhým soupeřem, a nejde jen o zaregistrovanou satelitní kapacitu. Pracuje totiž s hybridní technologií, kterou zatím žádný ze stávajících poskytovatelů satelitního signálu nenabízí, takže svým zákazníkům poprvé přinese i přístup například k televizním archivům. To pochopitelně znamená mít set-top box napojený na internet…

Zmiňovaných asi sto televizních kanálů pak bude šířeno prostřednictvím Telecom Austria ze čtyř transpondérů družice Eutelsat 16 na pozici 16 stupňů východně. Obsah bude vysílán prostřednictvím tzv. Teleportu – vysílací stanice v obci Aflenz umístěné v rakouských Alpách.

Kanály budou kódované systémem Conax a Antik Telecom chce jednak dodávat vlastní set-top boxy a jednak i dekódovací moduly pro televizory vybavené satelitním tunerem. S výhodou by tak v druhém případě šel k obsluze využít jediný dálkový ovladač, a i s tímhle jsou na našem satelitním trhu potíže.

V Česku jsou momentálně tři poskytovatelé satelitního televizního signálu a pokrývají ho jak co do nabídky, tak co do ceny, poměrně komplexně. Prozraďte nám, jak se vlastně chcete odlišovat, a tudíž přilákat klienty?

Antik se stále snaží odlišovat od konkurence jinými službami, širokou nabídkou a atraktivními cenami. Jinak tomu nebude ani v případě satelitní televize, se kterou přicházíme do České republiky. Hlavní výhodou, kterou zákazníci ocení, je přístup do televizního archivu, což je v satelitní oblasti úplnou novinkou. Tak jako si zákazníci IPTV anebo OTT vysílání zvykli na masivní používání archivních služeb, tak bychom tuto věc rádi přinesli i zákazníkům satelitním, kteří jsou o ni ochuzeni.

Už znáte přesné datum vstupu na český satelitní trh? Pro ten slovenský je oznámen říjen 2015…

Po úspěšném vstupu na slovenský trh přejdeme plynule s naší nabídkou i na trh český. Předpokládá se, že několik měsíců po spuštění služby na Slovensku…

Služba se bude jmenovat Antik Sat nebo AntikSat?

Nemohu to ještě definitivně potvrdit, ale je to vysoce pravděpodobné.

Můžete nám tedy ve stručnosti představit vaši nabídku pro české zákazníky, případně připojit i nějaké cenové relace?

Naše satelitní služba bude postavená na malém počtu programových balíčků z důvodu jednoduché volby pro zákazníka. Konkrétní nabídka a ceny budou zveřejněné před spuštěním služby na území České republiky. Už teď ale mohu garantovat, že bude konkurenceschopná.

Vysílací satelitní stanice Teleport společnosti Telecom Austria v rakouských Alpách u obce Aflenz odkud se signál Antik Telecom šíří na družici.
Autor: Antik

Vysílací satelitní stanice Teleport společnosti Telecom Austria v rakouských Alpách u obce Aflenz, odkud se signál Antik Telecom šíří na družici.

Jaký plánujete prodejní model? Budete přístupové karty nabízet sami, přes partnery, nebo zvolíte nějakou kombinaci?

Prodej budeme realizovat prostřednictvím sítě satelitních prodejců, kterou jsme už v rámci Česka začali vytvářet. Dalším způsobem bude prodej v obchodních řetězcích a samozřejmě bude také možná objednávka prostřednictvím našich webových stránek. V krátkém čase bude také spuštěn portál www.antiksat.cz, na kterém se budou moci registrovat jak samotní zákazníci, tak prodejci našich služeb.

Budete sami dodávat i nějaké certifikované set-top boxy nebo vyžadovat nějaké kompatibilní? Pokud ano, v čem bude kompatibilita spočívat, resp. jaké je systémové minimum?

Samotná služba běží z důvodu lepší ochrany párovacím způsobem na kódovacím systému Conax. To znamená, že dekódovací karta musí byť spárovaná buď se samotným set-top boxem, nebo CA modulem; to v případě, že zákazník má televizní přijímač se zabudovaným tunerem DVB-S/S2. Zařízení (set-top box anebo CA modul), které chce zákazník pro tuto službu používat, musí být tudíž certifikované pro tento způsob kódování. Všechna uvedená zařízení budou plně k dispozici v naší prodejní síti.

V srpnu jste si rezervovali kapacitu družice Eutelsat 16 nejen pro vysílání na Slovensko, ale i do Česka s tím, že postačí pro šíření téměř sta televizní kanálů, a to včetně zhruba třetiny ve vysokém rozlišení. Jak se bude rozdělovat nabídka pro obě země? Bude podobná, nebo s ní budete operovat nezávisle?

Je pravdou, že na uvedené družici jsme si objednali kapacitu pro asi 100 kanálů. Už z historického hlediska je český a slovenský televizní trh velmi podobný a v některých případech až identický. Výběr kanálů byl proto připravován tak, aby byly vhodné pro obě tato příbuzná teritoria. Nabídka bude tudíž pro oba trhy až na některé výjimky (z legislativních důvodů) téměř identická.

Aplikace Antik TV Go v Apple AppStore. Existuje ale i verze mobilní televize pro Android a Windows.
Autor: Antik

Aplikace Antik TV Go v Apple AppStore. Existuje ale i verze mobilní televize pro Android a Windows.

Řadu zákazníků vedle filmových kanálů zajímají i služby typu mobilní televize. Ty zatím v Česku nenabízí žádný satelitní operátor, i když i na to se chystají. O Antiku je známo, že takovéto služby na Slovensku má…

Ano. Takovéto mobilní služby na Slovensku poskytujeme úspěšně už několik roků, a to na všech nejrozšířenějších operačních systémech, tedy Android, iOS a Windows 8. A také na všech typech zařízení, jako jsou chytré telefony, tablety a i samotná PC. Připravovaná satelitní služba má pak zákazníkovi přinést komplexní televizní služby v rámci jednoho poplatku, to znamená včetně přístupu do mobilní aplikace. Jsme přesvědčeni, že moderní televizní zákazník upřednostní ty operátory, kteří mu poskytnou kompletní a ucelené televizní služby.

Zmínil jste přístup do televizních archivů, tedy tzv. hybridní vysílání, které je známé z pozemního DVB-T. O co konkrétně půjde?

Ano, rádi bychom zákazníkům naší satelitní televize přinesli služby, které jsou považované v oblasti satelitu za úplně neznámé, přičemž zákazníci jiných platforem, hlavně IPTV a OTT, je využívají standardně. Myslíme tím hlavně archivní služby u nejpopulárnějších kanálů, a to na sedm až 20 dnů zpětně v závislosti od samotných provozovatelů těchto stanic. Pro zákazníka je komfortní, když se může na svou oblíbenou relaci z doby před několika dny podívat v čase, který mu vyhovuje. Zároveň nad rámec zmiňovaných 100 programů chceme hybridní platformu využít i na šíření dalších kanálů, které ještě více rozšíří naši nabídku.

Můžete nám říci, v jakém kodeku a případně s jakým datovým tokem budete SD, resp. HD kanály šířit? Bude to u všech kanálů stejné?

Všechny kanály budou šířeny v kodeku H.264. Průměrné hodnoty datového toku pro SD jsou 2 Mb/s a pro HD kanály to bude 6 Mb/s. Byli bychom rádi, aby nás zákazníci vnímali jako operátora, který přináší nejmodernější služby. Všechny novinky pak nasazujeme prostřednictvím pravidelných aktualizací softwaru set-top boxu.

Kódujete systémem Conax. Budou se vaši zákazníci střetávat s problémy, které jsou známy typicky u Skylinku a jeho Irdeta? Mám na mysli to, že odjedu na měsíční dovolenou, nebo prostě služby nějakou dobu nepoužívám, a po návratu domů mi satelitní příjem nepracuje, i když řádně platím. Tedy dokud nepožádám o opětnou reaktivaci karty…

Výhodou párovacího systému Conax je to, že vaše dekódovací karta je pevně svázaná s vaším zařízením, ať už je to set-top box, nebo CAM modul a karta, a tedy uvedené problémy jsou vysoce nepravděpodobné. Dalším důvodem, proč jsme se rozhodli pro tento způsob kódování, je vyšší bezpečnost poskytovaného obsahu.

Jaký hardware budou vaši zákazníci potřebovat pro příjem? Předpokládám, že průměr paraboly nebude obdobný jako u Astry…

BRAND24

Doporučené požadavky budeme přesně definovat a půjde o celý řetězec zařízení od samotných parabol, konvertorů, koaxiálního kabelu a set-top boxů až po CA moduly a dekódovací karty. Co se týká průměru paraboly, doporučená velikost je od 90 cm.

Děkuji za rozhovor.

C. V. – Ing. Vlastimil Lakatoš (*1979) působí v Antik Telecom jako tzv. Head of TV Services, a má tudíž na starosti televizní vysílání a služby s ním spojené. Vysokoškolské studium ukončil v roce 2004 na Technickej univerzite v Košicích. Následně absolvoval čtyřletý pracovně-studijní pobyt ve Velké Británii, který ukončil získáním renomovaných jazykových certifikátů na univerzitě v Cambridge – Certificate of Advanced English (CAE), Business English Certificate Preliminary (BEC Preliminary) a Business English Certificate Vantage (BEC Vantage). Od roku 2009 pracuje pro společnost Antik Telecom, která poskytuje široké spektrum televizních platforem – IPTV, OTT, DTH.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).