Hlavní navigace

Robert Záruba: O tom, že nebudeme mít hokej ze ZOH 2014 Soči, víme už od května

19. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„Vím to asi půl roku, novinka mě zastihla v květnu před odletem do Stockholmu,“ napsal komentátor České televize na svůj blog

Žádná překvapivá novinka, ale několik měsíců stará zpráva – tak zhodnotil komentátor a autor projektů olympijského vysílání Robert Záruba informaci o tom, že Česká televize nebude vysílat hokejový turnaj ze ZOH 2014 v Soči. Práva na tento sport získala exkluzivně televize Nova. Už v létě pronikla na veřejnost informace, že na Slovensku zakoupila tytéž zpráva televize Markíza, kterou s Novou pojí stejný vlastník. Nova však nechtěla koupi olympijského hokeje až do začátku října nijak komentovat.

K TÉMATU: Olympijský hokej ze Soči 2014 bude na Nově a Fandovi. Zbytek na Nově Sport, Voyo.cz a ČT

Oficiálně se tato informace dostala do médií až 10. října, kdy ji krátce po sobě potvrdila Nova i ČT. Kavčí hory zakoupily kompletní práva pro volné vysílání ZOH 2014 Soči vyjma hokeje, Nova získala pro volné vysílání hokej a celý zbytek olympiády může odvysílat na placených kanálech, tedy Nově Sport a internetové službě Voyo.cz. Letos se totiž poprvé práva pro olympiádu prodávala nikoli jako celek, ale po balíčcích jednotlivých sportů, přičemž každá televize podávala vlastní tajnou cenovou nabídku.

ČTĚTE TAKÉ: Olympijský hokej ze Soči bude na Slovensku vysílat Markíza

Podle Záruby ČT věděla, že olympijský hokej nezíská, již od května. „Vím to asi půl roku, novinka mě zastihla v květnu před odletem do Stockholmu. „Nemáme hokej v Soči, Nova nás přeplatila, a to celkem výrazně,“ tak nějak mi to oznámil ředitel ČT 4 Jiří Ponikelský,“ napsal komentátor na svém blogu na webu České televize. „Nabídkou jsme trefili všechny balíčky až na zlaté vajíčko = „jeden sport exkluzivně dle výběru vítěze, který svou volbu oznámí rok před zahájením her“ = v našich zemích hokej. Porovnání nabídek jednotlivých televizí ukázalo, že jsme neměli vůbec žádnou šanci,“ dodal.

KOMENTÁŘ K VĚCI: Poslední olympiáda pod taktovkou České televize?

BRAND24

Nova však podle Záruby riskuje, protože není vůbec jisté, zda kluby ze zámořské NHL pro olympiádu v Soči uvolní své největší hvězdy. Po nevyžádané výluce, teprve druhé v novodobé historii soutěže, si totiž budou chtít spravit chuť a kvůli olympiádě NHL zřejmě nepřeruší. Záruba také míní, že vysoká nabídka, kterou Nova za hokej podala, bude mít podobný efekt jako koupě práv na fotbalové Euro 2008, které vysoko přeplatila Prima.

„Vůbec nezávidím kolegům z Novy úkol vyrovnat reklamou součet nákladů za přenosy a cenu TV práv tak, aby celá operace skončila na nule nebo mírným výdělkem. Pro Primu skončilo účtování 2008 katastrofou, jakou by už asi nikdo na našem televizním trhu nechtěl zažít,“ upozornil komentátor. Česká televize bude moci z olympijského hokeje v Soči vysílat jen hodinový sestřih denně. Nova turnaj patrně rozdělí mezi svůj hlavní kanál a Fandu, kterého šíří také volně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).