Hlavní navigace

Rada ČT se pře, zda lze zveřejnit platy členů managementu České televize

24. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Lidové noviny žádají o poskytnutí informací o platech devíti manažerů z nejvyššího vedení ČT. Generální ředitel Petr Dvořák to odmítá, hájí se zákonem na ochranu osobních údajů.

Informaci o platech devíti nejvyšších manažerů České televize chtějí po generálním řediteli ČT Petru Dvořákovi Lidové noviny. Redaktor Tomáš Němeček, který v listu vede specializovanou právní rubriku, v minulosti už docílil zveřejnění platů ředitele brněnského studia ČT Karla Buriana a jeho zástupce, ale až na popud Nejvyššího správního soudu, na který se obrátil. Nyní žádá od televize tytéž informace pro vrcholné manažery z pražské centrály ČT.

K TÉMATU: Novým šéfem obchodu ČT Hynek Chudárek, marketing povede Daniela Němcová

Němečka zajímají platy finančního ředitele Milana Cimirota, který je fakticky provozním šéfem celé televize, či ředitele zpravodajství Zdeňka Šámala. Generální ředitel ČT Petr Dvořák, jehož plat je ze zákona veřejný (pobírá 200 tisíc korun měsíčně bez bonusů), Němečkovu žádost odmítnul, načež si novinář stěžoval Radě ČT. Ta se na svém dnešním výjezdním zasedání v Ostravě nedokázala shodnout, zda by platy měly být zveřejněny, nebo ne.

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize nechá své hospodaření kontrolovat externí firmou

BRAND24

Dvořák listu poskytnul souhrnnou sumu, vyčleněnou na platy všech manažerů ČT s tím, že pokud si je redakce vydělí počtem ředitelů, dostane přibližnou výši jejich platů. Podrobnější informace poskytnout odmítnul s poukazem na zákon o ochraně osobním údajů. Němeček naproti tomu argumentuje zákonem o svobodném přístupu k informacím a tím, že ČT je jako veřejnoprávní televize placena z veřejných peněz.

Pro zveřejnění platů manažerů ČT je předseda Rady ČT Milan Uhde. Generální ředitel ČT si ale podle svých slov počká na právní stanovisko, protože si v tomto případě protiřečí dva různé zákony.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).