Hlavní navigace

Rakouský veřejnoprávní rozhlas spustí stanici FM21, zaměří se na mladší publikum

11. 12. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Okruh se s největší pravděpodobností na VKV neobjeví, protože pro něj v tomto kmitočtovém rozsahu není prostor. Chybět by však neměla v digitálních cestách.

Novou rozhlasovou stanici s názvem FM21 připravuje ke spuštění v příštím roce rakouský veřejnoprávní vysílatel ORF. Oznámil to generální ředitel média Alexander Wrabetz, kterého citoval list Die Presse. Okruh FM21 by se měl orientovat na mladší publikum, konkrétně cílovou skupinu ve věku od 14 do 24 let. Na VKV, tedy FM pásmu, už ORF provozuje stanice Öestereich 1, Öestereich 2 (samostatné stanice pro jednotlivé spolkové země), Hitradio Ö3 a alternativní FM4. Ačkoliv je předposlední zmiňovaný okruh nejblíže k tomu, aby mladší posluchače oslovil, hudba 80. a 90 let a moderátoři nemusíte této kategorii plně vyhovovat.

Tipy C

Z ARCHIVU: Rakouská ORF plánuje spustit Ö3 Visual Radio a rozhlasový archiv s podcasty

Stanice FM21 se s největší pravděpodobností na VKV neobjeví, protože pro ni v tomto kmitočtovém rozsahu není prostor. Dá se tak počítat, že bude dostupná na internetu a fungovat prostřednictvím nových médií, jako jsou například aplikace pro mobilní telefony a tablety. Do klasického éteru by se však přece jen dostat měla. ORF počítá, že bude její signál šířit prostřednictvím rozhlasového digitálního multiplexu (DAB), který by měl ve zkušebním provozu odstartovat ve Vídni v příštím roce. S největší pravděpodobností to bude v dubnu. Vysílatel počítá s distribucí v modernějším standardu DAB+.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).