Hlavní navigace

Radiokomunikace chtějí otestovat digitální rozhlas ve III. TV pásmu

16. 11. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
16. 11. 2011

České Radiokomunikace (ČRa) by v příštím roce rády otestovaly možnosti digitálního rozhlasu v takzvaném III. televizním pásmu, tedy v rozsahu 175 až 240 MHz. Na pátečním kolokviu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), které se konalo při příležitosti ukončení pozemní digitalizace v pražských Vysočanech, to řekl serveru DigiZone.cz generální ředitel ČRa Kamil Levinský.

K TÉMATU: Digitální rozhlas? Ano, ale ne L-band, říkají České Radiokomunikace

Pro tento test by pochopitelně musely Radiokomunikace získat přidělený kanál od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Hovořit o obsahu takové sítě je tedy v tuto chvíli pochopitelně předčasné. Zájem firmy o III. televizní pásmo pro digitální rozhlas ale není žádným překvapením. ČRa ho dlouhodobě preferují oproti takzvanému L-bandu. Ten už naopak využívá konkurenční operátor Teleko v Příbrami, Praze, Brně a na Ostravsku.

BRAND24

NEPŘEHÉDNĚTE: České Radiokomunikace: Rozhlasová digitalizace začne dřív, už v roce 2020

České Radiokomunikace dlouhodobě tvrdí, že začínat digitalizaci rozhlasu v L pásmu není strategicky nejvýhodnější. Ve většině států, kde byl digitální rozhlas zaveden, se využilo takzvaného třetího televizního pásma, uvedl v červenci pro ekonomický deník E15 dnes již generální ředitel ČRa Kamil Levinský. Digitalizace současného rozhlasového vysílání na VKV ale v nejbližších letech nehrozí. Na rozdíl od původní distribuce signálu neexistuje v této oblasti zatím žádný tlak.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).