Hlavní navigace

Rádio Praha si zajistilo budoucnost, Duhan podepsal spolupráci se Schwarzenbergem

4. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Rádio Praha jako někdejší sedmý okruh veřejnoprávního rozhlasu putuje k posluchačům především prostřednictvím digitálních kanálů, jeho vysílání přebírají i některé zahraniční stanice.

Na pokračování úspěšné spolupráce se dnes dohodl Český rozhlas s Ministerstvem zahraničních věcí (MZV), díky které může i nadále fungovat vysílání Rádia Praha, veřejnoprávního okruhu určeného posluchačům mimo území České republiky. Za Český rozhlas podepsal dokument jeho generální ředitel Peter Duhan, za MZV pak ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky vnímá vysílání do zahraničí z hlediska jeho dlouhodobé tradice a považuje jej za důležitý nástroj veřejné diplomacie, uvedl Schwarzenberg.

Peter Duhnan podepisuje za Český rozhlas prodloužení stávající smlouvy s Ministerstvem zahraničí
Autor: Český rozhlas

Peter Duhan podepisuje za Český rozhlas prodloužení stávající smlouvy s Ministerstvem zahraničí

Z ARCHIVU: Vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, Rádio Praha, slaví 75 let. Už jen na webu

Právě Rádio Praha je jediným okruhem veřejnoprávního rozhlasu, který není financován z koncesionářských poplatků. Řídí se takzvaným britským modelem. Finance na fungování Prahy byly postupně osekávány. Zatímco v roce 2007 byl rozpočet téměř 70 milionů korun, v roce 2010 se musel spokojit s 30 miliony korun. To bylo nakonec i důvodem, proč se musel časem stáhnout z pásma krátkých vln (KV). Ředitel Rádia Praha Miroslav Krupička v roce 2011 přiznal, že odchodem z KV mohla stanice přijít až o polovinu svých posluchačů.

BRAND24

Svůj podpis připojil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg
Autor: Český rozhlas

Svůj podpis připojil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

NEPŘEHLÉDNĚTE: Škatulata „digitálních“ stanic ČRo, trocha smutku a mírný pokrok v mezích zákona

Spolupráce s Ministerstvem zahraničních věcí České republiky je pro nás velmi cenná. Jsme rádi, že právě Český rozhlas může přispět k lepší informovanosti o naší republice v zahraničí, konstatoval při příležitosti prodloužení spolupráce generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Vysílání do zahraničí funguje od srpna roku 1936. V průběhu let se jeho způsob i rozsah měnil. Dnes do zahraničí vysíláme zpravodajství z České republiky v češtině a pěti světových jazycích – němčině, francouzštině, španělštině, angličtině a ruštině, upřesnil Krupička.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).