Hlavní navigace

Revoluce v Českém rozhlase: regiony se vrací na staré členění krajů, bude jich sedm

22. 6. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Všichni ředitelé krajských studií ČRo dostali výpověď. Telefónica připravuje vstup O2TV na novou vysílací platformu. Jolana Voldánová skončila s moderováním Událostí ČT.

Rozhlas odvolal všech deset ředitelů krajských studií

Rada Českého rozhlasu rozhodla o odvolání ředitelů regionálních studií. Stalo se tak na návrh generálního ředitele veřejnoprávní instituce Petera Duhana. Informovala o tom agentura ČTK. Krok byl předem ohlášen a souvisí s plánovanou restrukturalizací regionálního vysílání. Dosavadní šéfové regionálních studií budou vykonávat své pozice až do nástupu nového vedení. Výběrová řízení byla vypsána v úterý, vítězové by měli být známi nejpozději v září a jmenováni k 1. říjnu. Studia tak budou sílit ve východních Čechách, severních Čechách, západních Čechách, jižních Čechách, Praze, jižní a severní Moravě.

„Půjde o celkem šest ředitelů, konkrétně pro Brno, dále pro Ostravu spolu s Olomoucí, pro Vysočinu a České Budějovice, pro Plzeň a Karlovy Vary, pro studio Sever včetně Liberce a sloučené pracoviště Hradce Králové a Pardubic,“ připomněla ČTK. Jan Menger, který je náměstkem generálního ředitele Duhana pro regiony, bude nově řídit i spojenou Reginu a Region Střední Čechy. Uchazeči o posty vedení regionálních studií musí mimo jiné mít vysokoškolské vzdělání a pětiletou praxi, respektive středoškolské vzdělání a desetiletou praxi. Chystané změny pak mají vést ke vzniku takzvaného národního okruhu.

Vlnu nevole zvedlo mezi zájemci sloučení tří stanic mluveného slova do jedné.
Foto: Český rozhlas

Český rozhlas připravuje rozsáhlou reorganizaci svých regionálních studií, některá budou nově spadat pod větší studia v sousedním kraji

Jolana Voldánová po 18 letech končí v Událostech ČT

Odchod z týmu moderátorů hlavní zpravodajské relace České televize Události oznámila Jolana Voldánová. Na závěr nedělní relace uvedla, že se po 20 letech působení v ČT a 18 letech moderování Událostí rozhodla pro změnu. “Moderátorský tým Událostí jinak zůstává stejný, na mém místě se objeví Daniela Písařovicová,” řekla Voldánová. Zároveň nevyloučila, že se časem na televizní obrazovku vrátí v jiném pořadu. Voldánová byla společně s Marcelou Augustovou jedinou moderátorkou Událostí, která v této relaci setrvala i po loňské razantní změně.

Daniela Písařovicová se loni účastnila výběrového řízení na nové moderátory Událostí, vedení zpravodajství ČT ale nakonec dalo přednost Anetě Savarové. Písařovicová tak zůstala moderátorkou ekonomických relací na zpravodajském kanálu ČT 24. Z dřívějších moderátorů Událostí, kteří provázeli hlavní zpravodajskou relací ČT do loňského dubna, ve zpravodajství a na obrazovce zůstal jen Bohumil Klepetko, který posílil tým moderátorů Událostí, komentářů na ČT 24.

Jolana Voldánová se rozloučila s diváky
Repro foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Jolana Voldánová se loučí v nedělních Událostech s diváky České televize a oznamuje, že po 18 letech moderování odchází z hlavní zpravodajské relace

O2TV se chystá vstoupit na novou platformu. Mobilní?

Rozšíření placené digitální televize přes pevnou linku O2TV na další vysílací platformu připravuje česká pobočka společnosti Telefónica. Novinářům rozeslala pozvánku na setkání, během něhož příští čtvrtek 27. června prozradí další podrobnosti. Dopředu se ale dá očekávat, že O2TV už nebude svázána pouze s pevným připojením, ale dostane se i do mobilních zařízení. „Naše digitální televize prochází velkou obměnou, a tak jsme si řekli, že u toho nesmíte chybět,“ píše v pozvánce Blanka Vokounová z tiskového oddělení Telefóniky.

O2TV už déle než rok stagnuje počet předplatitelů, který se drží okolo 140 tisíc. Služba se v minulosti opakovaně potýkala s různými výpadky a technickými problémy. Na rozdíl od největší české kabelové společnosti UPC se jí ale zatím daří alespoň držet stejný počet zákazníků a neklesat.


Foto: archiv DigiZone.cz

O2TV se chystá vstoupit na novou vysílací platformu, Telefónica příští týden oznámí, o jakou půjde. Pravděpodobně však umožní její bezdrátový mobilní příjem.

Stručně

Změnit zavedenou praxi, že pořady nevhodné pro děti a mládež mohou televize vysílat až po 22. hodině a nejpozději do šesté ráno, chce předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Kateřina Kalistová. Na konferenci Digimedia 2013 nastínila možnost úpravy zákona tak, aby bylo možné už od 20. hodiny vysílat filmy vhodné pro mládež starší 16 let. „Většina filmů, které se televize snaží nasadit na 20. hodinu, obsahuje scény, které mohou narušit psychický a morální vývoj dětí a mládeže,“ vysvětlila Kalistová.

Nového výkonného ředitele má od minulého týdne společnosti UPC DTH, která je mimo jiné v České republice a na Slovensku provozovatelem satelitní televize freeSAT by UPC Direct. Na tuto pozici nastoupil dosavadní šéf financí Michael Lee. Bude tak velet veškerým aktivitám, které souvisejí s tímto úsekem ve střední a východní Evropě, kromě již zmiňovaných zemí také v Maďarsku a Rumunsku. Podle oficiální tiskové zprávy se Lee v top managementu osvědčil a vyšší post tak získává za svoje zásluhy. Pozici finančního ředitele UPC DTH vykonával od roku 2010.

Prima family si v pondělí poprvé vyzkoušela, jaké to bude během letních prázdnin, když nebude vysílat svůj vztahový seriál Cesty domů. Propad ve sledovanosti po 20. hodině byl citelný. Zatímco Cesty domů běžně překročují hranici devíti set tisíc diváků a občas stoupají i nad milionovou hranici, televize se musela včera v prime timu díky německo-britskému romantickému filmu „Robin Pilcher: Když láska nestačí“ spokojit pouze s 439 tisíci diváky (share 13,51 %). Znatelně se propadly i následující Vylomeniny, které vidělo 292 tisíc diváků (share 13,52 %). Celodenní podíl Primy family byl 14,58 %, v prime timu 13,72 %.


Foto: FTV Prima

Na Primě family tento týden začala letní přestávka seriálu Cesty domů, což vedlo k dost podstatnému snížení sledovanosti této televize

Televize Nova rozšířila svůj videoportál Voyo.cz také na platformu Android. Na konferenci Video Internet Forum, kterou dnes pořádal server DigiZone.cz, to řekl vedoucí placených služeb Novy Petr Horák. „V současné době si od tohoto kroku hodně slibuje. Chceme získat nějakých 10 % zákazníků navíc, kteří sledují tituly prostřednictvím chytrých zařízení,“ konstatoval Horák. Podle jeho slov má Voyo v současné době v České republice přibližně 26 tisíc platících zákazníků, kteří mají k dispozici okolo 1800 filmových a seriálových titulů.

Slovenský regulátor médií, Rada pro vysílání a retransmisi (RVR), informoval, že na svém posledním zasedání udělil celoplošnou digitální licenci chystanému tematickému kanálu Slovak Sport TV 2. Ten má být konkurencí například k již existujících programům tohoto typu, především Nově Sport a Sport TV (Sport 1 a Sport 2). Stanice bude dostupná jak na Slovensku, tak i v České republice. Z původního Slovak Sportu se naopak má stát neplacený kanál, který bude dostupný pouze u našich východních sousedů. Provozovatel televize počítá s jeho šířením i v lokálních DVB-T multiplexech.

Komerční televizní vysílání v Česku slaví významné výročí. Přesně před 20 lety, konkrétně 20. června 1993, odstartovala na našem trhu první čistě privátní televize. Šlo o Premiéru TV, z níž později vzešla stanice Prima, která od loňského roku vysílá pod názvem Prima family. Významné výročí dnes připomněla agentura ČTK. Premiéra TV byla nejprve držitelem licence pro Prahu a okolí, jíž získala v listopadu 1992. Rok po svém startu získala Premiéra TV další licenci, která ji spolu s regionálními studii umožnila vysílat po celé republice.

BRAND24

V budově hudební televize Óčko na pražské Vrchlického ulici došlo k havárii vody. Prostory televize byly téměř kompletně vytopeny. Serveru DigiZone.cz to potvrdil technický ředitel stanice Lukáš Hnilička. „Co se týká vysílací části, tedy techniky, ta naštěstí přežila bez újmy. Kompletně ale byla vytopena kancelářská a produkční část včetně studia,“ popsal DigiZone.cz Hnilička. V současné době vysílá televize v nouzovém režimu. Většina pořadů je naštěstí předtočena, problém je však u živě vysílaných pořadů, jako je například Mixxxer. Televize nabídla divákům jeho SMS verzi.

Rozhlasové Hovory z Lán obnoví po více než deseti letech veřejnoprávní Český rozhlas. Pravidelný pořad, v němž první český prezident Václav Havel každou neděli komentoval aktuální dění a zval si různé hosty, se do éteru vrátí již tuto neděli 23. června. Od 17 hodin jej bude vysílat stanice Radiožurnál. Současný prezident Miloš Zeman ve spolupráci s Českým rozhlasem pořad obnovuje poté, co tradici před více než 13 lety zrušil sám Václav Havel a jeho nástupce Václav Klaus na ni nenavázal.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).