Hlavní navigace

Radiokomunikace zvyšují výkon brněnského digitálního vysílání

10. 1. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
10. 1. 2006

Zítra, tj. 11. ledna, se v Brně a okolí vrací vysílání zemské digitální televize multiplexu A společnosti Radikomunikace na plný výkon. Stále ještě experimentální provoz začal 22. prosince minulého roku z vysílače Hády. Ihned po startu se však objevy problémy s analogovým příjmem TV Prima, čtenářům DigiZone.cz je přiblížila aktualita Brněnské digitální vysílání ruší analogovou Primu. Radiokomunikace se proto rozhodly snížit výkon, aby se lidé v Brně a okolí mohli nerušeně dívat např. na oblíbenou Popelku. Nyní však multiplex A na svém druhém teritoriu posiluje zpět na původní výkon, který je nezbytný pro dostatečně ověření technologie. Radiokomunikace plánují přechod na řádný provoz začátkem února, a to pravděpodobně k 9. dni v měsíci, kdy startuje DVB-T i na Ostravsku.

BRAND24

Problémy s rušeným příjmem byly a budou způsobeny v největší míře nekvalitními širokopásmovými anténami se zesilovačem, především polské provenience. Situaci řeší pouze změna, resp. úprava přijímací soupravy, která bude dostatečným způsobem respektovat nové obsazení kmitočtového spektra. V době vysílání DVB-T na částečný výkon se Radiokomunikace snažily vysvětlit divákům, kteří se nacházejí v oblasti s rušenou Primou, nutná opatření pro odstranění poruch na straně příjmu. Kde to bylo možné, prováděly úpravy specializované firmy, ale na některých místech pokrytí je pro otestování správnosti změny potřeba digitální signál na plné úrovni. Začnou se tedy i přes provedená opatření od zítřka Radiokomunikacím opět ozývat nespokojení diváci?

Více v tiskové zprávě: Radiokomunikace posílí v Brně výkon digitálního vysílání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).