Hlavní navigace

Rada ČT začne volit Janečkova nástupce v květnu

25. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
25. 3. 2009

Předseda Rady České televize Jiří Baumruk dnes předložil harmonogram volby generálního ředitele televize. První kolo výběru se uskuteční 13. května, termín finálního hlasování a jmenování nového ředitele ale předseda Rady nespecifikoval, prý proto, aby Rada ČT měla možnost operativně reagovat, jelikož v procesu volby může dojít ke komplikacím.

ČTĚTE DÁLE: Ředitele ČT bude letos volit rada se staronovým předsedou Baumrukem

BRAND24

Nového ředitele totiž začne volit Rada ještě v současném složení i když třetina členů se má koncem května vyměnit. Není ale jasné, zda Poslanecká sněmovna stihne všechny nové členy zvolit. Proti dřívější volbě ředitele se ale postavila část radních na čele s Jiřím Voráčem a Milanem Uhdem. Opírají se o rozbor právničky Kateřiny Šimáčkové z Masarykovy univerzity v Brně, která tvrdí, že pokud mandát členů rady skončí jako mandát generálního ředitele, měla by ho volit rada v novém složení. Proti tomu je právní rozbor členky Rady Zdeny Hůlové, která tvrdí, že mandát nekončí radě jako celku, ale jen jednotlivým členům, a jde o kontinuálně fungující orgán.

Pokud by rada volila ředitele v současném složení, dávají se výrazné šance na úspěch současnému řediteli Jiřímu Janečkovi, který už avizoval, že se pokusí obhájit svůj mandat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).