Hlavní navigace

Renesance pozemního vysílání: nové příděly od ČTÚ a technologie DVB-T2

6. 4. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Pro Prahu už byl telekomunikačním úřadem zkoordinován několikátý kanál pro regionální multiplex, velkému zájmu se těší díky jižním sousedům i technologie DVB-T2

V Praze byly přiděleny dva kanály pro další multiplexy

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) pokračoval v uplynulých dnech v přidělování kmitočtových přídělů pro lokální DVB-T multiplexy. Zajímavostí je, že hned dvě regionální sítě mají zájem expandovat do Prahy. Počet zájemců, kteří chtějí šířit signál na území hlavního města, se tak opět zvýšil. Podle posledních změn na webu ČTÚ by nový vysílač měl vyrůst i v Malešicích, konkrétně na nepřehlédnutelné dominantě této městské části – 180metrovém komíně samotné spalovny. Tento objekt už pro potřeby vysílání slouží. Pro šíření VKV ho využívá pražské Rádio Blaník na frekvenci 87.8 MHz.

A kdo má za novým digitálním vysílačem stát? Jihočeský podnikatel Ivo Brabec. Kanál 57 s výkonem 1 kW a horizontální polarizací byl přidělen jeho Regionální síti 1, která funguje už v tuto chvíli kromě Českých Budějovic také v Kamýku nad Vltavou, Plzni a Příbrami. Brabec je i provozovatelem Regionální sítě 3. Ta funguje v Liberci a Jablonci nad Nisou. ČTÚ taktéž přidělil Regionální síti 1 kmitočtový příděl pro Holoubkov s výkonem pouhý 1 Watt. Použit tu bude kanál 21. Za zmínku stojí dále fakt, že zákazníky tohoto multiplexu – regionalnitelevizi.cz a TV Noe – už na území Prahy šíří konkurenční Regionální síť 4 společnosti Prague Digital TV.

Lukáš Polák: Další zajímavé kmitočtové příděly pro Prahu: DVB-T vysílač má vyrůst i v Malešicích

Zájem o zemské vysílání neupadá, naopak.

Rakousko těsně před spuštěním technologie DVB-T2

Rakouský telekomunikační operátor ORS zveřejnil na svých webových stránkách dlouho očekávané technické parametry, které budou mít vysílače tamních multiplexů DVB-T2, pozemní televize druhé generace. Pro zájemce z České republiky jsou nejzajímavější čtyři z nich – Linz/Lichtenberg, Sankt Pölten/Jauerlin, Wien/Kahlenberg a Salzburg/Gaisberg. Tabulka obsahuje všech 26 vysílačů, o kterých zástupci ORS informovali už před několika týdny, když zveřejnili základní fakta o službě simpliTV.

Signál z vysílače Linz – Lichtenberg bude možné zachytit především v jižních Čechách, což bude platit i pro Salzburg/Geisberg, který hraje též na vyvýšených místech Šumavy. Sankt Pölten/Jauerling obhospodaří svým signálem především část Vysočiny, ale též zasáhne na jih Čech. Během inverze a zlepšených podmínek se však jeho signál daří zachytit i ve středních Čechách včetně okrajových částí Prahy. S příjmem z vysílače Wien/Kahlenberg mohou počítat především obyvatelé jižní Moravy.

Lukáš Polák: Jaké budou parametry vysílačů rakouského DVB-T2 u českých hranic? Podívejte se

Lukáš Polák: Testy DVB-T2 v Rakousku se rozšířily na další vysílače, blíží se ostrý start

Kvalita obrazu promo spotu Českých Radiokomunikací byla skutečně excelentní.
Autor: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Vysílání DVB-T2 v České republice je prozatím ve fázi testů.

Operátora Towercom postihl výpadek služeb

Ostrá kritika se snesla od některých slovenských médií za víkendový výpadek dvou satelitních frekvencí, jejichž uplink je v Bratislavě, na telekomunikačního operátora Towercom. Ten se divákům jako poskytovatel satelitních služeb vůbec neomluvil a jeho stanovisko zveřejnil až s několikahodinovým zpožděním server Omédiách.com s odvoláním na slovenskou televizi Markíza. Příčinou výpadku byla porucha automatického natáčení paraboly z důvodu omrznutí mechaniky natáčecích motorů. Za přerušení vysílání se divákům omlouváme, konstatoval Towercom.

Výpadek se konkrétně týkal frekvencí 11,836 GHz a 12,109 GHz. Na jedné z nich vysílá i slovenská komerční televize Joj, která shodou okolností v době včerejšího výpadku vysílala filmový hit Avatar. Právě generální ředitel TV Joj František Borovský byl první, kdo za svými diváky s omluvou přispěchal. Omlouváme se divákům, kteří kvůli problému na straně Towercomu nemohou sledovat náš program, napsal Borovský na svém soukromém účtu sociální sítě Twitter a dodal: Z důvodu, že téměř polovina diváků nemohla sledovat premiéru Avatara v hlavním vysílacím čase, odvysílali jsme jeho reprízu následující den ve 20:00 na Plusce.

Diváci televize Joj měli smůlu. Premiéru megahitu Avatar překazil výpadek na straně operátora Towercom.

Lukáš Polák: Slovenská média zkritizovala Towercom za postoj ke včerejšímu výpadku TV signálu

Stručně

Německá veřejnoprávní televize ZDF si připomněla v uplynulých dnech významné jubileum. 1. dubna tomu bylo přesně 50 let, kdy se svým divákům objevila na televizní obrazovce.

Lukáš Polák: Německá ZDF oslavila padesátiny velkou společenskou televizní show

Osm nových seriálů, čtyři televizní filmy, jednu pohádku a šest filmů určených pro kinodistribuci dnes představili na Kavčích horách zástupci České televize. Jde o projekty, které se na televizní obrazovce objeví částečně letos na podzim, především však příští rok a v dalších sezónách.

Jan Potůček: ČT představila chystané filmy a seriály, připravuje „Vyprávěj“ z první republiky

Novou kuchařskou show Což takhle dát si VIP? začne od příštího úterý 9. dubna vysílat televize Barrandov. Pořad vychází z podvečerního formátu Co bude dnes k večeři?, který Barrandov vysílá už delší dobu a patří k nejsledovanější původní tvorbě této televize.

Jan Potůček: Barrandov přichází po vzoru Primy s VIP kuchařskou show. V době, kdy zájem klesá

Dolly Buster už svoje "herecké" kvality předvedla, teď je na řadě vaření.
Autor: TV Barrandov

Dolly Buster už svoje „herecké“ kvality předvedla, teď je na řadě vaření.

Telekomunikační operátor Media Broadcast, německá obdoba Českých Radiokomunikací, naplánoval spuštění digitálního rozhlasu ve standardu DAB+ z dlouho očekávaného vysílače Löbau – Schafberg. Ten se nachází nad Šluknovským výběžkem.

Lukáš Polák: Dnes startuje digitální rozhlas z Löbau, zájemci ho naladí i na severu Čech

Provozovatel satelitních slu­žeb Skylink a CS Linklucemburská skupina M7, přistoupila podle plánu k odpojení kódovacího systému CryptoWorks u prvních HD kanálů, které jsou součástí základní programové nabídky, na niž se vztahuje takzvaný servisní poplatek.

Lukáš Polák: Skylink s CS Linkem odpojily kódování CryptoWorks u základních HD kanálů

BRAND24

Film+ se dnes podle plánu dočkal přechodu na širokoúhlý formát 16:9 a inovované podoby loga. O tom, jak nový vizuál vypadá v praxi, si můžete udělat představu níže.

Lukáš Polák: Podívejte se na nový vizuál a logo tematického kanálu Film+ přímo ve vysílání

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).