Hlavní navigace

Radar na Vyškovsku ruší digitální televizi. Armáda slíbila řešení

30. 6. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
30. 6. 2010

Obyvatelům obcí na Vyškovsku a Brněnsku, zejména Sokolnic, Křenovic a Hostěrádek, znepříjemňuje život armádní radar umístěný v Sokolnicích. Ruší totiž vysílání zemské digitální televize. Problémy potvrdilo i měření Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), které mělo odstranit obavy místních lidů z negativního vlivu záření radaru na jejich zdraví.

K TÉMATU: Radar na Chlumecku a rušení televizního vysílání

K potížím dochází zejména v případě, že uživatelé přijímají signál širokopásmovými anténami. Nejvíce těchto případů bylo v Sokolnicích, řekl Vyškovskému deníku ředitel brněnské pobočky ČTÚ Ladislav Sapík. Na rušení televizního vysílání přišlo 55 stížností, z toho 12 bylo oprávněných. Podle Sapíka jde o technicky řešitelný problém, který se armáda zavázala odstranit.

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: Naruší americký radar v Brdech příjem satelitní televize?

Záření radaru neruší pouze diváky, kteří přijímají televizní signál na individuální antény, ale také zákazníky kabelové televize v Otnicích. Radar ruší vysílání naší kabelové televize. Otáčí se šestkrát za minutu a přerušení signálu se vždycky objeví na programech Prima a Prima Cool vždy jednou za deset vteřin. Trváme na tom, že armáda musí uhradit veškeré náklady, které si vyžádá odstranění tohoto problému, prohlásil starosta obce Pavel Prokop.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).