Hlavní navigace

Rada udělila prvních šest digitálních licencí!

4. 4. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Hudební televize Óčko, zpravodajský kanál Z 1, regionální síť RTA, rodinná stanice TV Pohoda a plnoformátové programy TV Barrandov a Febio TV – to je prvních šest projektů, které získaly licence pro zemské digitální vysílání. Půldruhého roku od zahájení licenčního řízení je v úterý udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Licence platí na dvanáct let, ale zatím jsou vázané na programové pozice v přechodných digitálních multiplexech B a C, jejichž platnost končí příští rok v květnu.

Televize mají rok na zahájení vysílání

V přechodném mutliplexu B budou vysílat televize Z 1, TV Pohoda a RTA, v multiplexu C televize Óčko, Febio TV a TV Barrandov. Původně měla rada udělit až osm licencí: čtyři na každou síť. V obou multiplexech tak měla vysílat jedna až dvě plnoformátové stanice podobné Nově nebo Primě, jeden až dva tematické kanály a jednu pozici měly obsadit regionální televize. Právě regionům ale radní licence neudělili, protože není jasné, jak se bude vyvíjet pokrytí obou digitálních sítí. Současný kmitočtový příděl jim totiž platí jen do konce května příštího roku, pak by měli jejich provozovatelé získat nové kmitočty s celostátním pokrytím.

Licence udělené pro přechodný multiplex B
Program Provozovatel Zaměření Další druh vysílání
RTA Regionální televizní agentura, a.s. regionální vysílání, zpravodajství analogové, kabel
TV Pohoda TP Pohoda, s.r.o. plnoformátová internet
Z 1 První zpravodajská, a.s. zpravodajská zatím ne
Prima FTV Prima, s.r.o. plnoformátová analog, kabel, satelit

Zdroj: RRTV, DigiZone.cz

Podle zákona mají nyní držitelé licencí 360denní lhůtu na zahájení vysílání (lhůta poběží od chvíle, kdy obdrží písemné rozhodnutí Rady). Po tuto dobu musí uzavřít smlouvy o šíření signálu s provozovateli multiplexů. U sítě B jde o společnost Czech Digital Group, u sítě C o Český Telecom. My už v síti C v Praze a Brně vysíláme. Teď nás čeká strategické jednání o podmínkách, za jakých tam budeme vysílat řádně, a kdy chce Telecom síť rozšířit na další regiony, řekl serveru DigiZone.cz generální ředitel televize Óčko Jiří Balvín. Jak dále dodal, Óčko nyní za vysílání v multiplexu C nic neplatí. U řádného vysílání se částka za celoplošné vysílání jednoho digitálního kanálu pohybuje okolo osmdesáti milionů korun ročně.

Někteří provozovatelé budou rychlejší

Zatímco ty společnosti, které dosud televizní vysílání neprovozovaly, nyní musí rychle nabrat zaměstnance, zařídit si studia a nakoupit program, zkušení provozovatelé mohou zahájit vysílání dříve než za rok. Například Martin Mrnka, šéf projektu zpravodajské stanice Z 1, minulý týden odhadoval lhůtu nutnou pro přípravu k zahájení vysílání na tři až šest měsíců. Z 1 má výhodu v tom, že její majitel, slovenská finanční skupina J a T (licenci získala její dceřinná společnost První zpravodajská), už provozuje slovenskou zpravodajskou televizi TA 3. U Óčka, které už digitálně vysílá v experimentálním režimu, jde jenom o uzavření smlouvy o šíření signálu.

Licence udělené pro přechodný multiplex C
Program Provozovatel Zaměření Další druh vysílání
Febio TV Televize Febio, s.r.o. plnoformátová zatím ne
Óčko Stanice O, a.s. hudební kabel, satelit, internet
TV Barrandov Barrandov Studio, a.s. plnoformátová zatím ne

Zdroj: RRTV, DigiZone.cz

Nejdelší příprava čeká provozovatele nových plnoformátových televizí: Febio TV a TV Barrandov. Společnosti Televize Febio a Studio Barrandov mají výhodu v tom, že si dokáží velkou část programu zajistit samy. Protože však deklarovaly, že půjde o plnoformátové vysílání, musí si zajistit celou škálu programů, včetně zpravodajství, filmů, dokumentů či zázemí pro publicistiku a diskusní pořady. Zároveň je, podobně jako další držitele digitálních licencí vyjma Óčka a RTA, které už vysílají, čekají jednání s mediálními agenturami a inzerenty o podmínkách pro prodej reklamních časů a dalších typech inzerce, které umožní interaktivní služby na bázi platformy MHP.

BRAND24

Multiplex B je v podstatě plný

Udělením tří licencí pro multiplex B radní v podstatě tuto síť naplnili, protože jednu programovou pozici pro řádné vysílání zde má také televize Prima. Provozovatel sítě, společnost CDG, ale dříve na dotaz vysílací rady uvedla, že by dokázala v multiplexu šířit až pět programů. Pět programových pozic by měl mít i multiplex C provozovaný Českým Telecomem. Ten radní zatím zaplnili ze tří pětin. Počítáme s tím, že po jedné programové pozici v obou sítích obsadí televize Nova a Prima stanicemi, pro které získají bonusové licence na základě novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, řekl serveru DigiZone.cz místopředseda vysílací rady Petr Pospíchal.

K dispozici by tak zůstala jediná programová pozice v multiplexu C. Tu chtěli radní původně rozdělit na několik licencí pro regionální vysílání. Mělo to být dělené vysílání, ale protože jsme licence udělovali později, byla by konzumace takových licencí pro regionální vysílání velmi omezená. A také se o ni hlásilo příliš málo žadatelů, vysvětlil Pospíchal. Udělením licencí pro regionální vysílání by si rada natropila problémy, protože po překoordinaci multiplexů B a C budou mít tyto sítě od poloviny příštího roku jiné kmitočty s odlišným pokrytím. Zbývá nám tedy ještě udělit jednu licenci pro celoplošné vysílání v multiplexu C, řekl Pospíchal. Český Telecom podle něj už deklaroval, že se zařazením pěti televizních programů do sítě souhlasí.

Na kterou digitální televizi se nejvíce těšíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).