Hlavní navigace

Renesance terestrické televize v Německu? RTL ustupuje od záměru odejít z DVB-T

10. 1. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Důležitou roli v rozhodování RTL hrála koaliční smlouva CDU/CSU a SPD, která slibuje vyčlenit frekvenční pásmo pro sítě DVB-T2, v nichž chce skupina vysílat v HD rozlišení

Budoucnost je v DVB-T2, věří německá vláda

Největší německá komerční televizní skupina RTL Deutschland přehodnotila svoje rozhodnutí z ledna loňského roku, že zcela opustí terestrické vysílání v sítích DVB-T. Loni v červnu přitom demonstrativně odešla z pozemního multiplexu v Mnichově, odkud stáhla svoje programy RTL, VOX, Super RTL a RTL II. Do konce roku 2014 pak plánovala ukončit vysílání prostřednictvím DVB-T v celém Německu. Svůj krok odůvodňovala tím, že téměř 96 procent diváků sleduje její kanály přes kabelovou televizi, IPTVsatelit. Na pozemním příjmu signálu stanic RTL bylo závislých jen 1,17 milionu diváků. Nyní RTL říká, že terestrickou platformu neopustí.

Co přinutilo největšího komerčního hráče na německém televizním trhu změnit názor? V koaliční smlouvě nové německé vlády složené z CDU/CSU a SPD se totiž objevil slib, že Německo podpoří další rozvoj pozemní digitální televizní platformy a vyčlení část vysílacího spektra pro vysílání ve standardu DVB-T2. „Poté, co nám spolková a jednotlivé státní vlády nedokázaly v uplynulých dvou letech poskytnout potřebnou jistotu při plánování pokračování pozemního televizního vysílání, vítáme to jako jasný signál pro další politiku v této oblasti. Je to důležitý první krok k vyhodnocení možnosti využití tohoto nového distribičního signálu,“ prohlásil manažer mediální politiky RTL Deutschland Tobias Schmid.


Foto: RTL Deutschland

RTL je největší komerční televizní skupinou v Německu

RTL volá po jednotném postupu a úpravě zákonů

„To, co nyní potřebujeme, je společný koncept budoucího rozvoje terestrické platformy pro všechny subjekty, co se pohybují na televizním trhu a v zemské digitální distribuci. Je třeba najít nejen životaschopný obchodní model, ale také určit jasný konkurenční právní rámec, který by místnímu mediálnímu průmyslu umožnil provést výrazné technologické změny v zájmu celého trhu,“ míní Schmid. RTL ale podle něj zároveň žádá od nové vlády kancléřky Angely Merkelové jasné legislativní úpravy. „Mělo by to být hlavní prioritou navrhované pracovní skupiny při spolkovém sněmu, která má řešit rozpory mezi mediální regulací a zákony o hospodářské soutěži,“ dodává Tobias Schmid.

Předseda spolkové mediální rady Jürgen Brautmeier rozhodnutí skupiny RTL vítá: „DVB-T je vedle kabelu a satelitu důležitý způsob, jak distribuovat televizní kanály ve vysoké kvalitě. Provozovatelé vysílání ale musí mít jistotu, že pro takové vysílání bude existovat životaschopný obchodní model, a to i do budoucna. Zemskému digitálnímu vysílání hrozí reálné nebezpečí, že frekvenční spektrum bude po roce 2020 rozebráno mobilními operátory.“ Naprosto stejnou obavu mají i české televize. Proto žádají po Českém telekomunikačním úřadu (ČTÚ) a potažmo státu, aby zaujal jasné stanovisko k dalšímu rozvoji zemské digitální televize v Česku, zejména s ohledem na zavádění DVB-T2.

BRAND24


Foto: tvz.tv

Loga stanic RTL, které vysílají volně v DVB-T

Česku také chybí strategie rozvoje terestriky

„Co chybí a co se musí dohodnout se všemi relevantními subjekty, je udržitelná strategie rozvoje zemského digitálního vysílání v České republice. Koncem digitalizace si všichni odfoukli, že je konec. Ne, to byl začátek,“ prohlásil loni v září v rozhovoru pro DigiZone.cz vedoucí projektové kanceláře České televize Pavel Hanuš, který měl v ČT na starosti přechod z analogového na digitální vysílání. ČTÚ poté připravil pracovní verzi dalšího rozvoje terestrického vysílání se zaměřením na DVB-T2. Během letošního roku by se měly všechny subjekty na trhu shodnout na postupu při zavádění druhé generace zemské digitální televize a způsobu přechodu z DVB-T.

Německá RTL při loňském oznamování odchodu z DVB-T zmiňovala příklad Rakouska, které už v té době mělo jasnou vizi dalšího rozvoje terestrické televizní platformy, včetně přechodu na DVB-T2. „Projekt rozvoje DVB-T2 v Rakousku, na rozdíl od Německa, můžeme hodnotit velice pozitivně. Podmínky jsou tam lepší, včetně dlouhodobého plánování, kódované distribuce signálu a zajištění potřebných frekvencí do budoucna,“ uvedla RTL Deutschland loni v lednu. Rakousko se přitom od Německa příliš neliší v malém počtu domácností, které skutečně využívají DVB-T. Penetrace zemské platformy je okolo 10 procent, většina diváků využívá satelit, kabel a IPTV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).