Hlavní navigace

Ředitel Slovenské televize chce jiný zákon o digitalizaci

22. 1. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
22. 1. 2007

Změnu zákona o digitalizaci rozhlasového a televizního vysílání, která by Slovenské televizi umožnila provozovat vlastní veřejnoprávní multiplex, požaduje novopečený generální ředitel STV Radim Hreha. V dokumentu, který předal Radě STV, upozorňuje na nestandardní řešení prostoru pro digitální vysílání STV. Návrh zákona má dnes v Bratislavě projednávat parlamentní výbor pro kulturu a média.

Slovenské ministerstvo kultury navrhuje, aby STV mohla obsadit jednu programovou pozici v každém plánovaném multiplexu. Ostatní pozice by připadly komerčním programům. Takové řešení je ale podle Hrehy nestandardní a nemá ve světě obdoby. STV by se v případě přijetí tohoto zákona ocitla v absurdní situaci, která by přenášela neobvykle rozsáhlé kompetence – rozhodování o rozsahu a obsahu služby veřejnosti televizním vysíláním – kontrolním a správním orgánům. Dále by systémově bránila jejímu rozvoji a navíc, její postavení by technicky a ekonomicky komplikovala, upozorňuje Hreha.

BRAND24

Snahou ředitele STV je uzákonit veřejnoprávní multiplex DVB-T, jehož datový tok by skládala STV společně se Slovenským rozhlasem. Taková digitální síť by obsahovala čtyři televizní a několik rozhlasových stanic. Kromě nynějších televizních programů STV 1 a STV 2 by Hreha rád spustil zpravodajsko-sportovní kanál a stanici zaměřenou na vzdělávání, dokumenty a dětského diváka. Celý multiplex by měl začít vysílat už v roce 2008.

Dokument: Výhrady generálního ředitele STV k návrhu zákona o digitalizaci

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).