Hlavní navigace

Rok 2015 na satelitu: Proměna Digi TV, konec Novy HD ve Skylinku i prolomení PowerVu

1. 1. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Letošní podzim přinesl na satelitu i start prvních kanálů ve formátu Ultra HD. Jedná se většinou o demo smyčky, k dispozici je ale už i pár klasických stanic, jako je třeba Fashion 4K.

Satelitní služba Digi TV má konečně nového vlastníka

Satelitního operátora Digi TV, respektive jejího provozovatele, společnost Digi Czech Republic, koupila prostřednictvím skupiny Lama Energy, již vlastní podnikatel Petr Lamich, firma Lufusions. Transakci začal prověřovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a později ji bez problémů povolil. Potvrdila se tak informace, kterou již v polovině června loňského roku přinesl rumunský deník Ziarului Financiar. Server DigiZone.cz se tehdy obrátil na mluvčího skupiny Lama Energy Andreje Čírtka, ten se ale k údajným spekulacím odmítl jakkoliv vyjádřit.

Původní majitel Digi TV, společnost RCS&RDS, už rozprodal tuto satelitní televizi na několika evropských trzích, například v Rumunsku nebo na Slovensku. Podobný krok se dal tedy dříve nebo později očekávat i v České republice. U našich východních sousedů koupila satelitního operátora společnost Slovak Telekom, provozovatel služeb Magio TV a MagioSat. Satelitní služba Digi TV o sobě dala loni vědět zařazením programů ve vysokém rozlišení (HDTV), začala nabízet HD boxy Kaon a také možnost příjmu stanic na vlastních přijímačích prostřednictvím CI modulu. V médiích se objevila také její reklamní kampaň.

Stejným způsobem vkládáme kartu i do modulu.
Autor: Digi Czech Republic

CI modul satelitní služby Digi TV je jednou z novinek tohoto operátora

Antik Sat se připravuje na expanzi do Česka

Trh satelitní televize v České republice čeká významná novinka. Na náš trh plánuje vstoupit další hráč, který začne poskytovat služby v tomto segmentu. Oním subjektem bude společnost Antik Telecom, štika mezi slovenskými telekomunikačními operátory. Naši čtenáři ji znají především díky její slovenské IPTV platformě, kde kombinuje klasické vysílání s multimediálními službami. O možném vstupu Antiku na pole satelitní televize v České republice se prozatím spekulovalo, nebylo ale jasné, zda-li se tak nakonec skutečně stane. Zda se bude jmenovat jako její slovenská varianta, tedy Antik Sat, je v tuto chvíli prozatím otázkou, ale dá se to očekávat. Antik bude chtít bezpochyby zaútočit především na dominantní pozici Skylinku, který má v České republice a na Slovensku přibližně dva miliony aktivních přístupových karet.

Kdy by měla satelitní služba Antik Sat na našem trhu odstartovat? Naším cílem je spuštění služeb neodkládat a popravdě neexistuje pro to ani žádný důvod. V každém případě chceme být s nabídkou pro českého diváka k dispozici několik měsíců po startu na Slovensku (tam má Antik Sat zahájit ostrý provoz 31. března, pozn. red.), přiblížil serveru DigiZone.cz Peter Blaas, ředitel rozvoje společnosti Antik. Veškeré podrobnosti ohledně programové nabídky, balíčků a cenové politiky si pochopitelně nechává operátor na později. Navíc, jednání jsou v tuto chvíli v běhu, takže stejně by nebyly nejočekávanější informace o novém hráči kompletní. Podle Blaase chce operátor na konkurenci zaútočit především svými tradičními výhodami. Strategie Antiku je u všech služeb v podstatě shodná. Přinášíme něco jiného, a to všechno za velmi dobrou cenu. V případě satelitní televize půjde především o hybridní služby, přiblížil šéf rozvoje firmy.

Vysílací satelitní stanice Teleport společnosti Telecom Austria v rakouských Alpách u obce Aflenz odkud se signál Antik Telecom šíří na družici.
Autor: Antik

Vysílací satelitní stanice Teleport společnosti Telecom Austria v rakouských Alpách u obce Aflenz, odkud se signál Antik Telecom šíří na družici.

Operátor Skylink navýšil Servisní poplatek

Satelitní operátor Skylink od 1. dubna zvýšil takzvaný Servisní poplatek o více než dvacet korun, konkrétně z dosavadních 33 korun/měsíc na 55 korun/měsíc. O plánované změně informovali zástupci provozovatele, společnosti M7 Group, důvodem jsou mimo jiné zvyšující se náklady na distribuci programů v základní nabídce. Servisní poplatek, který má sloužit mimo jiné na úhrady fungování zákaznického centra, se naposledy zvyšoval před dvěma lety, v prosinci 2013. Tehdy však byla jeho výše upravena pouze kosmeticky – z 29 Kč/měsíc na 33 Kč/měsíc. Skylink je satelitním operátorem s nejvyšším počtem dekódovacích karet v České republice a na Slovensku.

Cenově nejvýhodnější variantou zůstala pravidelná měsíční platba prostřednictvím služby SIPO nebo inkasa z účtu, upozornil operátor a doplnil:Nové podmínky se budou jednotlivých zákazníků týkat postupně, v závislosti na datu splatnosti SP pro danou dekódovací kartu. Pro karty s předplaceným SP nebo některým z programových balíčků Skylink na období delší než do 1. 4. 2015 budou nové podmínky účinné až k poslednímu dni předplaceného období. Předplatitelé některého z placených balíčků se o Servisní poplatek starat nemusí. Zdražení se týká i Slovenska. Zde bude stát SP měsíčně 2 eura.


Zdroj: Skylink

Operátor Skylink už se v minulých letech orientoval na šíření stanic v HD rozlišení

Skylink přišel o HD verze kanálů Novy

Mediální skupina Nova přestala v polovině srpna poskytovat satelitnímu operátorovi Skylink vysílání svých stanic ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), které byly umístěné v jeho základní nabídce. V relativně stručném oficiálním vyjádření o tom informovala novináře mluvčí Novy Anna SucháSe společností Skylink jsme se nedohodli na spolupráci týkající se distribuce HD kanálů. K jejich vypnutí došlo ve středu 12. srpna 2015 ve 14h. Naše HD kanály nadále nebudou zahrnuty v nabídce Skylinku, napsala Suchá. HD distribuce ve Skylinku byla dočasně nahrazena SD vysíláním.

Tuto skutečnost serveru DigiZone.cz potvrdil i Jaromír Glisník, člen představenstva M7 Group, která satelitní službu Skylink provozuje. Glisník doufá, že jednání s mediální skupinou Nova budou pokračovat a klienti se HD kanálů v nabídce největší české satelitní služby opět dočkají. Proč k přerušení distribuce došlo, nechtěl šéf Skylinku specifikovat s tím, že by to budoucím jednáním mohlo uškodit. Divákům, kteří nechtějí přijít o atraktivní obsah ve vysokém rozlišení na kanálech Nova, Nova Cinema a Fanda, doporučujeme začít využívat služby některého z operátorů nabízejících HD kvalitu, uvedla doslova Anna Suchá.


Autor: repro foto Nova HD

HD kanály Novy budete aktuálně v nabídce operátora Skylink hledat marně

Kódovací systém PowerVu podlehl hackerům

Nejdiskutovanějším tématem satelitních fór po celém světě se v dubnu stalo prolomení dekódovacího systému PowerVu, na nějž upozornili v diskusním fóru serveru DigiZone.cz jeho čtenáři. Kryptování, které považovali satelitní diváci i odborníci za neprolomitelné, zajistilo bezpečnost po řadu let. PowerVu vydržel asi 20 let, to nevydržela ani „neprolomitelná“ DRM ochrana Denuvo na hry nebo jiný satelitní systém, napsal v diskusi uživatel Jaroslav Honzík, který označil tuto skutečnost za rekordní, která by si zasloužila zaznamenat v Guinessově knize.

Kódovací systém PowerVu je zvláštní tím, že byl zabudován do dekodéru (přijímačů), které měly k dispozici samotní operátoři placených služeb. Jednalo se tedy především o kabelové a IPTV služby. Dekódování signálu následně probíhalo hardwarově. Subjekty, které ho měly nasazené, se tak chránily proti takzvanému cardsharingu (sdílení dekódovacích karet) i softwarové emulaci, kdy v přijímači kartu operátora nahrazuje textový (datový) soubor s vloženými klíči pro příjem dané platformy. Před několika lety se touto cestou před změnou kódování hojně sledovala, pochopitelně nelegálně, satelitní služba Digi TV.


Autor: Falcon

Piráti opět zaútočili

Stručně

Placená satelitní televize Sky působící ve Velké Británii, německy hovořících zemích a Itálii neuspěla u českých soudů s žalobou proti provozovateli služby Skylink lucemburské společnosti M7 Group. Sky žalovala Skylink právě kvůli tomuto označení, protože jí připadalo až příliš podobné jejímu názvu.

Lukáš Polák: Skylink může nadále používat své jméno, placená televize Sky s žalobou neuspěla

V České republice se od pondělí 26. října začal prodávat první satelitní box, který zvládne zpracovat 4K rozlišení, tedy formát Ultra HD. Zajímavá zpráva je to zejména pro ty, kteří nemají televizor s podporou tohoto obrazu. Výhodou je skutečnost, že VU+ Solo 4K zvládá i zpětnou konverzi do formátu Full HD.

Lukáš Polák: V Česku se začal prodávat první satelitní 4K set-top-box, připojíte ho i ke „starší“ TV

Se začátkem hlavní televizní sezóny jsme se letos dočkali pomyslného boomu vysílání v rozlišení Ultra HD (4K). 1. září spustil na satelitu Astra, pozice 19,2 stupně východně, své nekódované vysílání program Fashion 4K, sesterská stanice televize Fashion One, v průběhu 2. září začalo na konkurenční družici Hotbird promovysílání nového kanálu FunBox 4K a včera odstartovala pearl.tv UHD 4K.

Lukáš Polák: Boom kanálů v Ultra HD začíná, FunBox 4K spustil nekódované promo na satelitu

Ukázka z vysílání stanice FunBox 4K
Autor: forum.transponder-news.de

Ukázka z vysílání stanice FunBox 4K

Slovenská veřejnoprávní televize RTVS začala vysílat v dubnu na satelitu Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně, své programy Jednotka a Dvojka ve vysokém rozlišení (HDTV). Jde o definitivní distribuci, která již nebude vyžadovat odpojení těchto programů. Satelitní šíření zajistí slovenský telekomunikační operátor Towercom.

Lukáš Polák: Jednotka HD a Dvojka HD míří na satelit, RTVS je nabídne na vlastních kartách

Definitivní ukončení vysílání oznámila nabídková a esoterická televize Active TV, která v poslední fázi fungovala už jen na satelitu. Po květnovém odchodu z DVB-T, kde působila nejprve v celoplošném multiplexu 3 Českých Radiokomunikací a poslední dva měsíce pak v konkurenčním multiplexu 4 Radima Pařízka, zmizela i ze satelitu.

Jan Potůček: Active TV definitivně ukončila vysílání. Pokud ho do roku neobnoví, přijde o licenci

Rodina kanálů slovenské televizní rodiny Joj Media House se rozšířila od čtvrtka o další stanici. Svůj start si na 1. ledna 2015 v šest hodin ráno naplánoval tematický okruh Rik. Doplnil tak stávající portfolio televizí Joj, Plus, Wau a Senzi. V České republice je stanice dostupná prostřednictvím satelitu Astra 3B v platformě Skylink.

Lukáš Polák: O dětské diváky bude bojovat další televize, zítra startuje tematický kanál Rik

Ukázka ze zkušebního vysílání slovenské dětské televize Rik
Autor: repro foto Rik (pro DigiZone.cz Čestmír Polák)

Ukázka ze zkušebního vysílání slovenské dětské televize Rik

Satelitní operátor Skylink, respektive jeho provozovatel, lucemburská skupina M7 Group, zveřejnil začátkem ledna seznam změn, které proběhly v průběhu tohoto měsíce na pozici 23,5 stupně východně. Pro další sledování všech nových i stávajících televizních programů bylo potřeba znovu naladit tyto programy na satelitním přijímači.

Lukáš Polák: Skylink avizuje lednové přelaďování na satelitu, zveřejnil plánované změny

Satelitní operátor Skylink zařadil do své nabídky od května tematický kanál Kino Barrandov, druhou ze stanic společnosti Barrandov Televizní Studio, která provozuje plnoformátovou TV Barrandov. Později se zde objevily i sesterské programy Barrandov Plus a Barrandov Muzika. Provozovatelem druhé jmenované stanice je stejnojmenná firma mediálního bosse Jaromíra Soukupa.

Lukáš Polák: Kino Barrandov je na satelitu, do nabídky ho zařazuje operátor Skylink

Dokumentární stanice KinoSvět zahájila celodenní vysílání v satelitní službě Skylink. Doposud byl tento program k dispozici na pozici 23,5 stupně východně jako dvouhodinové okno v době od 20 do 22 hodin, tedy v mezidobí, kdy ukončila vysílání dětská stanice Minimax a než odstartoval erotický program Leo TV.

Lukáš Polák: KinoSvět začne vysílat od zítřka v satelitní službě Skylink po celý den

Dokumentární stanice kinoSvět začala vysílat v širokoúhlém formátu
Autor: repro foto kinoSvět

Dokumentární stanice kinoSvět

Rakouská veřejnoprávní televize ORF ukončila k 30. červnu oficiálně nasazení kódovacího systému CryptoWorks, jehož podpora byla ukončena již před několika lety, a řada kanálů tak byla dříve, případně později, přístupná prostřednictvím takzvané softwarové emulace (EMU) označované na diskusních fórech díky své zkratce také jako „pštros“.

Lukáš Polák: Rakouská ORF odpojila na satelitu systém CryptoWorks, softwarová emulace skončila

Zasedání Evropské komise (EK) a přenosy dalších jednání, které s ní souvisí, jsou již přenášeny na satelitu ve vysokém rozlišení obrazu. Novinku zveřejnila sama EK. Vezměte, prosím, na vědomí, že od 26. ledna 2015 budou kanály EbS a EbS+ (Europe by Satellite, tedy Evropa ze satelitu, pozn. red.) vysílat ve vysokém rozlišení, informoval jeden z orgánů fungujících v rámci Evropské unie (EU).

Lukáš Polák: Evropská komise jde s dobou, nekódované vysílání na satelitu překlopí do HD

Lucemburská společnost M7 Group působící v zemích Beneluxu, České republice, na Slovensku, v Rakousku a Maďarsku obohatila programovou nabídku o novou tematickou stanici QYou. Do nabídky Skylinku se v letošním roce dočkaly mimo jiné i stanice E! Entertainment, Reality Kings TV, Nautical HD nebo Outdoor Channel HD.

Lukáš Polák: Skylink zařadí do nabídky kanál QYou, unikátní stanici s internetovým videem

BRAND24

Od 7. dubna se staly součástí nabídky satelitní služby fre­eSAT tematické kanály Fine Living a Food Network, vyřazen byl naopak program Blackbelt TV s bojovými uměními. Informovala o tom společnost Chillicom, která provozovatele služby, společnost UPC DTH, na českém trhu zastupuje.

Lukáš Polák: Fine Living a Food Network nabídne na satelitu i freeSAT, vyřadí Blackbelt TV

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).