Hlavní navigace

Rakouská ORF zdůvodnila, proč se neúčastní experimentu DAB rozhlasu ve Vídni

4. 6. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vyjádření generálního ředitele Alexandra Wrabtze, které na svém facebookovém profilu zveřejnila i iniciativa Digitalradio Öesterreich, připomíná argumenty komerčních vysílatelů z České republiky.

Vysílání digitálního rozhlasu ve stávající podobě nemá pro veřejnoprávní ORF smysl, a proto se ho instituce neúčastní. Agentuře APA to řekl generální ředitel ORF Alexandr Wrabetz. Pro ORF nemá tento test význam, protože by zde nemohla vyzkoušet všechny své programy, konstatoval Wrabetz. Podle jeho slov by se také nemělo se zaváděním technologie spěchat. Wrabetz předpokládá, že v Rakousku je přibližně patnáct milionů přijímačů pro VKV/FM, které by bylo třeba v souvislosti s přechodem na DAB technologii vyměnit. Posluchači musí mít dostatečně dlouhou dobu na to, aby na digitální vysílání přešli.

BRAND24

K TÉMATU: Ve Vídni startuje DAB rozhlas, experiment se zásahem i do ČR potrvá deset měsíců

Vyjádření generálního ředitele rakouské ORF, které na svém facebookovém profilu zveřejnila i iniciativa Digitalradio Öesterreich, připomíná argumenty komerčních vysílatelů z České republiky. Alexandr Wrabetz se v oficiálním stanovisku pro agenturu APA zmiňuje o možném souběhu obou technologií, který by byl pochopitelně nevýhodný z finančních důvodů pro vysílatele. ORF původně avizovala, že se testu DAB technologie ve Vídni zúčastní se svou nejposlouchanější stanici Hitradio Ö3 a novým projektem FM21, který však doposud neodstartoval. V rakouském experimentu se nově objevily stanice SoundTrax a Now Radio.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).