Hlavní navigace

Ráj pozemní digitální televize? Zajeďte si do Jižního Tyrolska

18. 8. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Během letních prázdnin jsme se do Jižního Tyrolska podívali už dvakrát. Pokaždé to bylo ovšem při příležitosti "lovu" dálkových signálů televize nebo rádia. Tentokrát si blíže představíme programovou nabídku, kterou mají tamní diváci k dispozici. Ta je totiž velice specifická a jen stěží byste hledali v nějaké další zemi podobnou. Díky událostem, které se tu odehrály na počátku 20. století, tu je nyní možné sledovat pozemní cestou programy hned z několika států, a to nejen ve standardním, ale i vysokém rozlišení obrazu a dokonce i 3D formátu.

Něco k historii Jižního Tyrolska

Abychom blíže pochopili programovou nabídku složenou ze stanic německyitalsky hovořících, která je k dispozici v Jižním Tyrolsku, řekněme si nejprve něco o historii této oblasti. Až do roku 1918 patřila oblast Südtirol, nebo chcete-li italsky Alto Adige, pod Rakousko-Uhersko (stejně jako tehdy ještě neexistující samostatné Československo). V 1. světové válce se však o tuto oblast vedl spor s Itálií, která si ji také nárokovala. Boje o Jižní Tyrolsko nejsou překvapivé. Právě oblast Südtirol totiž byla strategickou při možných bojích o Itálii. Byla to nejsnadnější cesta do této jihoevropské země a jediná možná po pevnině. Itálie stále váhala, zdali se připojit během bojů na stranu takzvané Trojdohody, kterou tvořily země Velká Británie, Francie a Rusko, nebo k takzvaným zemím Centrální síly. Tu se naopak týkala německých zemí, Rakouska-Uherska, Osmanské říše (pozdější Turecko) a Bulharska. Itálie se nakonec přidala na stranu první a v roce 1915 podepsala v Londýně smlouvu, která vyhlašovala boj zemím takzvané Centrální síly. Případné vítězství mělo kromě Jižního Tyrolska znamenat pro Itálii zisk vlivu také v Dalmácii a v oblasti dnešní Istrie. Boje trvaly až do roku 1918, Itálie z nich nakonec vyšla vítězně.

Po skončení první světové války

Po skončení první světové války se však spory o Jižní Tyrolsko mezi Rakouskem a Itálií táhly ještě tři roky. Oblast náležící k Innsbrucku nakonec připadla našim jižním sousedům, území od Brenneru dále pak druhé ze zemí. Brenner dnes patří mezi nejvýznamnější dopravní tepny mezi severní a jižní Evropou. Od konce roku 1918 až do roku 1920 bylo Jižní Tyrolsko pod vojenskou správou, jako plnohodnotná část Itálie byla anektována 10. října téhož roku. Jak to tedy v oblasti bylo s obyvatelstvem, není třeba příliš vysvětlovat. Bývalé území patřící pod Rakousko-Uhersko bylo včleněno pod Itálii. Na to, zda běžní lidé s tímto souhlasí, se pochopitelně nikdo neptal, rozhodovala politika. Není se proto čemu divit, že i dnes je v Jižním Tyrolsku úředním jazykem němčina a nikoliv italština. Ta figuruje až na druhém místě. Někteří starousedlíci dokonce italsky vůbec nehovoří. Patriotismus a kladný vztah k severním sousedům (Rakousku) je tu znát na každém kroku.

Jižní Tyrolsko - Tirolarena.com

Rozdělení Jižního Tyrolska do jednotlivých oblastí. (Zdroj: Tirolarena.com)

Programová nabídka

Jižní Tyrolsko je v podstatě jakousi snovou oblastí každého diváka, alespoň určitě toho českého. Právě tady totiž můžete narazit na stanice hned z několika zemí, kromě Itálie jde o Rakousko, Německo a Švýcarsko, tedy německy hovořící programy. Všechny subjekty, které v oblasti Südtirol vysílají, ať už jde o rozhlasové nebo televizní stanice, jsou sdruženy do spolku Rundfunk-Anstalt Südtirol (RAS) se sídlem v Bolzanu. Webové stránky pro bližší informace je možné najít zde. Pokud jde o konkrétní média, jedná se o rakouskou veřejnoprávní televizi a rozhlas (ORF), švýcarské veřejnoprávní médium SRG SSR, německou veřejnoprávní televizi ARD a ZDF a také italskou veřejnoprávní televizi a rozhlas RAI. RAS má v Jižním Tyrolsku hned několik multiplexů a zajímavostí je, že se v nich dokonce veřejnoprávní média z různých zemí kombinují. V jedné síti spolu vysílají například rakouská ORF a německé stanice ZDF a Arte, v jiném zase veřejnoprávní vysílání určené pro oblasti Bavorska nebo Švýcarska. Pro lepší ilustraci uvádím přehled níže.

1. multiplex RAS – Arte, 3sat, RSI LA 1 (Švýcarsko, v italštině)
2. multiplex RAS – ORF 1, ORF 2, ZDF, Das Erste
3. multiplex RAS – BR Fernsehen (Bavorsko), SF 1, SF 2, KiKA/ZDF_neo

Jihotyrolanům jsou dále dostupné také některé programy Rundfunk-Anstalt Südtirol (RAS) ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Pro distribuci je použita norma DVB-T. Jak se tedy ukazuje, pokud je kapacita, terestrická televize druhé generace (DVB-T2) není pro šíření tohoto signálu nutná.

V HD jsou konkrétně dostupné kanály:
1. HD multiplex – ZDF HD; zbývající stanice pouze SD kvalita (arte, 3sat, RSI LA 1)
2. HD multiplex – ORF 1 HD, ORF 2 HD

Datový tok HD kanálů není špatný. ORF se šíří ve velikosti přesahující 10 Mbit/s na kanál.

Kromě multiplexů Rundfunk-Anstalt Südtirol (RAS) tu funguje i několik dalších sítí. Jejich dostupnost se odvíjí od toho, jak je daná oblast zahuštěná. Počet programů dostupných v Jižním Tyrolsku se tak pohybuje v praxi od několika desítek (například San Candido/Inichen až po přibližně 130 (Brunico/Bruneck). Mimochodem, právě Bruneck je městem, pro něhož pochází zdrojový signál z vysílače Kronplatz, který jsme už v našem putování po Jižním Tyrolsku také navštívili.

ORF eins screenshot

Vysílání rakouské veřejnoprávní televize není v Jižním Tyrolsku nic neobvyklého. (Foto: autor)

Italská komerční televize, respektive vysílání tohoto typu vůbec, je až na několik málo výjimek plně realizováno mediálním domem Mediaset, jejímž prezidentem je magnát a tamní premiér Silvio Berlusoni. Mediaset šíří v rámci DVB-T programy nekódované (FTA) i placené. Ty druhé jsou nabízeny v rámci placeného balíčku Mediaset Premium, který v podstatě funguje na bází kabelové nebo satelitní televize. Rozdíl je pouze v tom, že tyto stanice jsou šířeny vzduchem. Pro sledování je však nutný speciální přijímač a zákaznická karta. Bližší informaci o službě Mediaset Premium mohou najít zájemci na těchto webových stránkách.

Mediaset multiplex 2 (FTA) – Rete 4, Canale 5, Italia 1, IRIS, Class TV MSNBC, For You, Boing, Coming Soon TV – stanice jsou kódovány v normě MPEG-4
Mediaset multiplex 4 (FTA) – Rete 4, Canale 5, Italia 1, LA5, Mediaset Extra, Tg Mediaset
Mediaset multiplex 1 (Mediaset Premium) – placené pay-per-view kanály Calcio, Disney Channel, Cartoon Network

Italská veřejnoprávní televize šíří v rámci Jižního Tyrolska speciální multiplex označovaný jako RAI DVB 1. V něm najdou diváci celostátní programy RAI 1, RAI 2 a RAI 3. Poslední jmenovaná stanice je tu k dispozici dvakrát, protože šíří regionální zpravodajství a okna. Ve vybraných časech, konkrétně po osmé hodině večerní, se na virtuálních pozicích objevují informace z oblastí Trentino – Alto Adige a Bolzana. Trojici celostátních kanálů pak doplňuje zpravodajský program RAI News. Ten mohou znát čeští diváci i ze satelitu, kde je šířen v nekódované podobě prostřednictvím družice Hotbird. V rámci dalšího veřejnoprávního multiplexu je pak šířen nový program RAI 5 a především vysílání ve vysokém rozlišení obrazu – RAI HD. To podobně jako stanice ČT HD kombinuje obsah všech čtyř, respektive nyní už pěti programů. Do multiplexu se pak ještě vešla televize Rai Storia orientovaná na historii.

Když už byla řeč o regionálním vysílání, to má v Jižním Tyrolsku své pevné místo. Výhradně pro něho je určen multiplex Videobolzano. Prostřednictvím něho je dostupných pět kanálů. Jejich obrazová kvalita je různá, a to pohybující se subjektivně od velice dobré až po podprůměrnou. To ostatně platí pro všechny programy šířené v této oblasti. Narazit můžete na velice solidní obraz v SD, ale také kvalitu, jež vašemu oku rozhodně lahodit nebude. Zpravodajství je v rámci regionálního multiplexu dostupné jak v italštině, tak i v němčině. Záleží pouze na vás, kterou stanici si vyberete, respektive který jazyk preferujete. Rozhodně největším unikátem je však program Südtirol Info, pro který byl vyhrazen datový tok pohybující se okolo 3,1 až 3,2 Mbit/s. Ten nenabízí prostřednictvím svého vysílání nic jiného než alpskou panoramu, ovšem s panoramatickými kamerami, které se nachází v této oblasti.

Regionální multiplex Videobolzano obsahuje stanice – Video 33 (Alto Adige), SDF Südtirol Digital, Alto Adige TV, Südtirol 24 TV a Südtirol Info TV

BRAND24

To nejzajímavější nakonec – vysílání ve 3D

Standard HDTV se v Jižním Tyrolsku už zabydlel natrvalo a přichází do něho také formát 3D. Ten se prozatím pouze testuje, a to prostřednictvím multiplexu společnosti Telecom Italia Media Broadcasting (TIMB). Ta na jihu Evropy konkrétně vlastní komerční kanály LA7 a LA7d a je také provozovatelem tamní pobočky hudební a lifestylové stanice MTV. K ní patří i sesterská televize MTV Music. V rámci multiplexu TIMB 2 jsou šířeny čtyři programy v HD rozlišení, a to právě již zmiňované LA7, LA7d, MTV a MTV Music. Test LA7 3D probíhá v multiplexu TIMB 3, kde je obraz stanice šířen ve formátu side-by-side, tedy obrazovka je v polovině rozdělena na dvě části.

Telecom Italia Media Broadcasting nabízí v rámci free-to-air šíření v Jižním Tyrolsku stanice: MTV (SD i HD rozlišení), MTV Music (SD i HD rozlišení), LA 7 (SD, HD a v rámci testu také 3D) a LA7d (SD a HD)

Líbila by se vám programová nabídka podobná té v Jižním Tyrolsku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).