Hlavní navigace

Restaurovaný Vynález zkázy se objevil na Aktuálně.TV. Zdarma

19. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: archiv
Na webových stránkách Aktuálně.TV si nyní můžete volně přehrát digitálně restaurovanou verzi snímku Karla Zemana, Vynález zkázy. Ale jen v HD Ready.

Podle popisku byl film digitálně zrestaurován v roce 2015 v rámci projektu Čistíme svět fantazie. Na něm spolupracuje Nadace české bijáky s Muzeem Karla Zemana a Českou televizí a hodlají digitálně restaurovat tři filmy Karla Zemana vybrané ze zlatého fondu české kinematografie. Na stránce Aktuálně.TV u Vynálezu zkázy pak můžete na restaurování Zemanových filmů i přispět, přehrání snímku je však zcela zdarma. Na rozdíl od videotéky O2 TV, k čemuž se ještě dostaneme.

Dalším filmem, na kterém Nadace české bijáky podle svých webových stránek pracuje, resp. se už dokončuje, je Baron Prášil (1961) a v plánu je také Cesta do pravěku z roku 1955. Právě Baron Prášil má otevírat 56. Filmový festival ve Zlíně (viz naše zpráva níže), který proběhne od 27. května do 3 června, a slavnostní uvedení filmu je součástí oslav 80. výročí založení zlínských filmových ateliérů. Digitálně restaurovaná verze filmu se tak po 55 letech vrátí na filmová plátna.

ČTĚTE TAKÉ: Začala práce na digitalizaci Barona Prášila, v plánu je i Cesta do pravěku

Filmy Karla Zemana se dočkají rozlišení 4K, restaurování jim „vdechne“ nový život

Filmový festival ve Zlíně odstartuje restaurovaným Baronem Prášilem

Jak bylo řečeno, Vynález zkázy je na Aktuálně.TV k přehrání zdarma, avšak s maximálním rozlišením pouze HD Ready (720p), jak můžete vidět v galerii. Restaurování by přitom mělo být, stejně jako v případě Barona Prášila, prováděno rovnou do rozlišení Ultra HD (4K) a informaci ještě ověřujeme.

BRAND24

Snímek pocházející ze stejného zdroje, tedy z projektu Čistíme svět fantazie, ale také za poplatek, najdete ve videotéce O2 TV. V jakém rozlišení je, se však dozvíte, až když si film zakoupíte, protože O2 TV je na uváděné parametry, jak je taktéž vidět v galerii, skoupá.

Mimo zmiňované filmy Nadace české bijáky pracuje i na restaurování populárního snímku Jiřího Menzela, Postřižiny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).