Hlavní navigace

Ředitel Novy Jan Andruško: probíhá restrukturalizace, někteří lidé odejdou

16. 4. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
16. 4. 2011

Televizi Nova čekají další personální změny. Podle generálního ředitele Jana Andruška stanici zřejmě opustí další manažeři, ale není vyloučeno, že jiní naopak do televize nastoupí. Firma si zadala interní audit, podle něhož chce změnit strukturu celé skupiny Nova. Andruško to řekl ve velkém rozhovoru pro sobotní Lidové noviny, zatím druhém větším interview po nástupu do funkce v lednu letošního roku (první rozhovor poskytnul deníku MF Dnes).

K TÉMATU: Výkonný a obchodní ředitel televize Nova Jan Řehák rezignoval

V současné chvíli na Nově probíhá projekt, na základě kterého revidujeme a prověřujeme strukturu firmy, jednotlivé procesy, obsazení postů ve firmě. Zadání tohoto projektu není propustit například 150 či více lidí, ale dosáhnout efektivní a pružné struktury pro strategii, kterou jsme si stanovili. To může v některých oblastech znamenat, že se budeme muset s některými lidmi rozloučit, v jiných oblastech to může znamenat, že budeme muset některé lidi najmout, prohlásil Andruško s tím, že konkrétní výsledky zatím „nemá na stole“, ale firma se k nim blíží.

ČTĚTE TAKÉ: Nova ruší pořad Občanské judo, jeden z pilířů své sobotní sledovanosti

Audit není podle ředitele Novy zaměřen na konkrétní lidi. To, že odešli někteří manažeři, někteří zaměstnanci, je poměrně běžná věc. Dochází k obměně vedení, koneckonců i já jsem tu nový, vysvětlil Andruško. Ředitel Novy nevyloučil, že si do nejužšího vedení vybere nové manažery. Jsem tady již přes tři měsíce, takže nějaké to období hájení již pomaličku končí a budu muset převzít odpovědnost v plném rozsahu. V tu konkrétní chvíli tady budu chtít mít tým lidí, kteří se mnou budou táhnout za jeden provaz. Bylo by teď předčasné říkat, jestli ještě budou nějaké změny, řekl.

NAPSALI JSME: Nova propouští a omezuje vlastní tvorbu. Chystá se její prodej?

Jisté je, že ke změnám nedojde na pozicích programového a obchodního ředitele. Program nyní vede Alex Ruzek, která je zároveň ředitelkou všech televizních kanálů skupiny Nova. Obchodním ředitelem je po nedávném odchodu Jana Řeháka šéf obchodu slovenské televize Markíza Matej Ribanský, který si zároveň ponechává stejnou funkci na Markíze. Na tom se podle Andruška nebude v dohledné době nic měnit. V tuto chvíli nikoho nehledáme, odpověděl Andruško na dotaz, zda přijde nějaký nový stálý ředitel obchodu.

K VĚCI: Nova hrozí státu další arbitráží, pokud zachová reklamu v České televizi

Andruško také vyloučil spekulace, že by Nova pod jeho vedením měla časem změnit majitele. Vím o spekulacích, že jsem nastoupil proto, abych firmu někomu předal, že jsem nastoupil proto, abych ji přivedl do arbitráže, kde se zase vydělají velké peníze. Tak to určitě není, věřte mi, že jsem nastoupil s úkolem televizi vést, slibuje. Nova je podle Andruška stále lídrem českého televizního trhu a její vedení pracuje na tom, aby dosáhla vyšší sledovanosti. Nové pořady vlastní výroby chce ale nasadit až ve chvíli, kdy se zvedne trh s televizní reklamou.

ROZHOVOR: Nenazývejte Tisíc a jednu noc telenovelou, žádá ředitel Novy Jan Andruško

Nova i přes to podle svého generálního ředitele dodržuje plán pro letošní rok, podle něhož by neměl celodenní kumulovaný podíl Novy a Novy Cinema na publiku ve věku od 15 do 54 klesnout pod 40 procent. V cílové skupině 15 až 54 máme opravdu v plánu zůstat na kombinované sledovanosti všech našich kanálů 40 až 45 procent. Na tom je postavena naše strategie pro stávající období. Tento cíl v hlavním vysílacím čase naplňujeme. Podíl na sledovanosti kanálů Nova a Nova Cinema v hlavním vysílacím čase v cílové skupině 15 až 54 let například ve čtvrtek dosáhl téměř 48 procent, ujistil Andruško.

BRAND24

Neúspěch s telenovelou Tisíc a jedna noc v hlavním vysílacím čase dokázala Nova podle svého ředitele dobře vyřešit, takže tento seriál nyní v podvečerních časech oslovuje stabilně milion dospělých diváků. Nebylo ale chybou zkoušet jej nasadit od 20 hodin, kde pohořel? To bylo předmětem velké diskuse, rozhodnutí jsme udělali takové, jaké jsme udělali. V jiných zemích, například na Slovensku, je to naopak program, který je pro naši sesterskou stanici nosným programem, brání se Andruško. Podle informací DigiZone.cz stál za nasazením Tisíce a jedné noci do prime time nejvyšší šéf Novy, prezident CME Adrian Sarbu.

U SuperStar si podle Andruška řada diváků počkala až na živě vysílaná vyřazovací kola. Je to asi dáno tím, že hodně lidí ten formát zná, a proto si počkalo, až se pořad dostane do finálových kol. Pro mě SuperStar v tuto chvíli má hodně zajímavé obsazení, jsou tam hodně zajímaví zpěváci. Sledovanost dál poroste, i když nedosahuje takových hodnot, které dosahoval tento formát dříve, konstatuje šéf Novy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).