Hlavní navigace

Raději odstupte sám, vyzvali radní šéfa Českého rozhlasu. Ani náhodou, odmítl Duhan

5. 10. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Za tři dny bude Rada Českého rozhlasu rozhodovat o osudu generálního ředitele, který v rozhlasu zaměstnával svého syna. Dnes radní obdrží důležitý dokument, co rozhodne o Duhanově osudu.

Neporušuji zákon, tvrdí ředitel

Dva z devíti radních Českého rozhlasu v pátek vyzvali generálního ředitele Petera Duhana, aby raději dobrovolně odstoupil z funkce, protože je velmi pravděpodobné, že tuto středu 7. října bude na mimořádném zasedání Rady ČRo odvolán (původní informace DigiZone.cz uvedená v tomto článku, že mezi byl i předseda Rady ČRo Michal Stehlík, se ukázala jako mylná a omlouváme se za ni). Duhan čelí podezření, že porušil zákon, když nechal v Českém rozhlasu zaměstnat svého syna Andreje, který měl poslední tři roky, do konce letošního srpna, pracovat v rešeršním oddělení rozhlasu. Generální ředitel ČRo už ve čtvrtek zaslal radním dopis, v němž vysvětloval působení svého syna v rozhlasu a odmítl, že by šlo o porušení zákona. Vyčíslil také veškeré příjmy Andreje Duhana za toto tříleté období.

Páteční výzvu radních na dobrovolný odchod z funkce Duhan rázně odmítl. V soukromém e-mailu radní naopak silně kritizoval. Ve středu, pokud dojde na hlasování o Duhanově odvolání, přitom bude stačit, aby pro tuto variantu zvedlo ruku šest z devíti radních. A jak celá kauza se zaměstnáváním Andreje Duhana vznikla? Rada má jako svůj poradní orgán Dozorčí komisi, která se zabývá především ekonomickými záležitostmi, a ta si nechala předložit výpisy, ze kterých, jak tomu rozumím, zjistila v seznamu zaměstnanců Českého rozhlasu shodu dvou jmen. Pátrala a přišla na jméno Andrej Duhan. Upozornila na to Radu ČRo. Někteří členové Rady upozornili na dva paragrafy v zákonu o ČRo, ze kterých by mohlo vyplývat, že generální ředitel porušil zákon, popsal serveru DigiZone.cz v rozhovoru už minulý týden místopředseda a mluvčí Rady ČRo Jiří Vejvoda.

O Duhanovi se rozhodne už dnes. Jak to?

K případnému hlasování má dojít sice až ve středu, o osudu Petera Duhana se ale rozhodne již dnes. Právě dnes totiž radní dostanou klíčové právní analýzy zákona o Českém rozhlasu, z nichž by mělo vyplynout, zda Peter Duhan skutečně porušil zákon, když rozhlas zaměstnával jeho syna. Andrej Duhan měl sice ve veřejnoprávním rozhlasu pracovat externě již v době, kdy Duhan zastával funkci ředitele publicistické stanice Český rozhlas 6, poté programového ředitele a prozatímního šéfa ČRo, interním zaměstnancem se ale stal až poté, co jeho otec už byl řádným generálním ředitelem. Zákon o ČRo sice zakazuje zaměstnávat osoby blízké členům Rady ČRo, ale uvádí také, že obdobné nároky jsou kladeny i na generálního ředitele. Jasný právní výklad by tedy měl radním odpovědět na otázku, jak se zachovat při středečním hlasování.

Pokud by právní analýza objednaná Radou ČRo obsahovala jakékoli pochybnosti, Duhan by zřejmě hlasování o odvolání přežil. Nikdo z nás nechce opakovat nešťastný příběh Rady ČRo, která odvolala pana generálního ředitele Kasíka a potom rozhlas prohrál soud s panem Kasíkem o neoprávněnost tohoto odvolání. Pro nás to je, myslím, velkým mementem a takovou věc bychom učinili pouze v případě, pokud bychom si byli opravdu právně jisti, potvrzuje místopředseda a mluvčí Rady ČRo Jiří Vejvoda. Existuje ještě jedna šance, jak by Duhan mohl svůj blížící se pád zvrátit, nebo alespoň oddálit: kdyby se stejně jako minulý týden z jednání Rady ČRo omluvil pro zdravotní indispozici. Mluvčí Rady ČRo míní, že v takovém případě by se jednání posunulo o týden, hlasování o Duhanovi za jeho nepřítomnosti by považoval za neetické.


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Rozhodnou právní analýzy zákona o Českém rozhlasu, míní místopředseda a mluvčí Rady ČRo Jiří Vejvoda

Jaká je odpovědnost personální ředitelky?

Peter Duhan nemusí být jediný, komu zaměstnání Andreje Duhana zlomí vaz. Podle bývalého člena Rady ČRo Štěpána Kotrby by se měla zodpovídat i ředitelka personálního oddělení rozhlasu, která musela o porušování zákona vědět. Mezi hlavními úkoly generálního ředitele je dbát na dodržování zákona o ČRo a prosazovat to u všech podřízených. Jestliže to byl on sám, který trpěl tento nepotismus a porušení §10 odst. 5 (s odkazem na §5 odst. 3) zákona o ČRo, je to ukázkou morálky, kterou není možné tolerovat. Rada musí generálního ředitele odvolat, jinak je zralá na odvolání sama. Odejít musí i personální ředitelka Ludmila Süssová… Je tristní, že tento stav byl v rozhlase několik let trpěn bez povšimnutí, řekl Kotrba serveru DigiZone.cz.

Podle Jiřího Vejvody je otázka odpovědnosti personální ředitelky „velmi zajímavá“, ale nepřísluší Radě ČRo. O osudu Ludmily Süssové by podle něj měl rozhodnout ředitel rozhlasu, ať už jím po středečním mimořádném zasedání Rady ČRo a případném výběrovém řízení na nového generálního ředitele bude kdokoli. Pokud by byl Peter Duhan ve středu skutečně odvolán, vedením rozhlasu by byl na tři měsíce pověřen jeho statutární zástupce, náměstek pro program a provoz René Zavoral. Zákon o ČRo říká, že nový řádný generální ředitel by měl být zvolen do tří měsíců od odvolání minulého šéfa, v tomto případě tedy do 7. ledna 2016. Otázkou zůstává, jaký typ výběrového řízení by radní zvolili: zda by jako minulá Rada raději napřímo oslovili několik vytipovaných adeptů, nebo vypsali veřejný tendr, kterého by se mohl zúčastnit kdokoli.

Tipy C


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Skončit by měla i personální ředitelka rozhlasu, říká bývalý radní ČRo Štěpán Kotrba

Petera Duhana doženou další kauzy

Vyloučit však nelze ani možnost, že ačkoli na středečním mimořádném zasedání Rady ČRo dojde k hlasování o odvolání ředitele, Peter Duhan ho ustojí. I v takovém případě by ale podle informací serveru DigiZone.cz ve funkci dlouho nezůstal, protože jej mají brzy dohnat další kauzy, o nichž rozhlasoví radní zatím jen tuší. Má jít o další „malé domů“ rodinným příslušníkům a známým. Mimochodem, u Andreje Duhana, který měl pracovat v rešeršním oddělení rozhlasu a kvůli jehož zaměstnání patrně jeho otec jako generální ředitel ČRo padne, se spekuluje o pohádkovém platu 80 tisíc korun měsíčně za poradenství u náměstka pro program Reného Zavorala. Informaci, kterou minulý týden obdržel i server DigiZone.cz, zveřejnil web Hlídacípes.org, ale mluvčí rozhlasu Jiří Hošna ji odmítl jako nepravdivou.

Andrej Duhan nepůsobil v pozici poradce náměstka GŘ Zavorala a jeho ohodnocení bylo několikanásobně nižší než uvedených 80 tisíc Kč, řekl Hošna webu Hlídacípes.org. Peter Duhan musel být o chystaném propírání zaměstnávání jeho syna v rozhlase dobře informován již dlouho dopředu, Andrej Duhan totiž v rozhlase skončil už ke konci srpna a generální ředitel členům Rady ČRo na jejich středeční výzvu po písemném zdůvodnění odpověděl hned následující den poměrně rozsáhlým právním rozborem, který by nešlo sepsat jen tak ze dne na den. Bude ale taková právní příprava generálnímu řediteli Českého rozhlasu něco platná? Dozvíme se už pozítří odpoledne na veřejném zasedání Rady ČRo, odkud DigiZone.cz přinese živé online zpravodajství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).