Hlavní navigace

Ředitel ČT Petr Dvořák: Politické tlaky na odchod Daniely Drtinové jsou nesmysl

9. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přeložení Daniely Drtinové z Událostí, komentářů do podvečerního Interview ČT 24, které by mohlo nést její jméno v názvu, je podle šéfa ČT jednoznačným profesním růstem

Za kariérní postup a jednoznačné polepšení pozice moderátorky Daniely Drtinové ve vysílání zpravodajského kanálu ČT 24 považuje generální ředitel České televize Petr Dvořák její přechod z pozdněvečerní relace Události, komentáře do podvečerního Interview ČT 24. Dvořák tak reagoval na kritiku televizních odborů, které považují odvolání Drtinové z Událostí, komentářů proti její vůli a bez vědomí realizačního týmu pořadu za jednoznačný výsledek politických tlaků na odstranění nepříjemné moderátorky.

K TÉMATU: Odbory ČT: odvolání Drtinové z Událostí, komentářů může mít politické pozadí

ČT reagovala na prohlášení odborů oficiální tiskovou zprávou, v níž zopakovala, že ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal moderátorce nabídnul, aby se stala jedinou tváří Interview ČT 24 a pořad se přejmenoval na Interview Daniely Drtinové. „Stal by se tak po Otázkách Václava Moravce teprve druhým takovým, který nese jméno konkrétního moderátora,“ zdůraznil Šámal. „Prozatím se Daniela Drtinová k naší nabídce nevyjádřila, očekávám ale, že se rozhodne během dneška,“ dodal. Modeátorka deníku MF Dnes potvrdila, že z Událostí, komentářů odchází nedobrovolně.

ČTĚTE TAKÉ: Události, komentáře ČT už jen s Martinem Veselovským a Lukášem Dolanským

„Mít pořad, který nese vaše vlastní jméno, a který se navíc vysílá před nejsledovanější zpravodajskou relací, považuji za jednoznačný profesní růst. Naprosto tak nerozumím tomu, proč se odbory proti takové nabídce vymezují, v podstatě tak zcela popírají svoji roli. Vidí-li zde pak politické tlaky, musím konstatovat, že jsou to právě odbory, kdo je do této věci vnáší,“ obul se do televizních odborů generální ředitel ČT Petr Dvořák. Drtinová přitom není první známou tváří zpravodajství ČT, která v posledních týdnech mizí ze zajímavého postu. Hlavní zpravodajskou relaci nedávno po letech opustila Jolana Voldánová.

NAPSALI JSME: ČT Sport změní grafiku a logo už 30. srpna, zpravodajská ČT 24 o měsíc později

BRAND24

Výměny na postech moderátorů Událostí, komentářů, z nichž od září odejde kromě Drtinové také Bohumil Klepetko a nahradí je Lukáš Dolanský, který se bude střídat s Martinem Veselovským, ČT vysvětluje snahou o jednoznačnou tvář jednotlivých relací zpravodajského kanálu. „ČT 24 vysílá několik diskusních pořadů, ve kterých se střídá více moderátorů, a které tak nemají svoji jednoznačnou tvář. Rozhodli jsme se proto, že omezíme počet moderátorů Událostí, komentářů na dva a že nabídneme pořad Interview ČT 24 jediné osobnosti, která by tak mohla relaci vtisknout vlastní charakter,“ řekl Šámal.

Personální změny mají navázat na podzimní programové schéma ČT 24, které má být přehlednější a zvýšit divácký komfort při sledování zpravodajství. Souvisí s ním i přechod na novou grafiku, změnu hlavní staniční barvy z červené na modrou a posílení profilů hlavních pořadů.

Vadí vám odvolání Daniely Drtinové z pořadu Události, komentáře?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).