Hlavní navigace

Satelitní receiver TechniSat Digit S2: i pro náročného diváka

10. 1. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
V dnešní recenzi se podíváme na zoubek satelitnímu přijímači TechniSat Digit S2. Čím může tento „drobeček“ oslnit a jaké jsou naopak jeho minusy? Poměrně nenápadný výrobek je nabitý funkcemi, které ocení i náročný divák satelitu. Jednoduchý přední a slušně vybavený zadní a boční panel z něj dělají velkého favorita pro útok na vaši peněženku. Navíc cena, kterou za něj vydáte, není vůbec špatná. Jsou zde ale i minusy. Přijímač nemůžete propojit s ostatními set-top-boxy, protože má pouze satelitní vstup, nemá sériové rozhraní RS-232 a je možné do něj vložit pouze karty typu SIM. Zamrzí i absence vytváření oblíbených kanálů.

Při pohledu na jednoduchý design, byste si pravděpodobně řekli, že satelitní přijímač TechniSat Digit S2 toho asi moc nesvede, respektive bude patřit do nižší cenové kategorie. I když jeho cena je v našem e-shopu jen 2 590 Kč, má poměrně dost funkcí. Pojďme si ho představit od začátku. Při rozbalení čeká na jeho nového vlastníka kromě samotného satelitního přijímače také napájecí kabel, 1,5metrový kabel SCART, dálkové ovládání a dvě tužkové baterky typu AAA.

Možná jako překvapení působí i dodaná dekódovací kartička od samotného TechniSatu. Ta slouží k poslechu placených stanic Radioropa. Kdybyste se rozhodli pro jejich předplacení, stojí pouze od 2,50 do 9 eur (65 až 234 korun) a v balíčcích je pak možné je různě kombinovat. Zájemci si mohou přečíst i publikaci o nich a prohlédnout si další propagační materiály. Dekódovací kartou TechniSat je možné použít i pro příjem kanálů z paketu MTV Unlimited (MTV 2, MTV Hits, MTV Base, VH1 Classic, VH1 a MTV Music) za 37 eur (962 korun) ročně nebo Radio Bouquet (15 rozhlasových stanic nepřerušovaných mluveným slovem s hudbou věnovanou především klasice a jazzu), kde je roční abonence za pouhých 20 eur (520 korun).

TechniSat DIGIT S2 zepředu

Přední panel je jednoduchý a obsahuje pouze displej, který zobrazuje velké zelené číslice a tři tlačítka. Osamoceným se zapíná/vypíná přijímač, zbylá dvě přepínají kanály. Na předním panelu už kromě názvu přijímače a firmy nic nenajdete. Zadní panel je vybaven dvěma výstupy typu SCART (pro videorekordér a TV), optikou pro výstup zvuku, vstupem pro připojení signálu z paraboly a vstupem pro napájení 230V/50 Hz. Kromě optiky byste vzadu marně hledali výstup pro zvuk a také servisní port. Stačí, když přístroj otočíte bokem k sobě. Uvidíte navíc další tři výstupy a jeden vstup. Konkrétně jde o žlutý, bílý a červený cinchový výstup. První barva označuje koaxiální výstup digitálního zvuku, zbylé dva pak pravý a levý analogový audio kanál. Jako nešikovné řešení hodnotím servisní výstup Mini DIN. Přece jen je v dnešní době většina uživatelů zvyklá na klasický vstup RS-232. Uživatele pak může zarazit i to, že do set-top-boxu se nevsouvá klasická abonentská karta, ale SIM-kartička. To může být opět pro uživatele nezvyk, zvláště má-li více satelitních přijímačů (jsou známy takové případy), nebo je to zkrátka nešikovné řešení z toho důvodu, že karta tak malého rozměru vám při manipulaci může snadno někam zapadnout, případně ji vytratíte.

TechniSat DIGIT S2 natočený

Instalace

Při prvním spuštění vám na obrazovce nabídne přijímač při instalaci nejprve jazyk. Na výběr máte ze čtrnácti jazyků, mezi kterými je pochopitelně také čeština. Poté vyberete jazyk audia, kde je k dispozici již 41 řečí. Čeština je na pozici 21. Třetí je pravděpodobně region. Problémem je, že i po potvrzení všech těchto položek komunikoval přístroj stále holandsky. Slovo Installingen však dávalo tušit, že jde o instalaci. Laik se zde může díky tomu lehce ztratit, a tak by bylo dobré nechat instalaci na někom zkušenějším. My jsme nastavili příjem ručně ( Handmatig) a zvolili možnost bez DISEqC motoru. Přijímač nám pak dal na výběr z dvaceti předdefinovaných družic, kde jsme zvolili Astru 23,5 (tzn. Astra 1E + 3A), abychom vyzkoušeli, jak si set-top-box poradí s příjmem abonovaných kanálů z platformy Sky Link. Pak nám dal přijímač na výběr z možností volby kanálů. Protože však stále mluvil holandsky, vybrali jsme možnost odhadem. Když přijímač nalezl kanály, ihned jsme stiskli tlačítko menu a vybrali Menu taal, neboli položku, kde se zvolí komunikační jazyk. Set-top-box začal konečně komunikovat v češtině.

TechniSat DIGIT S2 boční

Menu

Položka Menu obsahuje několik záložek – Kanálové vyhledávání, Nastavení, Uspořádání časovače, TV seznamů a seznamu rozhlasu. V případě, že využíváte služeb placené televize, i velmi užitečnou položku Podmíněný přístup. První položka Kanálové vyhledávání je, jak již z názvu vyplývá, určena pro přidání kanálů do receiveru. Automatické vyhledávání zajistí naladění všech kanálů za vás. Zamrzí absence ladění pouze placených kanálů. Na výběr jsou tedy buď volné, nebo všechny. Satelity pak obsahují možnost naladit všechny družice v seznamu. Trandspondér umožní naladění jakékoliv frekvence a satelitu. Bohužel zde není seznam aktivních kmitočtů na družici, takže parametry je nutné zadávat ručně. Manuální vyhledávání ale umožňuje nalezení jednotlivých kanálů, obsahuje totiž navíc PIDy.

Položka Nastavení obsahuje položky Dětská pojistka, Programový deník, Základní nastavení, Nastavení audio/video, Nastavení LNB, Konfigurace systému a Servisní nastavení. Prvním položkám Dětská pojistka a Programový deník se nemusíme věnovat, protože jejich funkce vyplývají z názvu. Již při prvotní instalaci se provede základní nastavení. Nastavení audio/video je čtvrtou položkou. Pokud nepotřebujete nějaké zvláštní nastavení, není třeba do ní vstupovat. Zde využijete leda možnost formátu obrazu 4:3/16:9. Je možné tu nastavit i prioritní jazyk pro kanály a titulky. Pokud máte zvuk puštěný přes optiku, využijete možnost zapnutí/vypnutí Dolby Digital. V Nastavení LNB je možné vybrat družici, konvertory nebo parametry motoru. Konfigurace systému obsahuje hardwarové a softwarové informace o přijímači. Servisním nastavením je pak možné přijímač dostat do továrního stavu, vymazat programy a nahrát nový firmware.

Uspořádání TV seznamů obsahuje všechny kdy naladěné televizní kanály, seznam aktuálně naladěných kanálů je ve sloupci vedlejším. Stejně tak to vypadá i u rozhlasových stanic. Sloupec Všechny kanály obsahuje veškeré programy, které byly kdy v přijímači naladěny, a je s ním možné manipulovat, přičemž změny se projeví ve vedlejším sloupci.

TechniSat DIGIT S2 zezadu

Podmíněný přístup

Nejzajímavější položkou v celém menu je podmíněný přístup. Set-top-box má vestavěný dekodér Conax a CryptoWorks. V přijímači jsme měli zasunutou kartičku na příjem z platformy Sky Link, takže bylo možné vyzkoušet i tuto možnost. V Hlavních informacích se objeví údaje, o jakou kartu jde, její ID a kdo je poskytovatelem karty. Dostupné oprávnění pak divákovi zobrazí informace o předplacených programech. Konkrétně jde o přehled všech kanálů a od kdy do kdy je máte předplaceny.

Zelené tlačítko – technická chuťovka

Jelikož si TechniSat zakládá u svých výrobků i na technické stránce, můžete se snadno dozvědět řadu informací o právě sledovaném programu. Po stisknutí zeleného tlačítka v pohotovostním režimu jsou k dispozici: název kanálu, družice (název satelitu), frekvence, pásmo + úroveň a kvalita signálu, formát videa, bitová rychlost – obraz/zvuk, rozlišení, kodek zvuku, přenosová rychlost a vzorkovací frekvence.

Umí dobře česky - pečeť

Umí dobře česky

Po krkolomném začátku můžeme konstatovat, že přijímač umí dobře česky, a zaslouží si tedy naši pečeť. Bezproblémová diakritika je samozřejmostí. Tlačítko OK vyvolá seznam kanálů s náhledem právě sledovaného programu a informacemi o začátku a konci pořadu a jeho název. Pro podrobnosti stačí stisknout žluté tlačítko a vyvolá se celý popis pořadu. K dispozici je i den v týdnu, datum a originální název (je-li vysílán).

Shrnutí

Za cenu 2590 Kč (cena v našem e-shopu) dostanete velmi slušný výrobek. Na první pohled vás rozhodně zaujme svým rozměrem. Kromě již klasických funkcí potěší přítomnost zeleného tlačítka, které zobrazí veškeré technické informace o právě sledovaném programu, jež jsou k dispozici. Bezproblémová je i čeština, díky které set-top-box získal pečeť Umí dobře česky. Přístroj má poměrně nízkou spotřebu a bez problémů ho lze využít i pro příjem placené televize. Je schopen naladit i kanály s nízkými datovými toky. Má však i své minusy. Nemůžete ho propojit s jinými set-top-boxy, protože má pouze satelitní vstup, nemá rozhraní sériové RS-232 a je možné do něj vložit pouze karty typu SIM. Přijímač nenabízí možnost vytvářet skupiny s oblíbenými kanály.

TechniSat DIGIT S2
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

BRAND24

Orientační cena: 2590 Kč (Koupit)

Foto: Redakce DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).